wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:104/123)

Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny 228

Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny Uwielbiam bawić się w masarza , chyba nawet bardziej niż gotować . Wyrób domowych wędlin to pasjonujące zajęcie , ale i

Ogrodnik w podróży
Gulasz drobiowy z grzybami 146

Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności(...)było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam, przygotowuję z radością. Gulasz drobiowy z grzybami, domowy, porządnie doprawiony, z dużą ilością wszystkiego, gorący. Idealna propozycja obiadowa dla mięsożerców, my się do nich zdecydowanie zaliczamy;) Aaa.. z chlebem też się jadało, powstawało coś w rodzaju “maczanki

Zasmakuj Kuchni
Cudowne właściwości czekolady 179

Czekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w nadmiarze bywa zgubna dla naszej sylwetki i zębów, warto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech wersjach 154

szynki dojrzewającej od Pieczone&Wędzone są jeszcze lepsze. Pyszna szynka wieprzowa ze skórą z wyborną kompozycją ziół dodaje niepowtarzalnego smaku. Polecam zarówno tą szynkę jak i inne wyroby ze sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo). Wszystko pyszne, wolne od GMO, glutenu i alergenów, same naturalne dodatki. Dodatkowo warto zaznaczyć, że dziczyzna(...)Naprawdę warto spróbować! A wracając do imprezowych roladek… Polecam Wam je przygotować na Sylwestra. Po taką roladkę u mnie sięga każdy. Smakują wybornie same, jak i w towarzystwie domowych sosów, np. czosnkowego. Roladki przygotowuję w trzech wersjach: WERSJA 1 z pieczonymi marchewkami, papryką i sałatą WERSJA 2 z miodową pietruszką, papryką i sałatą WERSJA 3 z jajkiem, kiszonym ogórkiem

Słodkie okruszki
Rolada z kurczaka na zimno 1012

środku, czym je szprycują. Może nawet czasami lepiej nie wiedzieć bo włosy by nam się zjeżyły z przerażenia. Pewnie, że jeśli się wie gdzie to można kupić dobre wyroby. Niestety często te regionalne czy ekologiczne kosztują przeważnie zbyt wiele jak na kieszeń zwykłego człowieka - cóż, wcale nie koniecznie wymagają większych nakładów pracy, środków czy czasu, ale jest(...)wszystkim poradzić żeby nie wydać zbyt wiele a jednocześnie wiedzieć co podajemy rodzinie ? Najlepiej kupić dobre, surowe mięso i upiec je samemu a w prostu sposób zrobimy pyszną, domową wędlinę do kanapek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Poradnik. Domowe wino dla początkujących 89

Wina, wina dajcie. Nie! Wino zróbcie! Pewnie nie raz dostaliście od znajomych domowej roboty wino, którego smakiem w pełni zachwycaliście się podczas delektowania w swoim ogrodzie czy przy kominku. Mocne, smaczne i pachnące. Zapewne, wielu z was, podczas relaksu z lampką w ręku przyszła do głowy pewna myśl – „też chce takie zrobić”. Sam tak miałem wiele razy i chodź często(...)zrobiłem swoje pierwsze wino. Nie zachwycało ono co prawda bukietem, ale z czasem przyszedł postęp i dzisiaj sam chcę cię zachęcić do sporządzenia własnego trunku. Chcesz zostać winiarzem, którego wyroby będą podziwiali inni? Zamiast kosztować cudze, postaraj się o własne i daj kosztować innym. Masz wątpliwości? Kiedy tylko ktoś doceni twoją prace, wszystkie wątpliwości miną i mało tego, dostaniesz

ProstePesto.pl
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 205

Kulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik) .    Podczas pobytu w Dworze Mościbrody mieliśmy okazję do poznania producentów należących do sieci oraz próbowania ich wyśmienitych wyrobów. Byli z nami: Robert i Basia Zawistowscy   - właściciele "Ekoturystyki w Raju" oraz hodowcy jabłek i producenci tłoczonego soku jabłkowego, naturalnego octu jabłkowego oraz miodu z mniszka (klik) Piotr(...)Rafał i Marzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski

