Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 mała cabula czerwona łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku klika kropel soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć od wody, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cabulkę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać bardzo drobno
cooklifezewnętrznie. Tylko ona ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka z białej(...)kapusty. Składniki: - ½ główki kapusty- pęczek koperku- kilka ząbków czosnku- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz- ocet winny (do smaku)- wino ryżowe Mirin (do smaku)- ok. 2-3 łyżki oleju sezamowego Umytą kapustę cienko szatkujemy. Najlepiej użyć do tego szatkownicy. Lekko solimy i wygniatamy. Sok odlewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, wino ryżowe, olej sezamowy, pieprz
mojewypiekiinietylkoszkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo(...)nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę
Kolorowy PrzepisownikProste przepisy zawsze się cieszą dużą popularnością. Właśnie takiego przepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant(...)blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc
mojewypiekiinietylkogłówka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę
VioletoweKucharzeniepikantne zupki chińskie · ½ kapusty pekińskiej · 1 podwójny filet z kurczaka · 2 czerwone papryczki peperoni · 2 zielone papryczki peperoni · 1 ogórek(...)przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPopova Olga - Fotolia.com Składniki : 3 kg białej kapusty 1 kg marchewki 50 dkg cebuli 50 dkg czerwonej papryki 1 szklanka oleju woda 2 łyżki cukru ( na 1 l wody ) 1 płaska łyżka soli ( na 1 l wody ) 7-8 listków laurowych ziele angielskie pieprz czarny cały pieprz czarny mielony sól(...)Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, marchew pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać pokroić w plastry, paprykę opłukać pokroić w wąskie paseczki. Wszystkie warzywa ( oprócz papryki ) wsypać do dużego garnka, zalać wodą , ugotować do miękkości. Gdy warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie
Przepisy i porady kulinarneMoim zdaniem jest to świetne połączenie kapusty i buraczków!, a zresztą sami zróbcie i skosztujcie:) Składnik: 1/2 kg kapusty kiszonej 2-3 średnie buraczki czerwone 2 cebule 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka kminku 2-3 łyżki oliwy z oliwek , ja użyłam oliwy Kurtes 1 łyżeczka kminku sól pieprz można dodać odrobinę cukru Kapustę pokroić. Buraczki ugotować, obrać
Apetyczna babeczkatemat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne.Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany Masło Barszcz czerwony Uszka do barszczu Ryba po grecku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego i uszek.Wspomagaliśmy się trochę Thermomixem :) Świetne urządzenie i kiedyś sobie
Parowar Facetatrąbią ;) W zamian proponuję coś zdrowszego, równie prostego i szybkiego do przygotowania! Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. Składniki: blaty tortilli kapusta pekińska (pół garści) kapusta biała (pół garści) 1/5 papryki czerwonej ogórek konserwowy pierś z kurczaka sos: np salsa, czosnkowy prażona cebulka Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Grillować z dwóch stron(...)Tortille podgrzać. Kapusty posiekać. Ogórek i paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki poukładać na tortilli, polać sosem, posypać cebulką, zawinąć wedle uznania (rulon, kopertę itp) Gotowe
Tagebuch po polskumarchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej kapusty natka pietruszki mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięso mielone
R'n'G Kitchenmagiczne, ale także pyszne! Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym
Kulinarne InspiracjeBardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce
To co kochamKolejna sałatka z białej kapusty do słoików Przepis pochodzi z bloga Pyszne Kaprysy ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki(...)mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki,paprykę pociąć na cienkie paski. Ja pocięłam używając szatkownicy do kapusty,wychodzą super cienkie paseczki,ale trzeba uważać na palce. Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać poszatkowane warzywa w misce. Dokładnie wymieszać,przykryć i odstawić na 12 godzin
Kolorowa kuchnia Elkiktóre nie mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki oleju WYKONANIE Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy
słodki bratekPyszne i proste danie obiadowe. Dajemy warzywa i cienką kiełbaskę i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. składniki: 500 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 300 g czerwonej papryki 400 g białej kapusty 500 g obranych ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego bulion
Monia miesza i gotujeSkładniki: kapusta pekińska pomidory ogórek długi czerwona papryka cebula karczochy natka pietruszki kilka kropli oliwy i octu
ClauditteMissCookingdanie w Niemczech i Austii oraz slaski klasyk.Dlatego nie moze jej zabraknac na swiatecznym stole.Towarzyszy nieodlacznie wszystkim waznym uroczystosciom i wydarzeniom rodzinnym na calym Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala(...)grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba.Gdy nie zabielamy sosu smietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapusty pekińskiej1/2 średniej cukinii1 marchew1 czerwona cebula1/3 szk posiekanego szczypiorku25 g kiełków brokuła3 duże rzodkiewki1 saszetka oleju sezamowego ( 30 ml )Do smaku :sok z cytrynycukiersólpieprz kolorowyRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny
głodny alergikwielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować
Z miłości do słodkościwyczułam. Oto mój przepis na kurczaka Gong Bao. Składniki: podwójna pierś kurczaka 30 dag pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej kawałeczek imbiru sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka
Pasja Smakuśrodku sierpniatrzeba było się...rozgrzewać! KOLOROWY GORĄCY KOCIOŁEK.(inspiracja - "Pomysł na...Chłopski garnek" Winiary,przepis zmodyfikowany przeze mnie.)400g wiejskiej kiełbasy300g obranych ziemniaczków1 duża czerwona papryka200g fasolki szparagowej300g poszatkowanej kapusty pekińskiej1 puszka odsączonej kukurydzy1 opakowanie przyprawy "Pomysł na... Chłopski garnek"1 łyżka przyprawy gyrosKiełbasę pokroiłam w plastry, ziemniaki w drobną kostkę, a paprykew średnią. Podsmażyłam to na łyżce masła
W kuchni Karmel-itki