Wieprzowina duszona z ciecierzycą to bardzo sycące i smaczne danie obiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól do smaku 3 - 4 łyżki mąki 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną wieprzowinę z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby napęczniała. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny. Mięso umyć, pokroić w poprzek
Kuchcik gotujeSkładniki: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 2 gramy 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać
W Mojej Kuchni Lubięmakaronu z cukinii to coś co zawsze jem z wielkim apetytem Macie ochotę spróbować sami jak smakuje taki warzywny makaron?? Zapraszam ! Składniki /2 porcje: – 400 g mielonej wieprzowiny – 1 puszka ( ok. 400 g) pomidorów z puszki – 2 średnie cukinie – 1 jajko – parmezan do posypania – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczka czerwonej papryki w proszku (1 łyżeczka słodkiej + 1 łyżeczka ostrej) – oliwa z oliwek – sól i pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Wgniatamy jajko. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól
I LOVE LIFEczasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia(...)białka i nadaję miękkość, oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazupełnie nowe, pyszne i atrakcyjne z wyglądu danie. Na naszym blogu mamy sporo takich przepisów ( zajrzyjcie do zakładki „z resztek” ). Dzisiaj dodajemy kolejny. Danie nazywa się „Wieprzowina, która wróciła do garnka”, pochodzi z kuchni syczuańskiej i jest prostą potrawą typu stir fry, której podstawę stanowi ugotowane mięso wcześniej mięso. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Wszystkie smaki świata” (Pascal(...)poddaliśmy lekkim modyfikacjom. Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego
Niedzielny kucharzDomowa mieszanka przyprawy do wieprzowiny to idealny miks do pieczonego schabu lub potraw z grilla. Ja do swoich mieszanek dodaję od razu sól, by móc ją pominąć na późniejszym etapie przygotowania potrawy. Słoiczek z domową przyprawą przyśpiesza mi gotowanie w tygodniu, nie muszę myśleć w czym zamarynować mięso. Dodaje tylko trochę oleju i nacieram mięso. Sklepowe mieszanki, często w swoim(...)składzie zawierają cukier, który jest zbędny, a płacimy za niego jako za dodatkowy wypełniacz, dlatego mam w domu swoje kompozycje, jak np. ten ziołowo-paprykowy do wieprzowiny. Jeżeli szukasz przyprawy do drobiu, to odsyłam do mojego wcześniejszego przepisu tu - klik . Składniki: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki
Fabryka pomysłówTrochę poczytałam i pomyślałam, że warto wypróbować ten smak w domu. Podstawą tej zupy jest esencjonalny wywar, bo to on stanowi o jej jakości i smaku. Długo gotowany na wieprzowinie z kością i drobiu, z dużą ilością zielonych pęków cebuli, grzybów shitake i sosie sojowym. Pierożki won ton powinny być robione z ciasta ryżowego, u mnie tylko jako dodatek(...)tradycyjnej formie pierożków na pszennej mące. Wywar: - wieprzowina z kością, u mnie żeberko mięsne ok. 60-70 dag - 1 skrzydło z indyka - 2 pęczki cebuli dymki, ok 6-8 sztuk (tylko zielona część do wywar) - 4 duże grzyby shitake - kilka łyżek sosu sojowego (do smaku) - sól - pieprz Dodatkowo do podania: - kiełki fasoli mung - zielona cebula dymka Dodatki
Apetyczna babeczkaDziś mam dla Was przepis na moją wersję Chili con carne. Składniki: 1 kg mielonej wieprzowiny 2 czerwone cebule ząbki czosnku 1 kiełbasa węgierska (można zastąpić np. chorizo) 300 g przecieru pomidorowego 1 kg pomidorów 1 słoiczek suszonych pomidorów 0,5 l ciemnego piwa 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z chili 1/2 łyżeczki kuminu(...)nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Węgierską kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na zimnej patelni, bez tłuszczu. Podsmażamy i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Wlewamy ciemne piwo. Na 10-15 minut zwiększamy ogień i ściągamy pokrywę z garnka. Następnie dorzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, oraz kukurydzę. Doprawiamy. Całość ma się gotować na wolnym ogniu
DominikaDolcistylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego wytrawnego wina
I LOVE LIFESkładniki: słonina wędzona w przyprawach 20 dag, ziemniaki ugotowane 1,2 kg, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, cebula 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, mozzarella kulki 1 opakowanie, papryka ostra - ile potrzeba ziemniaki ugotować w nie osolonej wodzie, wodę odlać i ziemniaki odparować, wsypać przyprawę do wieprzowiny i wymieszać z ziemniakami forma 30x24 cm, na dnie formy ułożyć połowę plasterków
W Mojej Kuchni LubięPołączenie wieprzowiny z wołowiną, daje nam odpowiednią konsystencję na wykonanie smacznych mielonych. Składniki: 25 dag mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem
Tradycyjna Kuchnialepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu? Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego(...)wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy
Smakowity Blog Kulinarnyzwolenników zupy z makaronem i fanów pomidorowej z ryżem. U mnie bazą zupy jest bulion wieprzowy. Naprawdę żadna inna pomidorowa nie smakuje tak dobrze jak ta - tajemnicą jest właśnie wieprzowina zamiast wszechobecnego drobiu i szczypta cynamonu. Oczywiście pomijając zupę pomidorową ze świeżych pomidorów robioną przez kochającą babcie -z takimi smakami nawet nie śmiem konkurować!;) Składniki: 0,5kg kości(...)łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Kości umieszczamy w garnku,zalewamy wodą i dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Dodajemy także opaloną palnikiem cebulę. Gotujemy pod przykryciem ok. 45 minut. Łyżką cedzakową ściągamy szumowiny. Dodajemy sok pomidorowy, passate i pomidory w puszce i czekamy aż wywar zagotuje się. Potem
U Fiolkifood street’em, czyli jedzeniem, które wyszło wprost na ulicę. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów i warzyw. Taki pyszne danie możemy także przygotować sobie sami w domu. Zobaczcie jakie to proste! A może przyda się Wam do sylwestrowego menu ? Zapraszam po przepis(...)Pulled pork, długo pieczona wieprzowina Czas przygotowania: ok. 16 godzin Składniki: 2 - 2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej Solanka: ok. 1 - 1,5 litra wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Marynata BBQ: 3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester
Kulinarne przygody GatitySkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka chili 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka świeżą łopatkę wieprzową bez kości pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka na gorący olej rzepakowy, posypać(...)przyprawą do wieprzowiny, podsmażyć na rumiano, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, podsmażać z 10 minut wsypać dynię pokrojoną w kostkę, podsmażać z 10 minut, następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem gotowac do miękkości mięsa mąkę pszenną wymieszać z wodą i zagęścić sos, dodać paprykę chili w proszku - gulasz wieprzowy z dynią, papryką chili jest bardzo rozgrzewający, sycący
W Mojej Kuchni Lubię