wina - 1000 przepisów (strona:50/67)

Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 204

programy Jamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli

WojnaNaSmaki.pl
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 188

być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy stole ... wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne, rozmowy się toczę , a na środku stołu dochodzi danie główne wieczoru ... i apetyty rosną i każdy może mieć swój mały udział w tym wspólnym

Kulinarny karnet Christophera
Sushi poradnik krok po kroku 211

wybrać ryż przeznaczony tylko do tego dania. Ryż zakwasza się specjalną zaprawą awasezu, którą przygotowuje się z octu ryżowego, soli i cukru, a czasem również z dodatkiem sake, czy wina mirin. Ryż musi być ugotowany, tak, aby był miękki, jednak nie zatracił swojej struktury, a ziarna mogły być rozróżnialne.Składniki na zakwaszany ryż:500 g klejącego ryżu krótkoziarnistego gatunku

Food Square
Sushi w tempurze 171

Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić na 1-1,5 cm kawałki.Domowy sos teriyaki:100 ml sosu sojowego80 ml wina mirin (można zastąpić 30 ml octu ryżowego z 50 ml wody)1 łyżka miodusok z połówki cytryny1 łyżeczka czosnku w proszku5 łyżek cukru trzcinowegokawałek startego kłącza imbiru

Food Square
Mule po marynarsku 128

eksperymentów kulinarnych nawet na wakacjach. Składniki:1 kg żywych małży1 cebula, obrana i drobno posiekana1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany1 liść laurowy3 gałązki tymiankunatka pietruszki200 ml wytrawnego wina Oczyść szczotką mule, przemywając zimną, bieżącą wodą. Sprawdź, czy skorupki nie są pęknięte i wyrzuć te, które są otwarte lub po mocnym stuknięciu nie zamykają się.Do dużego

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 224

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs

Smakowity Blog Kulinarny
Kurki po prowansalsku 190

pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła. Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnię stawiamy z powrotem

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 178

układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  (termoobieg) na 20-25 minut.SOSSok z cytryny, łyżeczkę

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z grzybami 172

cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 205

Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 137

listę produktów tradycyjnych i uhonorowany jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, wynikająca z przynależności do tej części Europy, która preferowała miody i masło, w odróżnieniu od tej, która była krainą wina i oliwy.Składniki:Szpajza:4 jajka200 g cukru4 łyżeczki żelatynysok wyciśnięty z cytryny1 łyżka kakao20 ml miodu pitnego DwójniakSos wiśniowy:szklanka wiśni nadwiślanki1 łyżka miodu drahimskiego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej20

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 215

minut.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę, po kilku minutach, gdy będzie robić się miękka dodajemy czosnek i zioła. Następnie dodajemy grillowane warzywa. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidory w zalewie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne (około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Newell

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 185

minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
O... Ostrygi 143

największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco oraz żytnim chlebem z masłem. Co do nich pić? Idealnie sprawdzi się szampan (jak w naszym przypadku) lub białe wino. No dobra. Mamy ostrygi. Czas zabrać się za ich otwieranie, co dla dziewczyny ze szczypiorkami zamiast ramion było nie lada wyzwaniem! Do uporania się z tymi potworami potrzebujemy 2 talerze

Kitchens Alphabet