wina - 1000 przepisów (strona:22/67)

Moussaka (Musaka) 185

niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić na plastry, posolić(...)sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę

wyzwania kuchenne
Konfitura z czerwonej cebuli. 151

grillowanych ta konfitura jest po prostu wspaniała. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ja robię ją z dodatkiem żurawiny, którą uwielbiam. SKŁADNIKI: 1kg. czerwonej cebuli 125 ml. czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu 2-3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 mały listek laurowy kuleczka ziela angielskiego łyżka masła klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)pieprzem, cebulę dusimy na wolnym ogniu, tak aby się zeszkliła, następnie dodajemy ocet balsamiczny i rumienimy cebulę(uważać, aby nie przypalić-konfitura będzie gorzka), dodajemy cukier, miód, wlewamy wino, dusimy na wolnym ogniu  mieszając od czasu do czasu, gdy konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy pieprz mieszamy i gotowe!  Konfiturę można pasteryzować i przechowywać nawet

Kuchnia Beaty
Grzane wino 105

Nieodłączny element długich zimowych wieczorów... Odprężająca muzyka, miłe towarzystwo, ciepły koc i cudownie rozgrzewające grzane wino :) W sklepie możecie kupić wiele gotowych, już doprawionych win - wystarczy podgrzać. Zapewniam Was jednak, że to przygotowane osobiście cieszy podwójnie. Zachęcam Was do eksperymentów i odnalezienia swojej ulubionej kombinacji przypraw

Milion Smaków
Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki 161

Składniki: pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino

Mango Papaja
Zielone risotto / ze szpinakiem / 185

przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku. Składniki: /4 porcje/ 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/ 1  mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g   szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego  parmezanu 80 g  sera mascarpone(...)/lekko zeszklić , nie rumienić/. -Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić  do momentu, aż stanie się szklisty  /przemieszać  by nie przywarł do dna/. -Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż  całkiem je wchłonie. -Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo  bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu. -Gotujący  się ryż należy przemieszać

Zakamarki mojej kuchni
Ragout z jelenia po niemiecku 178

mięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso(...)cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować. Podałam z kluskami z tartych ziemniaków .   zastawa

królestwo garów
Potrawka z zająca 133

nogi tylne zająca, 100 g wędzonej słoniny, 150 g szalotki, sól, pieprz, 1 mała łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka mąki pszennej, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, listek laurowy, Oczyścić mięso z błon, wyjąć kości, pokroić każdą nogę na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać mięso, które obsmażyć ze wszystkich(...)stron na rumiano. Wsypać paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy. Dusić do miękkości pod przykryciem. W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody. Podałam z kluskami kładzionymi i mizerią. zastawa

królestwo garów
Gęsta pikantna zupa grzybowa 151

papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby(...)pozostałą część mleka, wmieszaj i gotuj, aż biała masa lekko zgęstnieje. Dodaj mieszankę mleka z mąką do zupy. Zagotuj, a na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny oraz czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącą i cudownie pachnącą zupę przelej do talerzy, skrop sosem tabasco (jeżeli pikantne smaki stanowią zbyt duże wyzwanie dla Twojego podniebienia, to pomiń

Roślinna - blog wegański
Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu 207

się już w temperaturze 130-140 stopni. Dlatego owoce powinniśmy grillować krótko i w wysokich temperaturach. Ponadto jeśli przed grillowaniem takie owoce jak brzoskwinie, ananasy czy banany moczymy w winie, rumie lub tequili musimy uważaj na powstawanie dużego płomienia ognia. Grillowane owoce są świetnym składnikiem wielu potraw, ciast itp. Ich smak można dodatkowo podkręcić stosując kawałki drewna do grillowania(...)wykonane z beczek w których składowane było wino i rum. Takie kawałki drewna do grillowania i wędzenia można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla i online na stronie www.sklep.dynamic24.p l. Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu is a post from: naRuszcie.pl The post Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy

naRuszcie
Wytrawna tarta z porami 122

orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina 1 kostka miękkiego tofu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze(...)chwilę, aż zmiękną. Wyjmij je, dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec

Roślinna - blog wegański
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 247

łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka  bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz  i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik  nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy  pomocy pędzelka  nasmarować oliwą / ok.1 łyżka(...)upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać  pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną  marchewkę  ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i  dusić na małym ogniu ok.30 minut.  -Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii

Zakamarki mojej kuchni
Pasztet drobiowy z wiśniami 286

ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 2 łyżki: majeranek ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy 4 kawałki kurczaka skórą do patelni(...)przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy specjalnym „grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku miód, wlewamy wino i wsypujemy wiśnie bez pestek, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet drobiowy podajemy z sosem wiśniowym. Smacznego!   The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 210

książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina   Składniki nadzienia: 150-200g kiełbaski chorizo (ja miałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane(...)pieca, gdzieś w połowie pieczenia kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca

Moja Delicja
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 177

łyżek masła olej do smażenia sól, pieprz   Składniki sosu: 1 źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500ml bulionu drobiowego lub rybnego 200ml śmietany kremówki sól, pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym(...)ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią. Wlej wino, zagotuj i na większym ogniu gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się aż o 2/3. Dodaj bulion i trawę cytrynową. Zredukuj do połowy. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremowej. Przypraw solą

Moja Delicja