papryczki okazały się naprawdę pyszne, choć pikantnych mieliśmy nie 1 na 5, lecz raczej 2-3 na 5 :) Warto wtedy taki ogień piekielny zagryźć chlebem polanym oliwą (uwaga - łyk wina tylko wzmaga ostrość).Asia i Piotrek sprezentowali mi również trochę papryczek, abym mogła przygotować je w domu i zaprezentować Wam je na blogu. Pięknie Was za to dziękuję :))Niestety(...)Uwaga - będą pryskać!Usmażone papryczki odsącz z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż do miski i posyp solą. Podawaj od razu do hiszpańskiego wina i zajadaj papryczki palcami chwytając za ogonki. Ciekawe, czy trafisz na ostrą czarną owcę?:)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i OliwaChicken in tomato sauce with capersSkładniki.2 piersi1 łyżka mąki1 łyżka oliwy1 cebula1 puszka pomidorów krojonych3 łyżki wina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy
Kulinarny karnet Christopherawłaśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie!Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie(...)francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :)A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby:A oto kiełbasy Diot w białym winie
Kitchens Alphabetwinny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki:Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka oleju(...)lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową.W rondelku zagotować wino z dodatkiem cynamonu, rozmarynu, pokrojonych w paski suszonych śliwek i szalotek. Gdy sos się zredukuje trzeba dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i poczekać aż się rozpuści.Następnie zdjąć
Pasja Smakumajestatyczna. Motyle czekoladowe dodają lekkości. W smaku bardzo delikatny, nie słodki, kremowy.... z nutką brzoskwiniową. To była wersja bardziej dla dzieci, więc dorosłym kieliszek różowego wina Celebro.... Mniam! Składniki:Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej(...)czekolada stwardnieje.*ta wersja tortu była przeznaczona głównie dla dzieci, dlatego też w wersji dla dorosłych można do syropu z brzoskwiń dodać ulubionego alkoholu.W naszym przypadku wystarczyła lampa ;) różowego wina Celebro....Oj było pysznie! To był ostatni kawałek ciacha.... Więc jest delikatnie wymordowany.... Ale reszta trzymała się i kroiła bosko
Malinowe Pocałunkikroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej(...)sposób by pokryły się czekoladą a ogonki i szypułki pozostały czyste.Pokryte czekolada owoce obtaczamy w wiórkach kokosowych, odkładamy do wyschnięcia. Idealnie smakują w doborowym towarzystwie , przy lampce wytrawnego wina
Malinowe Pocałunkiporcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu(...)zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki i dodać do sosu pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego. Pierś z gęsi pokroić na cienkie plastry, podawać z kuleczką buraczaną, purée buraczanym i musem śliwkowym. Skropić
Pasja Smakuwyrobów mieszkańców wyspy są rzeczy wykonane z korka, które zadziwiają :) Poniżej zdjęcia asortymentu sklepu, który specjalizuje się w tych produktach. Kolejnymi tradycyjnymi wyrobami na Maderze są produkty z wikliny, wino Madeira, tradycyjny haft ręczny i uprawa bananów. Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite(...)skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie
Taste Of My Dayplanowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam produkty i wzięłam się do roboty :) Oto, co z tego wyszło! Składniki 4 małe bagietki ok. 20cm 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła(...)Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam, że to moja wina, gdyż cały czas otwierałam drzwi i sprawdzałam, czy wszystko idzie zgodnie z planem ;p II tura za to wyszła cudowna, mięciutka, maślana, pulchna w środku. Nie były perfekcyjne, jednak jestem z nich strasznie dumna
Kitchens AlphabetApeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie jak Taleggio i Grana Padano. Wszystkie one chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa(...)pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki
Z Kuchni Do Kuchnismalcem, kiełbaski, owoce...potrawy bałkańskie... więc to z pewnością coś dla smakoszy, więc i nas tam nie zabrakło. MNIAM;) Skupiliśmy się na kuchni bałkańskiej...pyszne ciasta...no i wino do domu z nami powędrowało:) A czas umiliła bardzo sympatyczna opowieśc o winach z Chorwacji
Anioły w kuchniłyżkach masła grzyby. Następnie przełożyć je na talerz i wlać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę bulionu i poczekać aż odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Powtarzać wlewanie bulionu, aż ryż wchłonie całość
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować
Kulinarny karnet Christopherastronie kuchnia+, świetnego mistrza kuchni Adama Chrząstowskiego. Oba dwa są sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre. Przepis pierwszy. Składniki: 75 dkg rostbefu 1 butelka czerwonego wina Sól, pieprz świeżo zmielony Olej do smażenia. Wykonanie: Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika(...)temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego
Kulinarny karnet Christopherakawałkami świeżego ogórka . Składniki: 1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć ,usunąć tłuszcz ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku(...)zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka. Następnego dnia zagotować 125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach. I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach
Kulinarny karnet Christophera