Dziś przedstawiam najprostszą wersję ze składników, które przeważnie zawsze mamy w domu. Taka sałatka jest bardzo syta, zwłaszcza zjedzona ze świeżym pieczywem. Składniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża oleju Mięso pokroić w kostkę, posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, solimy i odkładamy na minimum kwadrans. Marchewkę obieramy, a następnie ścieramy ją na dużych oczkach na tarce do jarzyn. Paprykę myjemy, oczyszczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirekomendacją mojego głównego mięsożercy ;) Składniki na 10-12 sajgonek: 6-8 grzybów mun 200 g newelli wędzonej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 6-8 liści kapusty pekińskiej płatki chili wg uznania 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 12 arkuszy papieru ryżowego Grzyby przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Newellę pokroić
Pełny talerzKUCHNIE ŚWIATA - JAPONIA Składniki: (na 2 porcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła(...)wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez. Smacznego :) Itadakimasu :) Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi rodzajami kapust: surową białą, surową czerwoną, pekińską, nawet ugotowaliśmy białą i czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne! By zrobić
KreatywnePinyBoczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Szpinak delikatnie posiekaj, ale nie za drobno. Grzyby i papryki pokrój w paski, cebulę
Roślinna - blog wegańskistołu, Inaugurując SMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek
Smakowy Rajtrochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę , w razie potrzeby
Ladylaura.zdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki
Qlinarnie i Qlinarniezamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą
BaRepasproszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody 80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej(...)kominkiem silikonowa 24cm na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki:400 g kiełbasy np. zwyczajnej,400 g ziemniaków,czerwona papryka,200 g kapusty włoskiej,2 cebule,200 g pieczarek,ząbek czosnku,1 liść laurowy,po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,do smaku sól i pieprz,łyżka mąki
Z miłości do słodkościszczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Ciasto(...)blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAzamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2 średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidorami. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 25 dag kapusty białej 25 dag papryki czerwonej 25 dag pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula
Tradycyjna Kuchniawyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki bulionu rodzynki - opcjonalnie przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście
Stare Gary