wieprzowina - 8831 przepisów (strona:35/589)

domowe smarowidło-smalec z szynki... 98

Składniki: szynka świeża 60 dag, smalec 2,5 kostki, cebula 1 sztuka większa, czosnek 1 główka, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, majeranek 2 łyżki Szynkę świeżą bez kości pokroić w kostkę, mocno podsmażyć na rumiano na pół kostki smalcu co jakiś czas zmieszać. Do mocno usmażonej szynki wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażać na złoty kolor cebuli. Wsypać majeranek, przyprawę(...)wieprzowiny, dodać pozostały smalec i stopić, po stopieniu z 3 minuty gotować, wystudzić w garnku, mikserem zblendować i przelać do pojemnika, przechowywać w lodówce - pyszne smarowidło a`la smalczyk mięsny, dobre domowe smarowidło, idealnie smakuje z pieczywem lub jako okrasa z cebulką do ziemniaków,klusek............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą 128

gulaszu i nie mogę dojść do tego. Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że mięso w czasach mojego dzieciństwa było zupełnie inne. Prosto od rzeźnika ze świeżej wieprzowiny karmionej naturalnie i smakowało wybornie. Zapraszam jednak na danie pyszne i pożywne, spróbujcie koniecznie. Moja Babcia by się ucieszyła. Wieprzowina z pieczarkami i kaszą gryczaną. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mięso - jakie wybierać i co warto o nim wiedzieć? 121

filet, udziec) smakiem podobne jest do mięsa z kurczaka, ponieważ jest tym samym rodzajem mięsa - mięsem chudym. Zawsze może stanowić miłą odmianę w naszej diecie. MIĘSO CZERWONE CZYLI WOŁOWINA, WIEPRZOWINA I INNE… Te mięsa zawierają więcej tłuszczu, gdy porównamy je z mięsem białym. Jeśli przyzwyczaiłeś się do diety niekowęglowodanowej, to pewnie tak jak nam, już nie przeszkadza Ci tłuszcz(...)rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny, dlatego gdy tylko jest to możliwe, wybieraj mięso wołowe klasy I - mięso wołowe najlepszej jakości. Wieprzowina (gulasz wieprzowy z szynki, mięso mielone z szynki/łopatki wieprzowej, schab, karczek) Nigdy nie kupuj mięsa garmażeryjnego! Jest tam około (i tylko) 60% mięsa, a reszta to przeróżne dodatki, świństwa

Keto Przepisy
Wieprzowina w sosie z porem 110

Buraczki, kasza i dobry gulasz czyli przepis na pożywny i dobry obiad który zasmakuje każdemu panu, jestem tego pewna, warto spróbować.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wieprzowina w sosie z porem  składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 400 ml bulionu 1 por   1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Wieprzowina

Delusional Trine
Środa: Spaghetti z sosem al ragu 110

nadaje się do mrożenia, dlatego warto przygotować większą liczbę porcji i zamrozić. Czas przechowywania w zamrażalniku wynosi do 3 miesięcy. Przepis pochodzi ze strony Greatitalianchefs.com Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonego indyka Kilka plastrów prosciutto lub boczku 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki) 1 cebula(...)obierz i bardzo drobno posiekaj marchewki i selera. Pokrój w drobną kostkę cebulę i prosciutto. Krok 2 Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Smaż rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką, aż w mięsie nie będzie już ani jednego czerwonego kawałka. Zdejmij z rondla

Niedzielny kucharz
Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym 148

Według mnie ten makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym jest idealnym daniem na randkę . Wieprzowe mięso mielone zostało odczarowane i przedstawione w wykwintnej odsłonie. Makaron pappardelle to pochodzący z Toskanii, bardzo szeroki i płaski makaron idealnie pasujący do cięższych sosów. Jego struktura pozwala na wchłonięcie płynu, przez co jest dobrze oblepiony sosem. Jeśli nie znajdziecie tego konkretnego(...)włoskie makarony z sosem: Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym Artykuł Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Roladki schabowe z rzeżuchą i papryką 123

kiełkami przygotowanymi na ciepło. Tym razem postanowiłam zafaszerować rzeżuchą roladki schabowe i zawijasy ugotować na parze. Takim sposobem przygotowałam super zdrowe i lekkie roladki schabowe. Wiem, wiem, powiecie że wieprzowina be, że tłuszcze nasycone i takie tam. U nas wieprzowina pojawia się od wielkiego dzwonu i jeśli już jest, to w postaci schabu, polędwicy lub łopatki. Wybieram w miarę możliwości

