wina - 1000 przepisów (strona:41/67)

Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 240

okazje, ponieważ mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa

upichcona
Szparagi w boczku 197

szczyptą soli i pieprzu. Osuszone warzywa zawijamy w plaster boczku i podsmażamy na patelni. Podajemy ze startym parmezanem. Tak przygotowane szparagi świetnie smakują z jajkiem sadzonym i kieliszkiem białego wina ;) Smacznego

upichcona
Faszerowane piersi z kurczaka duszone w winie 174

danie. Przepis inspirowany kuchnią włoską. Potrawa wygląda bardzo dobrze i jeszcze lepiej smakuje. Porcja dla 5 osób Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Faszerowane piersi z kurczaka duszone w winie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 275

bardzo szczelna. Nie ma opcji, żeby cokolwiek z niej wypłynęło (galaretkę należy wylewać lekko stężoną, bo może - ale nie musi (u mnie zdarzyło się tylko raz-ale to pewnie wina tego, że nie do końca dobrze zapięłam formę:(), wypłynąć na złączeniu). Z czystym sumieniem polecam! Dzięki tej formie możecie sobie bardzo ułatwić pracę przy pieczeniu i serwowaniu najdelikatniejszych ciast

CookYourself
Sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym 201

robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać

CookYourself
Ciasteczka z jabłkiem 180

pół. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce, i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz zdjęcie ). Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną

CookYourself
Wontony z wieprzowiną 200

soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 1/2 suszonej papryczki chilli Sposób

W kuchni wieczorem
Bigos 163

koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz. Bigos  podajemy  z pieczywem . warianty do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

Smakowite Dania
SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 295

bardziej, kiedy trafia do dość szerokiego grona. A jak wiadomo, Internet nie zapomina. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała wykombinować czegoś, z wykorzystaniem rynkowej nowości. Smakujący trochę jak wino musujące napój, wydał się dla mnie bardzo dobrym fundamentem pod szybki, wegański deser.  WEGAŃSKA GALARETKA SOMERSBY Z MUSEM Z MANGO /własny;/  2 porcje 1 butelka Somersby #ElderflowerLime

W kuchni Karmel-itki
Risotto z burakami i tymiankiem 227

łyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia

Kredowe Menu
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 167

Tartaletki na winie -  czyli co się nawinie do tartaletek :)   Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki

Grunt to przepis!
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 187

kawy, idealne do przechowywania!   Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 60 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 2 cytryn

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 151

kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, migdałowego lub rumowego - wedle uznania

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 169

bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości, co zresztą bywało problematyczne, jak zamieszkaliśmy ze sobą ;) Restauracja Kuchnia i Wino, Kazimierz Dolny, Pensjonat Vincent, ul. Krakowska 11 http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Byliśmy zadowoleni z kuchni U Fryzjera, że kolejnego dnia pobytu w Kazimierzu byliśmy skłonni iść tam również. Zostaliśmy jednak namówieni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Męską ręką: pieczeń wołowa z pieczonymi warzywami, ziemniakami i sosem winnym 175

konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina.  Niebo w gębie, po prostu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!