przykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka , u mnie 3,5 godziny .Szynka na Wielkanoc Wachowicz
mojej kuchniprzykrycia . Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,a z będzie miękka , u mnie 3,5 godziny .Szynka na Wielkanoc Wachowicz
w mojej kuchniŻurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka
Życie zaczyna się w kuchnizagotowujemy. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, wyłączamy źródło ciepła i dodajemy miód . Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Tak sobie teraz myślę, że może to być świetne ciasto na Wielkanoc, która nim się obejrzymy, już nas zastanie! Jeden z blatów umieszczamy z powrotem w blaszce wyłożonej papierem. Papier do pieczenia może być ten sam, na którym ciasto się piekło
MamaOskarkaŻurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy oczywiście wychodzi z domowego zakwasu. Przepisów na żurek jest pełno, bo nawet u mnie w domu przyrządza się go w kilku wersjach. Ta wersja żurku najczęściej pojawia się u nas na co dzień, szczególnie
Kuchnia MagdaLenyŻurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy oczywiście wychodzi z domowego zakwasu. Przepisów na żurek jest pełno, bo nawet u mnie w domu przyrządza się go w kilku wersjach. Ta wersja żurku najczęściej pojawia się u nas na co dzień, szczególnie
Kuchnia MagdaLenyGalareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do baby możemy zrobić babkę, ale tym razem nie na słodko. Galareta podana w takiej formie może stanowić smaczny i jednocześnie dekoracyjny element wielkanocnego stołu. Moja foremka ma pojemność około 1 l więc cześć galarety
Tajemnice SmakuPrzepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie. Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście… Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta . Składniki 500g mąki 80g cukru pudru 2 żółtka 250g
Tajemnice Smakukukurydzy, sera feta czy awokado. Ja podam Wam przepis na klasykę - prostą i dobrą. To też super pomysł na wykorzystanie resztek jaj i majonezu po imprezie ze znajomymi lub Wielkanocy. Składniki : 6 jajek 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (może być light) 3 łyżki posiekanych ziół (koperek, szczypiorek, oregano) Sól, pieprz Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy
CzarnawisienkaRolada szpinakowa to genialna przekąska, która sprawdzi się niemal zawsze. Świetnie sprawdzi się na święta (zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc), ale równie dobrze będzie pasować na imieniny czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: opakowania mrożonego szpinaku, 250g wędzonego łososia, 250g serka śmietankowego, łyżkę chrzanu, 2 łyżki mąki
Z notatnika dietetykaZupa chrzanowa niektórym kojarzy się z Wielkanocą. Rzeczywiście w niektórych rejonach naszego kraju zupa chrzanowa jest tradycyjną zupą na wielkanocnym stole. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko wtedy, prawda? Bardzo lubię zupę chrzanową - jest ciepła, rozgrzewająca i ma ostry smak, który uwielbiam. Szczególnie lubię przygotowywać ją jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a taka
Z notatnika dietetykaodważyłam się i wychodzą mi całkiem fajne Bardzo lubię tego typu ciasta. Ta babka jest banalna w wykonaniu i nie ma potrzeby obawiać się, że nie uda się. Na Wielkanoc ta propozycja myślę, że okaże się trafną Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka
Pieprzyć z FantazjąNajlepsza, polska, tradycyjna, świąteczna sałatka jarzynowa. Sałatka jarzynowa to klasyka wśród sałatek, która króluje w większości domów na święta Bożego Narodzenia, na Wielkanoc, czy wszelkiego rodzaju imprezach i domówkach. Najlepsza, łatwa i przepyszna sałatka jarzynowa. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 marchewki 2-3 małe korzenie pietruszki 1 jabłko 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula
NiePieprz.pl