Dietolog
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 108

pasty pomidorowej i obiad lub pyszna przekąska gotowa. Ha! jakie to proste prawda ?     Przepis na to cudne wykorzystanie resztek : Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina z grillowaną papryką” proporcje na 4 osoby 300 g ugotowanej kaszy mazurskiej 100 g wędlin 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki pietruszki(...)jajka bułka tarta sól i pieprz olej z pestek winogron do smażenia sos: 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich kmin rzymski czarnuszka wędzona papryka sól i pieprz rzeżucha do dekoracji Mamy ugotowaną kaszę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażamy na patelni, dodać pokrojone w kostkę wędliny. Wymieszać cebulę

Kuchnia na wzgórzu
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 197

dzieła. Czym więcej gatunków mięs, tym smaczniejszy pasztet. Można przygotować go na bazie samych mięs drobiowych, można z dodatkiem cielęciny, to ciągle wersja fit, ale można też dodać chudą wieprzowinę (u mnie ostatnio smażona na szybko szynka wp.) Ilości niektórych składników różnią się i to znacznie, przepis tak naprawdę jest inspiracją, można ilości zmieniać i modyfikować. Gdy piekłam go pierwszy(...)dałam 100g tłuszczu i 5 jajek, miałam też mięsa bez wieprzowiny oraz dodałam 110g warzyw z rosołu. Za drugim razem miałam resztę jajek, dałam więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam je zarówno jako dodatek do zup jak i błyskawiczną jarzynę do obiadu ) i dodałam smażoną szynkę wieprzową. Pierwsza wersja była baaaardzo dietetyczna

Smaczne Zdrowe
Relacja z wizyty w Too Thai! Teleport do Bangkoku! 135

jajkiem z woka cena 16zł Zupa była smaczna, ale jednak brakowało jej charakteru, jak dla mnie zbyt mało esencjonalna jak na bulion, niestety nie wyczułam w niej smaku wieprzowiny ani ostryg. Nie mniej jednak była dość smaczna i pożywna. Jej największym atutem było jajo z woka, przepyszne. Ja na danie główne zamawiam CZERWONE CURRY   do wyboru kurczak (28zł(...)pyszne, krewetki zrobione w punkt, smak pyszny, gęste i kremowe. Polecam bardzo! Drinki do dania głównego... z wiśnią i mango. Wiśniowy słodki i przepyszny! Luby zamawia na danie główne WIEPRZOWINĘ W SOSIE OSTRYGOWYM Z FASOLKĄ (foto poniżej), mięso jest mięciutkie, pyszne a całe danie na prawdę pyszne! Zresztą to widać ;-) cena 27zł DESER Moje dwa żarłoki biorą jeszcze po deserze

SMYKWKUCHNI
Kotlety pożarskie 127

Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze to coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :) Składniki na ok. 6 kotletów: 400 g mięsa mielonego

Simply Food
Pieczone arabskie pulpety 173

przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki można ze sobą mieszać i łączyć, uzyskując w ten sposób różne smaki w naszych daniach. Wszyscy chyba doskonale znamy nasze ukochane i tradycyjne kotlety(...)mielone. Najlepiej smakują właśnie takie z różnych gatunków mięsa, na przykład w wołowiny i wieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać

Kulinarne przygody Gatity
Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 98

amerykańskiej. Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony na chrupko boczek – my użyliśmy prosciutto, bo w sklepie

Niedzielny kucharz
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 104

nasz klimat wszystkich towarów spożywczych, które wymagają przewożenia i chłodzenia. Na polskiej liście szparagów by więc nie było, bo na naszych stołach królują rodzime warzywa! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7 Wieprzowina Jeden kilogram wieprzowiny wiąże się z 7,9 kilogramami CO2 w atmosferze. Golonka, karkówka czy schab są więc trzecim najbardziej zmieniającym nasz klimat rodzajem mięs. 8 Cielęcina Jak piszą autorzy

Fleksitarianizm.pl
Karkówka z warzywami po cygańsku 149

chudej karkówki wieprzowej 40 dag świeżych pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 cebule 1 cebula czerwona Sól morska do posypania Przyprawa do wieprzowiny do smaku Mąka pszenna do obtoczenia 2-3 łyżki oleju do obsmażenia Sos pomidorowy: 1 szklanka zimnej wody 20 dag koncentratu pomidorowego ½ szklanki   ketchupu  pikantnego 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego(...)papryki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pęczek natki pietruszki do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.  Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie. Cebulę białą i czerwoną

Wanilia i Kardamon