Tarta czy mazurek? Nazwa chyba zależy od okazji – na co niech to będzie tarta, w Wielkanoc – pyszny mazurek. Zrobiłam ją w te święta, bo zrobiło mi się smutno, że z uwagi na to, że spędzałam je sama nie przygotowałam nic słodkiego – więc Read More Artykuł Tarta z czekoladą i malinami różanymi – mazurek malinowo – czekoladowy
FlymetothespoonWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę będziemy przygotowywać dania z jajami w roli głównej. Dzisiaj proponuję pyszną pastę jajeczno-łososiową do kanapek . Składniki: 100 g łososia wędzonego 2 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz
Moja DelicjaPyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć 🙂 Wielkanocne babeczki to nasz must have każdej Wielkanocy 🙂 Składniki: 200 g kwaśnej śmietany (używam śmietany 18 % z Piątnicy) 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka soli
Moja DelicjaChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc . Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez
Moja Delicjajakim kolorem kojarzy się Wam Wielkanoc? Mnie z żółtym i zielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że przepis ten idealnie będzie pasować w okresie świątecznym. Pesto z zielonego groszku to świetna pasta do kanapek . Pasta jest bez jajek, więc jeśli nie macie pomysłu czym uzupełnić menu wielkanocne, bogate już w jajeczne potrawy
Moja DelicjaNiedługo Wielkanoc, więc już teraz można zacząć testowanie, tak, żeby na świątecznym stole pojawiło się coś naprawdę pysznego. Chociaż, przyznam szczerze, że ja nawet mimo wcześniejszego ułożenia świątecznego menu i wypróbowania jakichś przepisów i tak, na pięć minut przed Świętami zwykle wywracam wszystko do góry nogami i robię coś nowego, i coś niewypróbowanego. I w tym momencie mój Smakosz wykazuje
Na kulinarnym poligoniesię! Niech na naszych stołach się dzieje, niech pojawią się nasze ulubione potrawy, kwaśne żurki, soczyste pieczenie, kolorowe jajka, sałatki i oczywiście osładzające każdą chwilę słodkie ciasta. A skoro Wielkanoc, to i mazurek musi być. Moim faworytem zawsze były mazurki kajmakowe, było mi wszystko jedno jakie było ciasto pod spodem, czy było to kruche, półkruche, czy zwykły andrut, najważniejsze
Na kulinarnym poligoniecielęciny. Ten pasztet to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pasztet z dodatkiem suszonych grzybów, wątróbki. Przepis na tradycyjny pasztet świąteczny. Robi go od lat mój tato właśnie na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Zawsze ma taki sam smak, jest naprawdę smaczny. Przepis pochodzi z książki ”Pasztety, paszteciki…” z 1966 r. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z cielęciny Składniki
To co lubię - gotuję i polecamKolejna propozycja jajeczna, tym razem jajka z tuńczykiem. Jajka faszerowane tuńczykiem, idealne na Wielkanoc, pyszne śniadanie. Doskonale sprawdzą się jako przyssawka na imprezę. Łatwe i szybkie do zrobienia jajka faszerowane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka z tuńczykiem Składniki 1 tuńczyk w kawałkach w oleju słonecznikowym 4 jajka ugotowane na twardo łyżeczka majonezu sól łyżka posiekanego szczypiorku Instrukcje Jajka gotujemy
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj przepis na jajka faszerowane z pieczarkami, bardzo smaczne. Jajka faszerowane, które dość często przygotowujemy na Wielkanoc świetnie sprawdzą się na imprezie. Jeśli zmielimy również białka, pasta idealnie nadaje się na kanapki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane pieczarkami I Składniki 4 jajka 10 średnich pieczarek 1 średnia cebula łyżeczka musztardy łyżka posiekanego kopru sól Instrukcje jajka gotujemy na twardo
To co lubię - gotuję i polecamKolejny sprawdzony przepis na pyszną babkę drożdżową. Babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, polana słodkim lukrem. Pachnie i smakuje wybornie. Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa Składniki Składniki na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru
To co lubię - gotuję i polecammoże być lepszego w zimny, deszczowy dzień od kawałka czekoladowego ciasta. Dzisiaj w formie babki, którą możecie zrobić również w Wielkanoc. Sprawdzony przepis na pyszną babkę czekoladową z polewą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czekoladowa babka Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao pół kostki masła 125 g 3 jajka 2 szczypty gałki muszkatołowej 4 płaski łyżeczki proszku
To co lubię - gotuję i polecamsernik z ananasem będzie wprost idealny. :) Podrzucam więc sprawdzony przepis na sernik z ananasem i pyszną kokosową bezą. Sernik ten jest bardzo wiosenny dlatego sprawdzi się również na Wielkanoc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z ananasem Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz 20 min Łączny czas 1 godz 40 min Składniki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej
To co lubię - gotuję i polecamWszyscy znają i pewnie większość z nas ją lubi. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki jarzynowej, robimy ją tylko dwa razy w roku -na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Pewnie dlatego nigdy mi się nie znudziła. :) Ja lubię taką bardziej czerwoną ze sporą ilością marchewki, ale ilość składników możemy dobrać sobie sami. Poniżej przepis na moją sałatkę jarzynową. (adsbygoogle
To co lubię - gotuję i polecamzamieszczałam przez jakiś czas nowych przepisów, ale już wszystko gra więc spieszę z nowym przepisem na wyśmienity barszcz biały z ziemniakami i jajkiem. Ja najbardziej lubię taką wersję. Na Wielkanoc gotuję go na wywarze ze schabu z kością z dodatkiem chrzanu i bez ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz biały z ziemniakami Składniki 4 kawałki surowej białej kiełbasy
To co lubię - gotuję i polecam