gotowiec do gyrosa i kebabu. Nazwa też mi się podobała. Składniki 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki słodkiej papryki 1 szklanka pomidorowego przecieru 1/2 łyżeczki cykru 1/4 szklanki
Eli GotowanieIstria, w nadmorskich tawernach i górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni
Bon Ton ItaliaProsta, smaczna, tania surówka do obiadu czy grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedzielne obiady kojarzą mi się z pięknymi, obficie zapełnionymi talerzami. Dziś zaszalałam (a powinnam się uczyć do miliona sprawdzianów, które mam w tym tygodniu..) i spędziłam
wegetalerzeryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia
Krakowskie smaki AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na
Marta GotujePÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej
Pasje Jolkipokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak. U mnie z purre ziemniaczanym z szynką i marchewką (przepis TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą
Walijskie Pichceniemąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą
Walijskie Pichceniemiski4 piersi z kurczaka,1 op. przyprawy gyros / kebab,słoik ogórków konserwowych,2 czerwone cebule,1 sos salsa Winiary1 sos czosnkowy Winiary,1 kapusta pekińska,2 pomidorymieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola)olejdo dekoracji ogórek i ugotowana marchewKapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem(...)gyrosa, chwilkę jeszcze podsmażamy, studzimy i przekładamy kurczaka do misek. Przykrywamy ½ kapustą pekińską wymieszaną z sosem czosnkowym. Następnie układamy pokrojone drobno ogórki konserwowe. Smarujemy sosem salsa i przykrywamy warstwą mieszanki meksykańskiej. Układamy kolejna warstwę kapusty z sosem czosnkowym. Polewamy sosem salsa. Przykrywamy samą kapustą, Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulkę, pomidory i ogórki konserwowe i posypujemy wierzch naszej sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała 1,7 kg) 300 g pieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści(...)całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut. Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut. Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dolej 450-500 ml wody
greenscarfSałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu 3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce(...)małych oczkach. Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze
Mechanik w kuchniporcji 1 mała główka kapusty włoskiej 1 czerwona słodka papryka 3-4 łyżki śmietany 18% lub majonezu sól pieprz Sposób wykonania : Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać
Przepisy i porady kulinarneżyje ... :)) A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce(...)rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski
Walijskie PichcenieSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka zielona cebulka 2 marchewki majonez + gęsty jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę. 4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy
Kuchnia domowa Anizajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie jajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę, pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki