Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy - 3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIzapachy rozchodziły się po całej ulicy, a także stoiska z egzotycznymi przyprawami i biżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych
Ostra na Słodkoprzepisów na dania wytrawne. :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser
Cooking Monsterkwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy
W mojej kuchniCzyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo :) Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem mięsa drobiowego i owocu tropikalnego. Podusiła mnie tu zachęcająco do wykorzystania kurza pierś (zapomniana na tyłach lodówki już
Grunt to przepis!równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego
Karo in the Kitchenpodobne... czasem jest strasznie, a czasem śmiesznie... Ostatnio usłyszałam od pewnej znajomej, że mam chyba za dużo czasu, skoro czytam "takie rzeczy", ale tak sobie myślę: Czy to moja wina, że organizuję życie mojego domu tak, by nie zwariować? Czy to źle, że mam czas na czytanie, naukę języka obcego i hobby, po tym jak dzieci padają na poduszkach
Czary - gary w kuchniEnglish Tosty z awokado i jajkiem w koszulce (2 porcje) Składniki: 1 awokado, obranei bez pestki 1 limonka, przekrojona na pół sól 2 jajka 1 łyżka octu z białego wina olej roślinny do smażenia 2 kromki chleba na tosty zmielony czarny pieprz pomidorki koktajlowe do podania (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie: W średniej misce rozgnieć awokado widelcem i dopraw
karmelowypomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów
Cooking MonsterKilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy do zdecydowanie nieskomplikowanych i na pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany
Kulinarna Pokusamożecie dobrać sami, według własnego smaku. I jak podobają się Wam takie lody? Nie są chyba ani trudne, ani pracochłonne? p.s. a dla dorosłych mam lody wodne... z wina Przepis dołączam do akcji "Błyskawiczne piątki
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru
Karo in the Kitchenroku przypominać." U nas według tej zasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo
I tu będę miała takie teWidzisz, jak dziwną maszyną jest człowiek? Pakujesz w nią chleb, wino, ryby, rzodkiewki, a wychodzą z niej westchnienia, śmiech, sny. Cała fabryka! W naszych głowach mieści się zapewne takie kino, co gada." * Tak sobie myślę, krocząc trochę za tą myślą, że dobrze będzie próbować tak ładować tę maszynę, by filmy w tym kinie były
I tu będę miała takie telodówce to także zły pomysł, ze względu na wilgoć, która wnika w kawę niszcząc jej smak. 5. Alkohol spala się podczas gotowania Wbrew temu, co zapewne słyszeliście, że wino użyte do gotowania na wolnym ogniu do np. gulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas gotowania prawda okazuje się inna! W zależności od sposobu gotowania, temperatury, czasu
Tradycyjna Kuchnia