już kiedyś pisałam, wg mnie jest zbyt wiele blogów, które zasługują na takie wyróżnienie. Z przyjemnością jednak odpowiem na zadane mi pytania :) Moje odpowiedzi: 1. Wołowina czy wieprzowina? Chyba wieprzowina - mam sentyment do świeżego, zdrowego mięska prosto ze wsi :) 2. Twoja ulubiona przyprawa: bazylia 3. Czekolada na 3 sposoby twoja propozycja: czekoladowe fondue, mus czekoladowy i ciasteczka czekoladowe
psgotujemyPolsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu z pieczywem lub innym podstawowym dodatkiem, ale też podać jako uzupełnienie innych dań, zwłaszcza z wieprzowiny. Pomimo długiej listy składników i czynności do wykonania, w rzeczywistości duszona słodka kapusta nie jest trudna, ani nawet specjalnie czasochłonna w przygotowaniu. Dlatego poniższego przepisu nie należy poczytywać za jakoś(...)minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny). Uwagi Jeśli nie mamy świeżego (lub mrożonego) lubczyku, możemy użyć 1/2 łyżeczki suszonego, dodając go w ten sam sposób i w tym samym momencie co tymianek, majeranek i cząber. Najlepiej jest użyć
Kulinarna PokusaDzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 2 liście laurowe 3 ziarenka
My Culinary Artobiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend", jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam o 1/3 tak jak i wagę mięsa :) Powstało niebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące(...)kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść
Dzieje kuchennej Wiewióryjakbym pierwszy raz miał go w ustach. Naprawdę jest niesamowity! A oto tajny przepis babci Danusi: Przednia część królika (około 1 kg) Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później
Marder&Marder Manufacturespróbujcie jak smakuje. Jak uznacie, że za mało to wtedy dacie więcej. Po nałożeniu na talerz ziemniaki posypujemy odrobiną czarnego pieprzu. Smacznego! Polędwiczki przygotowaliśmy z przepisu z książki " Wieprzowina" Anne Ridder , którą dostaliśmy od Dobrej Kiełbasy. Można ją kupić TUTAJ . Już kilka razy korzystaliśmy z tej książki i z czystym sumieniem możemy ją polecić. Są tam naprawdę fajne przepisy(...)również, i to wcale nie krótkie, przyjrzenie się wieprzowinie jako takiej. Czym jest, jak ją przyrządzać, itp. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturesię | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka(...)hole autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Pieczony kurczak z estragonem/Roast chicken with tarragon autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Wieprzowina pieczona z warzywami /Roast pork with vegetables autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Pieczone żeberka w soku malinowym autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Kaczka z granatem
Kuchenna Kontrrewolucyamięs z grilla. Wykorzystując go do drobiu polecamy dodać odrobinę curry aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu is a post from: naRuszcie.pl The post Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieKotlety z wieprzowiny i kapusty- czyli mielone trochę inaczej... Składniki: 30 dag tłustej wieprzowiny 1 główka kapusty 1 cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kapustę poszatkować, obgotować w posolonej wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso, kapustę i zrumienioną na tłuszczu cebulę zmielić, dodać żółtka, połowę tartej bułki, sól, pieprz i ubite na sztywno białka
Tradycyjna Kuchniaziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, w tym ryb, drobiu i wieprzowiny. Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa, np. do ryb i lekkiego białego(...)drobiu 1 łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym lub gęsim smalcem jeśli podajemy ziemniaki z tym drobiem 4 ząbki czosnku Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy np. w ćwiartki. Jeśli używamy
Kulinarna PokusaRóżnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne(...)Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć ich sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem, jak i tym co wiemy w ogólności o kuchniach południowo-wschodniej Europy czy Azji Mniejszej . Dlatego też otrzymamy potrawę
Kulinarna Pokusaśniadania miał na słodko plus kakao. Obiady i kolacje zdecydowanie na mieście w różnych zakątkach. Jedną z najbardziej popularnych potraw była PITA GYROS i GRILLED KALAMAKI (Strips). Grillowane kawałki wieprzowiny kurczaka lub jagnięciny serwowane na patyku (wyglądały jak szaszłyki). Gdzie cena za jednego to od 1,20 do 1,50 euro. Nie brakowało także kawiarni i stoisk z kawą(...)BARACH (STREET FOODY) frytki 2,00 euro cola w puszce 1,5 euro piwo regionalne np. Amstel 0.5 l - 2,00 do 2,50 euro pita gyros (kurczak lub wieprzowina) 2,20 do 2,50 euro kalamaki pork (1 szaszłyk z grzanką) 1,20 do 1,50 euro kalamaki chicken (1 szaszłyk z grzanką) 1,4 do 1,70 euro
ClauditteMissCookingupieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso, drób, wieprzowina. Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty(...)pary miejscach dla ujścia pary - aby produkty na ruszcie zyskały więcej aromatu, na rozgrzany węgiel wrzućmy namoczone drewienko olchowe (wyśmienity dla owoców morza), klonowe i orzech (dla wieprzowiny), jabłoń (pasuje dla drobiu) lub po prostu gałązki jałowca - papierowe ręczniki, które zwilżymy olejem, sprawdzą się natomiast do natłuszczenia kratki /prętów rusztu, w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu mięsa - warto jest zadbać
upichconasezonie grillowym oczywiście nie może zabraknąć kiełbaski. Połączona z cukiniowymi wstążkami i warzywną salsą smakuje wyśmienicie! 1 kg kiełbasy śląskiej Przyprawa do wieprzowiny 1 młoda cukinia Sól morska z młynka Pieprz ziarnisty z młynka 1 ząbek czosnku Salsa: 2 pomidory 1 ogórek 2 czerwone cebule Oliwa z oliwek Kiełbasę nacinamy w prążki, przyprawiamy przyprawa do wieprzowiny. Grillujemy na bardzo rozgrzanym
VioletoweKucharzeniewówczas grill elektryczny. I właśnie taki grill ektryczny Severin jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania ze sklepu redcoon . Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować co zrobić przygotowaliśmy: stek wołowy, wieprzowinę w sosie teriyaki i tabasco, pieczarki, paprykę oraz pieczywo z oliwą i czosnkiem Stek ugrillował się idealnie. Nie przywierał, smażył się ładnie, równomiernie. Wieprzowina pokrojona w paski pięknie się pdsmażyła
królestwo garów