KUCHARNIA
Domowy serek topiony 254

Kiedyś taki serek robiłam dość często, potem jakoś o nim zapomniałam. A szkoda, bo jest naprawdę smaczny i przede wszystkim własnoręcznie przygotowany, co oznacza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 222

malinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny makaronik serwowany obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy(...)Sopocie zahaczyłam również o kawiarni ę T.Deker , mieszcząc ą się w budynku Hotelu Rezydent w pobliżu Monciaka oraz stacji kolejowej Sopot . W szyscy chyba znaj ą i kochaj ą wyroby cukiernicze od T.Deker Patissier & Chocolatier . Ja często si ę tu pojawiam by skosztować (lub zabrać ze sobą na wynos) mój ukochany sernik cynamonowo-miodowy :) S ł odkości

Grunt to przepis!
Słonina ze schabem 181

SUROWIEC  -schab -słonina cienka bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól do schabu 15 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 16 g/kg -pieprz biały

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klasyczna napoleonka 133

Klasyczne dźwięki, obrazy, wersy. Mają w sobie coś kojącego, głęboko uspokajającego, co przynosi nadzieję i radość, co pozwala znaleźć kawałek swojego nieba. Obiecujący powrót do szlachetnej klasyki, którą w domowej cukierni doskonale reprezentuje napoleonka. Ciasto, którym można cieszyć się bez końca. Modna klasyka kulinarna Nie tylko przedmioty codziennego użytku czy elementy sztuki pozwalają się określi jako modne lub nie. Także(...)zmieniają się gusta smakowe i estetyczne jedzonych przez nas dań. Jedne smaki się zmieniają, inne pozostają wieczne. Podobnie jest z estetyką potraw. Napoleonka należy do tych wyrobów cukierniczych, które są ponadczasowe. W każdym kontekście zaprezentuje się znakomicie i dopełni spotkania utrzymane w różnych konwencjach. Ale szczególnie sprawdzi się jako elegancki akcent ważnego wydarzenia. Proponowane przez Agatę oprószenie napoleonki cukrem

KulinarneImpresje.pl
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 201

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 16-19 g/kg -pieprz cytrynowy -kolendra mielona -papryka wędzona ostra i słodka -czosnek granulowany -termometr z sondą (najlepszy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę 429

Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę Czasami ,nasze ogórki rosną, jakieś ,takie koślawe , a już zawsze pod koniec sezonu , zdarzają się takowe maszkary . Problem jest

Ogrodnik w podróży
Dodatki do żywności czyli z czym to się je 112

głównie z kukurydzy. W przemyśle spożywczym ma wiele zastosowań. Wykorzystuje się ją jako dodatek o działaniu stabilizującym, wiążącym, a także spulchniacz, zagęszczacz oraz wypełniacz. Stosowana jest między innymi do wyrobów cukierniczych oraz piekarniczych, a także do napojów, mrożonek oraz odżywek dla dzieci. Co istotne, pomimo tego, że jest węglowodanem złożonym, jest też lekkostrawna i łatwo przyswajalna przez ludzki organizm(...)własnej kuchni. Raz posłużą do zagęszczenia potrawy, innym razem jak stabilizator lub składnik, który sprawia, że wypiek robi się pulchny i smakowity. Ich świadome wykorzystanie może podnieść jakość domowych potraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 556

identyczne. Ja niestety nie miałam, i trochę musiałam sztukować Ale ciasto jest na tyle wdzięczne, że nawet sztukowanie mu nie straszne. Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli lubicie słodkie wyroby, to dodajcie więcej cukru. To co, zachęciłam Was? Robicie? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/metrowiec1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r","8 jajek\r","450g(...)u0142y\u017cki kakao\r","16 \u0142y\u017cek oleju\r","2 \u0142y\u017ceczki octu\r","\r","Krem:\r","3\/4 szklanki cukru\r","laska wanilii lub 1 \u0142y\u017cka domowego cukru waniliowego\r","1,5 szklanki mleka\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","200 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","syrop smakowy

Mieszam w Garnku