zupki chińskie (z przyprawami) (**) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę
Di gotujejedna z moich ulubionych surówek. Kapusta pekińska jest idealną bazą na takowe dodatki do obiadu. Można je łączyć z każdym warzywkiem przez nas lubianym. Dodatkowy atut to moc witamin i fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie :) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem Składniki: około 400 g kapusty pekińskiej 1 mała papryka czerwona 1 pęczek świeżego koperku(...)oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem - mieszamy. Surówkę skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem - mieszamy. Odstawiamy na kwadrans i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGołąbki - podejście drugie. Parę dni temu opisywaliśmy na blogu gołąbki z mięsem i kaszą pęczak. Równocześnie Madzia przygotowała też gołąbki, z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. Czyli wersję wegetariańską. I wcale nie były one gorsze niż te z mięsem. Powiem więcej: polane sosem koperkowym smakowały bosko! Swoją drogą zawsze zastanawiałem się skąd się wzięła nazwa "gołąbki". Generalnie do żadnych(...)sarme , a Grecy mają swoje dolmades zawijane w liście winogron. Czyli jak widać gołąbkiem świat stoi! Więc nie ma co zwlekać, trzeba brać się do roboty. 1 kapusta włoska 0,5 szklanki czerwonego ryżu 1,5 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz kolorowy jajko Zewnętrzne liścia kapusty odkładamy na bok. Liście kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut
Marder&Marder Manufactureświeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu(...)daje nieco mniej) Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok. W międzyczasie paprykę
Monia miesza i gotujemięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki soli oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrobić ręcznie i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h. 2. Kapusta kwaszona. Kapustę kwaszoną pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kwaszoną kapustę i przesmażyć ok. 5-10 minut. 3. Paluchy - zawijanie i pieczenie. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Z ciasta o grubości(...)kapustą i zwijać pozostawiając na końcu miejsce na sklejenie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paluchy układać z odstępem, ponieważ urosną podczas pieczenia. Białko rozrobić 1:1 z zimną wodą i posmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem. Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu do zarumienienia. Paluchy z kapusty kwaszonej idealnie pasują do barszczu z czerwonych
Pij soki wyciskanemożna kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają na rozwój naszej flory bakteryjnej, a kapusta szczególnie jest super zdrowa, ponieważ zawiera dużo witaminy A i C. Nie wiem czy wiecie ale, kisić można nie tylko kapustę białą, ale również czerwoną. Białą(...)wychodzi wtedy zakwas buraczany, ale o tym napiszę oddzielny artykuł. Można kisić kalafior, rzodkiewki, kabaczek i wiele innych warzyw, a nawet owoców. Poniżej przedstawiłam wam listę kilkunastu zasad kiszenia kapusty. Zasady te poznałam na warsztatach kulinarnych podczas wizyty w Gościńcu Goździejewskim jak również są to moje doświadczenia, ponieważ od lat z mężem kisimy kapustę w domu. Przygotowanie: Gliniany garnek
moj przepis nafarszem z kapusty :) Składniki na ciasto:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Farsz: Kapustę drobno kroimy(...)godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem.naleśniki z kapustą i grzybami
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane
slodkokwasnaplSkładniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski(...)talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju
Przepisy kulinarne babci AntoninyOlej do smażenia · Cebula · 1/3 główki kapusty młodej · 1 papryka czerwona · 1 serek hochland · Bułka tarta do panierki · 2 jajka Sposób przygotowania(...)kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola 2. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę oraz pokrojoną w paseczki paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Pod koniec prużenia dodajemy serek topiony, mieszamy do chwili roztopienia się sera 5. Gotowy farsz nakładamy
Kulinarna ChwilaPiekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo(...)grecki Knorr sól, pieprz i cukier do smaku 200 g kwaśnej śmietany 12 % Wykonanie : Kapustę umyć i drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem
Sama słodycz i szczypta chilikiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody
wyzwania kuchennekapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą
Kuchenne Wariacjeprzyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi być nią całkiem zakryty. Przykryć i odstawić. Kurczaka pokroić(...)kostkę, posypać przyprawą i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę. Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pora przekroić na pół i drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Dodać makaron, przyprawy i majonez - dokładnie wymieszać. Rada: Sałatka bardzo zyskuje, gdy po wymieszaniu wszystkiego odstawi się ją do lodówki na co najmniej godzinę
Pasja Smaku