Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w roku i tylko raz niestety, w Wielkanoc. Ponoć jest to deser popularny na Lubelszczyźnie, skąd pochodzę, jednak mi zdarzyło się go jeść w żydowskiej restauracji w Tykocinie. Deser składa się z dwóch podstawowych składników, z ręcznie robionego sera
moj przepis naWielkanoc za rogiem, ale mamy jeszcze chwilę na ostatnie przygotowania. Właśnie dlatego mam dla Was przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową, która zawsze gości na moim stole. Sałatka jest bardzo prosta. Kilka składników, trochę warzyw i gotowe! Spróbujcie zrobić ją u siebie! 😉 Składniki: 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mała puszka groszku ½ dużego jabłka ½ małej cebuli 4 jajka
Mostek w kuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Tak więc Wielkanoc jest już z nami i postanowiliśmy podzielić się z wami wszystkimi naszymi Wielkanocnymi przepisami. Są zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. The post Najlepsze przepisy Wielkanocne appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyNajlepszy sernik z wiśniami i czekoladą. Sernik z wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. W
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowym farszem napełnić połówki jajek, udekorować odłożonymi kawałkami łososia i koperkiem. Smacznego! jajka, łosoś, przystawki, Śniadanie, przekąski, Wielkanoc polska, fusion Ilość: 5 porcji Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Jajka faszerowane łososiem Pyszna i prosta przekąska ze zwykłych składników. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie
Pełny talerzdłuższego czasu miałam ochotę na cytrynową babkę. Wiedziałam, że najlepszą okazją do jej upieczenia będzie Wielkanoc. Wszystko przygotowałam i gdy przyszło do jej upieczenia, okazało się, że nie mam w domu formy do babki! 😉 Dacie wiarę? Musiała gdzieś zaginąć w trakcie przeprowadzki. W obecnej sytuacji nie chciałam iść do sklepu więc musiałam coś wymyślić. W taki sposób powstały mini babeczki
Przepisy na widelcudlatego że idealnie pasuje do takich ciast, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polać je np. lukrem cytrynowym lub pomarańczowym. To już ostatni przepis przed Świętami Wielkiejnocy , tym samym chce Wam życzyć przede wszystkim zdrowych Świąt i radosnych w tym trudnym czasie. Spędźcie je w domu z najbliższa rodziną i nie przemieszczajcie się za wiele, buziaki : * Składniki
Gotowanie...to proste !nastoletnich rąk pękały, ale nic nie miało prawa się zmarnować, więc babcia wykorzystywała je co ciasta. Kolejnym etapem było przyklejanie na jajka listków pietruszki czy innych roślinek, o ile Wielkanoc wypadała nieco później i owe roślinki zdążyły przebić się na powierzchnię, albo wyciętych z papieru kwiatków, listków itp., gdy Święta były wczesną wiosną. Listki zanurzało się w wodzie, przykładało
Obiad gotowyRolada serowa od lat niezmiennie kojarzy mi się z okresem świątecznym. Pojawia się u nas dwa razy do roku – na Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Aby nie było nudno, co jakiś czas dbamy o zmianę dodatków. Jest więc raz z mięsem mielonym, raz z kurczakiem i pieczarkami, raz z polędwiczką lub tak jak w poniższym przypadku wzbogacona o dodatek
Smaki Na TalerzuMagda Babka w Wielkanoc musi być, zwłaszcza taka którą się szybko robi, a efekt i smak jest rewelacyjny. To naprawdę zachęca do pieczenia. Dlaczego babka ajerkoniakowa, no bo przecież jajka w święta po podstawa. Nie martwcie się alkoholem, on w trakcie pieczenia wyparuje, a pozostanie tylko pyszny smak w cieście. Do polewy też nie musicie dodawać ajerkoniaku, wystarczy dodatkowa łyżeczka
Smaczna StronaWielkanocą często kojarzy się nam babka piaskowa. W końcu słodkości to też ważny element naszego stołu 😉 Dziś mam dla Was przepis na mini babki piaskowe, które wyglądają uroczo i jednocześnie stanowią indywidualne porcje. Jeśli Wasze święta w tym roku będą w mniejszym gronie łatwiej jest też podzielić przepis i zrobić kilka mini babek zamiast jednej wielkiej, która potem najprawdopodobniej się
Mostek w kuchniJajka faszerowane szynką to jedna z najczęściej wybieranych wersji na Wielkanoc. Wszystkie składniki mamy najczęściej w lodówce, a amatorów takiego połączenia nie trzeba szukać daleko. Inne przepisy na jajka faszerowane znajdziecie TUTAJ . Składniki /10 szt./: 6 jajek 5 plasterków szynki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku sól, pieprz 2 łyżeczki serka kanapkowego 1-2 łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować
Pasja Smakuzalej masą żurkową. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut. Na koniec, po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na Wielkanoc Artykuł Tarta żurkowa pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWielkanoc to Święta, w których na naszych stołach królują jajka . Przygotowałam przepis na proste i szybkie jajka, faszerowane suszonymi pomidorami oraz serem feta. Są przepyszne i przepięknie się prezentują. Do zabarwienia jajek użyłam soku z buraków, jeśli chcecie uzyskać taki kolor, koniecznie wypróbujcie . Drukuj Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka
Przepisy na widelcuWielkanoc już za rogiem, zatem i blaty w słonecznej kuchni zaczynają wypełniać się wielkanocnymi przepisami, produktami i pysznościami :) Zapraszam dzisiaj na przepyszny i aromatyczny pasztet jajeczny! Spora ilość jajek w masie, do tego ziemniak dla lepszej konsystencji, radosna marchewka dla odrobiny słodyczy, przyprawy i zioła dopełniające całości. A to wszystko w cieniusieńkich plastrach boczku, które dodają całości lekko dymnego aromatu
Kuchnia w Słońcu Skąpana