wieprzowina - 8831 przepisów (strona:45/589)

Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 108

Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier-Monpeloup Pauillac(...)dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać

królestwo garów
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 175

się iść do sklepu. Smak pasztetu ?  Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki 1 jajko 8 g soli 1,5 g czarnego(...)pieprzu 0,5 g gałki muszkatołowej duża szczypta ziela angielskiego 1 mały liść laurowy mleko do namoczenia wątróbki Przygotowanie Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 174

odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki  2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty(...)wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 266

cebule 3 jajka 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól 1 gałka muszkatołowa 2 garście suszonej żurawiny ok. 150 ml wywaru z gotowanej wieprzowiny z warzywami Potrzebne będą 2 foremki prostokątne, wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą. Wykonanie: Wątróbkę dusimy na patelni z cebulą. Doprawiamy solą. We wrzątku gotujemy pokrojoną w kawałki łopatkę i brzuch(...)ostygnięte ugotowane mięsa wieprzowe, warzywa, wątróbkę z cebulą i rozmrożone mięso z kurczaka. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, jajka, żurawinę. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. W między czasie dolewamy z gotowanej wieprzowiny z warzywami. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 1 godziny 1 temp. 180 st.C

tojestpyszne.blogspot.com
Gulasz piwny + film 81

Smakowity gulasz z wieprzowiną, dodatkiem jasnego piwa i bułki razowej to konkretna propozycja na  pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku(...)oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy mieloną papryką. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso około 10 minut  stale mieszając aby się nie przypaliło. Do wieprzowiny wrzucamy pokrojoną cebulę i wszystko jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy kminek wlewamy połowę piwa i wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45minut od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie

Smakowite Dania
Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina 140

Pulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż kawałek. Mięso po tak długim pieczeniu jest delikatne, oddziela się na poszczególne włókna szarpane widelcem. Myślę że mięso lepiej piec nocą a ja teraz piekąc pierwszy raz chciałam mieć niejako kontrolę nad pieczeniem. Niepotrzebnie(...)potrzeba podlewać. Wystarczy tylko włożyć do garnka i piec, piec, piec. Moje pulled pork podałam w bułach z sosem barbecue. Było pyszne, polecam. Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem 127

przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i  smaczne.  Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej. Składniki : 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca 500 ml wrzącej wody 2 cebule łyżeczka świeżo startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli łyżeczka mielonej kolendry(...)wyrzucamy.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu  bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę

W kuchennej krainie
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 220

Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju

My Culinary Art
Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo 196

Chorizo uwielbiałam od dość dawna a teraz jak byliśmy w Hiszpanii pokochałam ją jeszcze bardziej. Chorizo czyli paprykowa kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jak się nie ma co się lubi to .......trzeba sobie to zrobić. Jedno podejście do chorizo już miałam tutaj [ klik ] a dzisiejszy wyrób jeszcze bardziej przypomina oryginał. Kiełbasa zawiera naszą polską wieprzowinę i jest pyszna a do złudzenia

Moje Małe Czarowanie
Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara 226

skusić się na przygotowanie takich domowych pyszności dla swoich najbliższych...  Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara  SKŁADNIKI: 700 g karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 liść laurowy laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka peklosmaczka  1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanka wody pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i kroimy w większą kostkę(...)przekładamy do garnka.  Dodajemy peklosól oraz przyprawę do wieprzowiny i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 30 godzin do lodówki co pewnie czas mieszamy i ugniatamy mięso. Następnie dodajemy wodę i żelatynę całość mieszamy ręką przez kilka minut.  Następnie przekładamy wszystko do szynkowara dodając liść i ziele angielskie, dokładnie ugniatamy – zakręcamy.  Wstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu

My Culinary Art
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 139

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} IV – dania z wieprzowiny – ten rozdział rozpoczyna się przepisem na niedzielną pieczeń wieprzową z karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować(...)rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos z wieprzowiną – na pewno warto wypróbować V – dania z jagnięciny – czasami jagnięcina nie jest doceniana w taki sam sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego tutaj Jamie chce udowodnić, że pieczeń jagnięca może być wyjątkowa. Przepisy: pyszny placek z jagnięciną, król burgerów itp. VI- dania

noteskulinarnyfiga
Pieczeń rzymska z pieczarkami 158

sól morska młynek do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka pietruszki musztarda rosyjska przyprawa do wieprzowiny PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy(...)doprawiamy do smaku pieprzem. W keksówce wykładamy warstwę mięsa, tworzymy wgłębienie w które wkładamy pieczarkowy farsz, na wierzch nakładamy pozostałe mięso, całość smarujemy musztardą i posypujemy przyprawa do wieprzowiny, Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 minutach ściągamy folię i pieczemy pieczeń przez następne 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowina w chińskim smaku 153

Lubicie chińską kuchnię? Mój mąż jest jej wielkim fanem i nie wyobraża sobie tygodnia bez chińskiego aromatu w naszym domu... Tak też, specjalnie dla niego przygotowałam wieprzowinę z nutą chińskiego smaku. To danie zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku   SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw chińskiej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki