 SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ  WERSJA I 188
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ  WERSJA I 188pekińskiej są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Lubi ę je przyrządzać na wiele sposobów. Moja wersja nr I to: Kapusta pekińska z pomidorkiem Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki. 2. Pomidory umyj, obierz
Darcia w kuchni Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 304
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 304śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy(...)rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański
Chilli Czosnek i Oliwa Sałatka z kurczakiem 348
Sałatka z kurczakiem 348wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki:-podwójny filet z kurczaka-5-10 liści kapusty pekińskiej-jedna czerwona papryka-jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty jogurt 150 ml-serek(...)Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.Odsączamy tłuszcz i studzimy. Odsączamy kukurydzę.Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach. Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie
Maminek kulinarny Sałatka gyros. 249
Sałatka gyros. 249Przepis na tę sałatkę dostałam kiedyś od mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy(...)ketchupu, pieprz, 3/4 główki czosnku (wycisnąć). Wymieszać. Połową tego sosu polać mięso. Ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać jako kolejną warstwę . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić i wymieszać. Wyłożyć na cebulę. Dodać drugą połowę sosu. Papryki, umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wyłożyć na wierzch . Sałatka prezentuję się
W kuchni u Moniki Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 239
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 239kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki. Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet na patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce(...)pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Ciasto: 2/3 szkl
Mieszam w Garnku Sałatka Gyros z brzoskwiniami 231
Sałatka Gyros z brzoskwiniami 231już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka(...)wyszła bardzo smaczna, owoce smakowo fajnie wkomponowały się w całość i dodały koloru. Ma się ochotę na więcej i więcej. Polecam:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej puszka brzoskwiń 2 cebule czerwone ogórek wężowy 40 dkg fileta z kurczaka łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 2 łyżeczki przyprawy Gyros 2 łyżki oleju lub oliwy (można dodać puszkę
Maślane ciasteczko Przygotowania do Wigilii. Przechowywanie produktów. 256
Przygotowania do Wigilii. Przechowywanie produktów. 256którzy są w naszych sercach, ale nie ma już ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie(...)zmęczenia. Dlatego warto rozłożyć sobie przygotowania do Wigilii w czasie. Ja osobiście zawsze wcześniej przygotowuję niektóre potrawy i odpowiednio je przechowuję. Najpierw odpowiednio szybciej przygotowuje domowy zakwas na czerwony barszcz (przepis znajdziecie tutaj ), który później umieszczam w butelkach i przechowuję w chłodzie (u mnie w piwnicy). W kolejnych dniach lepię uszka z grzybami. Przepis na domowe uszka z grzybami znajdziecie
Słodkie okruszki Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 174
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 174Późną nocą nalałam do kubka barszczu, wyrobiłam idealnie lepkie ciasto aż w dłoniach brakowało mi sił, przygotowałam idealny farsz. Delikatnie wyczuwalna soczewica, kwaśna kapusta, podsmażone pieczarki a do tego cała gama aromatycznych przypraw takich jak kumin, kolendra, majeranek. Po północy miałam ulepionych kilkadziesiąt przepysznych pierożków, które jedynie ugotowałam i schowałam do lodówki, by ciasto nie obeschło. Kolejnego dnia przesmażyłam(...)przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry
Mango Papaja Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 248
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 248kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz
Buniabaje w kuchni sałatka gyros – warstwowa 1933
sałatka gyros – warstwowa 1933składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy(...)ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzenia Kapuścianka z mięsną wkładką . 174
Kapuścianka z mięsną wkładką . 174natka pietruszki , kilka gałązek selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki sól , pieprz , domowa vegeta do smaku 1 plaska łyżeczka koncentratu chili od Proeco Polska 1 łyżka przecieru pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 % 1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około(...)garnka , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy . Gotować na małym ogniu około 30 minut , następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką, dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili. . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą
Sama słodycz i szczypta chili Kapuśniak inaczej 267
Kapuśniak inaczej 267Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście
Kuchnia Pokoleń Sałatka "Gyros" 276
Sałatka "Gyros" 276Sałatka "Gyros" Jedna z najbardziej popularnych sałatek warstwowych... Potrzebne będą: podwójna pierś kurczaka 7-8 ogórków konserwowych 2 czerwone cebule puszka kukurydzy kapusta pekińska majonez ketchup przyprawa kebab-gyros Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Porządnie przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, przesmażamy na oleju na złoty kolor. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy pekinkę. Układamy kolejno
Pelusiowa Kuchnia Zupa z kapusty pekińskiej 169
Zupa z kapusty pekińskiej 169podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchen Sałatka z tuńczyka 190
Sałatka z tuńczyka 190hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tuńczyk – 2 puszki Cebula czerwona – 1 duża szt Kapusta pekińska -4-5 liści Seler naciowy Oliwa -1 łyżka Sok z cytryny -2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka obrać i posiekać
Camilla w kuchni