wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:111/123)

Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 197

koszyczku, który znajduje się w wyposażeniu każdej frytkownicy. Następnie cały koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można(...)duszenia czy nawet gotowania. Jakkolwiek różnic pomiędzy wokiem a frytkownicą jest kilka, to jednak łączy je fakt, że z pomocą jednego jak i drugiego można samodzielnie wyczarować w domowej kuchni prawdziwe pyszności i olśnić swoim kulinarnym kunsztem gości i domowników. Pamiętać oczywiście należy, że zdrowe odżywianie to zbilansowana dieta, a nie tylko smażone potrawy. Źródło: emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html

WojnaNaSmaki.pl
Jak przygotować cukier waniliowy 180

przygotować cukier waniliowy Jak przygotować cukier waniliowy Cukier waniliowy Do przygotowania domowego bardziej aromatycznego cukru waniliowego będzie nam potrzebne 2 laski wanilii i cukier drobnoziarnisty. Może przed przygotowaniem takiego cukru odstraszyć nieco cena wanilii, ale warto dla intensywnego aromatu. Ten kupowany w sklepie jest to cukier wanilinowy, czyli sztuczny aromat. Jak przygotować cukier waniliowy Laskę wanilii naciąć wzdłuż włożyć(...)przemiennym wywoływaniu „pocenia się ” strąków i ich wysuszaniu. Jak przygotować cukier waniliowy Wanilia ma zastosowanie przede  wszystkim w deserach, wypiekach i aromatyzowaniu słodkich sosów, w przemyśle cukierniczym przy wyrobie czekolad i cukierków, a także jako komponenta niektórych perfum i tytoniów. W kuchni egipskiej i arabskiej szczególną sławą cieszą się waniliowe sorbety. Wanilia jest sprzedawana w całych sfermentowanych strąkach powszechnie

Podstawy Gotowania
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 155

Mój pierwszy w życiu keks! Serio! Ja nawet (kiedyś) go nie lubiłam. Teraz zmieniam zdanie. Ten domowy jest o NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :)   'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła(...)odpornego na tłuszcz, temperaturę i zamoczenie, w większości sillikonowane od wewnątrz. Dzięki swoim właściwością technicznym oszczędzają czas pracy i zużycie energii, a dzięki walorom estetycznym doskonale eksponują wygląd upieczonych wyrobów. Dużym plusem, papierowych form , jest to, że nie musimy ich już ani smarować tłuszczem i wysypywać mąką/bułka tartą czy wykładać papierem do pieczenia. Wystarczy tylko wlać ciasto

CookYourself
Słoikowa mielonka „Szlachecka „ 195

wyobraźcie sobie świeżutkie , pachnące mięsko w delikatnej lekko słonej galaretce z kruchymi kawałeczkami szyneczki… czy to może nie smakować ? No błagam ..nie ma takiej mocy ! Polecam zabawę w domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików(...)około 1-2 cm przerwy ( inaczej wysadzi nam wieczko po zagotowaniu ) . Zakręcamy – optymalnie jest użyć zakrętek z klikaczem , wtedy mamy 100 % pewności ,że słoik się domknął co przy wyrobach mięsnych jest bardzo istotne . Wkładamy do dużego gara wyłożonego na dnie ścierką , zalewamy wodą , tak żeby wieczko nie zostało zalane ( dekielki mają być widoczne " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 179

Sokołów Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas(...)zarazem najprostsze do przestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 228

wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty i „polepszacze” są zakazane. Produkty, wyglądem i smakiem jak najbardziej mają przypominać domowe wypieki naszych Babć. Udało nam się prześledzić prawie cały proces produkcji chleba sędziszowskiego żytniego. Ciasto rośnie w wiklinowych koszyczkach (stąd na każdym bochenku piękny wzór odciśnięty na skórce),  każdy(...)kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie, aby móc zrobić zdjęcia. Szacunek za tempo i precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno

królestwo garów
Zapiekanka makaronowa z szynką 324

muszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio(...)postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE. Jest to kolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów:- bez glutenu- bez dodatku fosforanów- bez dodatku glutaminianu sodu- bez sztucznych przeciwutleniaczy- bez sztucznych konserwantów- bez „E” w składzie produktu.Jeśli jesteście ciekawi nowych przepisów z wykorzystaniem wyrobów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka „Krytyków” 169

Sałatka „Krytyków” Każda sałatka jest pyszna , a szczególnie , kiedy powoli nadciąga wiosna i ciężkie posiłki nie są już tym, czego nasz żołądek, od nas oczekuje . Przy wyrobie sałatki, największym problemem są zazwyczaj ..moje dzieci . Małolaty są jak najsroższa kontrola z sanepidu , badają każdy dodany składnik i to osobno – praktycznie laboratoryjnie , zatwierdzają lub odrzucają . No i poradź sobie(...)Odstawiamy chociaż na dwie godziny do lodówki , po wyjęciu ponownie mieszamy ( czasami, trzeba dodać ciut majonezu bo makaron wciąga mocno składniki ) i można już podawać na kolację , śniadanie krytykom domowym , sałatkę „krytyków” ..Smacznego       Post Sałatka „Krytyków” pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Wędzone wędliny 183

Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska

kgwjanczewo
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z VIII edycją 198

Fundacja WIP (Warto im Pomóc) organizuje VIII edycję akcji rekomendującej gastronomię „Polska od kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 117

słyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi “cudownymi” produktami sklepowymi, na których napis “Gluten Free” przyciąga jak magnes coraz większe rzesze konsumentów. Ciasta, ciasteczka, batoniki i inne “sztuczne” słodkości, jak również bezglutenowe pieczywo lądują w koszykach zarówno tych, którzy są uczuleni(...)tych całkiem zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych “czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się nieźle zdziwić

Moja Delicja
Mielonka wieprzowa nr.3 159

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CZEKOLADA - część I 163

Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Uwielbiamy ją za wspaniały smak i zapach. Warto nią się raczyć bez wyrzutów sumienia, nie tylko za jej

Ciastka - domowe słodkości
Dobra kawa w Jeleniej Górze? – KUKUTU CAFE !!! 191

tutaj tylko własnoręcznego wyrobu, co jak dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo często pięknie wyglądające i przyozdobione ciasto nijak ma się do jego smaku. Tutaj dostajemy kawałek pysznego, domowego ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość, coś wegańskiego lub z kaszą jaglaną. Bardzo miłą niespodzianką było otrzymanie do zamówienia po jabłku Małżeństwo siedzące niedaleko nas, zamówiło pierogi. Muszę(...)Jeleniej Góry, a oni próbują to miasto troszkę ożywić. Wspierają lokalne produkty i miejsca. Nie są negatywnie nastawieni do konkurencji, ponieważ i od nich można się czegoś nauczyć. Polecają wyroby innych: można znaleźć tu bardzo dobry olej kokosowy czy np. piękne rękodzieło Make My Wonderland (zresztą polecam jakbyście nie znaleźli jeszcze prezentów dla rodziny na święta). Kubek Make

Relaxtime
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 205

tych całkiem zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych „czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się(...)skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zmielonych migdałów skórka z większej ćwiartki cytryny 4 jabłka 1,5 łyżki soku z cytryny 3 jaja 1/2 szklanki cukru Muscovado szczypta soli morskiej (używam domowej soli waniliowej ) 50 g mieszanki żurawin i rodzynek (lub samych żurawin/rodzynek) 1-2 łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta   Przygotowanie

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania