wieprzowiny - 1000 przepisów (strona:11/67)

Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 175

dzikiego ryżu, którą już zaczął sobie nakładać na talerz. Ktoś inny, speszony, odkłada nadgryzione ravioli z dynią. Ale jest też osoba, której udało się połknąć jeden pasztecik z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami, po którym na zdjęciu zostały tylko okruszki. Stare sztućce, słoiki służące za szklanki, drewniane deski i skrzynki - to wszystko tutaj znajdziemy. Dla kogoś, kto interesuje się fotografią kulinarną

W kuchni wieczorem
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 158

być powinien, a tym kim tak naprawdę jest. Można obejrzeć jeśli mamy ochotę na lekką opowieść. Z czym serwować?Cubanos (!!) - to zapiekana kanapka, której sekretem jest wolno pieczona wieprzowina podana z piklami, serem i musztardą. Jeszcze jej nie robiłam, ale od kiedy obejrzałam film mam ją cały czas z tyłu głowy i nie spocznę, póki jej nie spróbuję

W kuchni wieczorem
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 163

odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa różnie, bo w części kraju, gdzie swoje wpływy ma islam traktowana jest jako mięso "brudne", natomiast wołowina jest "święta". W Polsce, jak dobrze wiecie, zamawiając danie z baraniny często

W kuchni wieczorem
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 365

Scroll down for recipe in EnglishRavioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem(2-3 porcje)Składniki:250 g ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka ziół prowansalskich2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty1 duża garść szpinaku, posiekanego½ szklanki startej mozzarelli¼ szklanki startego na tarce

karmelowy
Najpopularniejsze przepisy listopada [TOP5] 167

Waszym zainteresowaniem. I dobrze, warto go przygotować i przetestować. Nie ma porównania ze sklepowymi.Miejsce 3: Kebab wieprzowy w tortilliZdecydowanie polecamy. Tak wiemy, że Turek dokonałby na nas mordu za wieprzowinę w kebabie. Ale to nasza propozycja. I uwierzcie – warto ją sprawdzić.Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek (wermut)Miejsce 5: Wino z pomarańczyCo tu dużo pisać – domowe

Jakugotujesz.pl
Włoska kapusta i bigosik 150

składniki* 1 kapusta włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić

Mix smaku
Feijoada, feijoada, feijoada.... 190

sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę

Smaki Brazylii
Kotlety mielone drobiowo wieprzowe 384

Jeden z tradycyjnych polskich obiadów, to oczywiście mielone, ziemniaki i mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo  kotlety  mielone  drobiowo  wieprzowe - zrobiłam  z papryką i serkiem

mojewypiekiinietylko
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 194

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze

My Culinary Art
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 172

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w

My Culinary Art
Ryba pieczona w mleku kokosowym z cytryną i kolendrą czyli Środowe Rybki odc.20 145

mokotowskie kąty, wspominam okolicę odwiedzaną w czasach gdy jeszcze z rodzicami się jeździło na bazarki, do babć, na święta. A gdzie jestem??? od 10ej do 16ej uczestniczę w warsztatach "Wieprzowina regionalna - Doceń smak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wygrana i Muffiny Czekoladowo Bananowe z wiśnią czyli poWekendowe Lakocie odc.27 178

weekend owszem gotowałam ale powtórkowo. Była wieprzowina smażona ze świeżym ogórkiem. Pyszne, lekkie i szybkie danie dla całej rodzinki, które robiłam dawno temu i chyba tu jeszcze nie gościło ale pojawi się niebawem.Były też muffinki wg Nigelli, czekoladowo bananowe z wisienką ode mnie :) pisałam już o nich kiedyś. Upiekłam je w sobotę w sam raz by poczęstować Wujaszka, który

Dzieje kuchennej Wiewióry
Staropolski bigos mojej Mamy 4744

Oczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą

Mia Cucina Sofieta
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 169

sprawę mają ochotę nieco zagłębić, dowiedzieć się mogą, że w Danii w okolicach Świąt często urządzane są mniejsze i większe awantury - a że w przedszkolach nie powinni podawać wieprzowiny (tradycyjnie znajduje się ona na duńskim wigilijnym stole); a to, że na rynku w Kopenhadze nie powinno być choinki, bo godzi w uczucia religijne wyżej wymienionych, podobnie jak opowiadanie wigilijnych historii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 168

Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania