Wielkanoc co raz bliżej, dlatego już dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne i nietuzinkowe śniadanie wielkanocne. Zapiekane na wytrawnie muffiny jajeczne na plastrach soczystej "Szynki Ojca" z pieczarkami, kulkami mozzarelli, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Takie śniadanie na pewno zasmakuje każdemu, będzie też proste i szybkie do wykonania, a świąteczny charakter zapewni pyszny, gęsty sos chrzanowy z kaparami. Całość smakuje
SMYKWKUCHNIgotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne . Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową biała kiełbasę , by była idealna
Kulinarne Przebojepyszne śledzie królowały na stole u mojej babci bardzo często a ja je uwielbiałam. Teraz robię je na wigilię czy na Wielkanoc, są wyśmienite i przypominają mi moje młode lata. Lubicie śledzie? jadacie śledzie często czy tylko na święta? Na wielkanocny, świąteczny stół będą jak znalazł. Inne przepisy na śledzie znajdziecie pod linkiem . Korzenne śledziki mojej babci. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieBabka drożdżowa z kruszonką – to dla mnie smak dzieciństwa. Moja babcia zawsze piekła babki drożdżowe z kruszonka na Wielkanoc, ale również na niedzielę, do kawy, do kakao, do herbaty. Do wypieku tej baby użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo lubię w kuchni wykorzystywać orkiszowe produkty, ale możecie użyć też mąki pszennej. Babkę można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii
Dorota SmakujeWielkanoc już za pasem. Co znajdzie się na moim świątecznym stole??? Nie może zabraknąć żurku, mazurka i oczywiście jajek faszerowanych. Te przygotuję na bazie najlepszych wiejskich jaj od mojego dziadka Benka. A z Wami podzielę się przepisem na cudowne farsze w trzech odmianach. Jajka faszerowane łososiem Składniki
kuron.com.plWitam Kochani, do Wielkanocy coraz mniej czasu, więc zapraszam na kolejną, bardzo pyszną wilgotna babkę, która nie dość, ze jest bardzo łatwa z przygotowaniu, super smakuje to jeszcze pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (forma o górnej średnicy 23cm) -4 jajka -3/4 szkl cukru -4 łyżki śmietany kwaśnej 18% -1,5 łyżeczki proszku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuĆwikła to jeden z dodatków, który zawsze pojawiał się u mnie w domu na świątecznym stole. Ćwikła była szczególnie popularna podczas Wielkanocy, ponieważ świetnie komponuje się z jajkami i domowymi wędlinami. Jako dziecko raczej za nią nie przepadałam i mama dla mnie i mojej siostry przygotowywała zwykłe buraczki bez chrzanu. Jednak smaki się zmieniają i obecnie ja i siostra bardzo
Codzienne Gotowanienaprawdę chodzi. Dziś skupmy się nadchodzącym świętach i na pysznych wiejskich jaja, które są niezbędnym elementem na każdym wielkanocnym stole. Jajko od lat nieodzownie łączy się z Wielkanocą i jest wpisane w tradycję tych świąt. Symbolizuje ono początek, wstęp do życia i odrodzenie. Kurczak wykluwający się z jajka to dla chrześcijan znak triumfu życia, znak Chrystusowego
Kulinarne przygody GatityMazurek kajmakowy – to chyba jeden z najczęściej wyszukiwanych mazurków na Wielkanoc . Tym razem na blogu wersja podstawowa z samym nadzieniem kajmakowym – czyli coś dla fanów bardzo słodkich wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mazurek kajmakowy w 15 minut Do przygotowania mazurka kajmakowego można wykorzystać domową masę kajmakową lub użyć gotowej masy krówkowej z puszki. Dla przełamania słodkiego smaku masy kajmakowej
Kulinarne PrzebojeSzybka, pyszna i idealna na Wielkanoc pasta z buraków. Jeśli do buraków dodamy ogórka konserwowego i chrzanu to pasta jest znakomita, polecam. Pasta, ogórek i buraki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto, mające wyglądem przypominać sadzone jajko, gdzie masa serowa to „białko”, a „żółtko” imituje zatopiona w niej morela, widziałam już na wielu blogach. Wielkanoc to dobry czas, by je przygotować, bo przecież żaden inny czas nie kojarzy się tak z jajkami jak właśnie te święta. Przygotowałam je więc na próbę troszkę wcześniej i…. totalnie mnie
Smaki Na TalerzuWielkanoc przede wszystkim kojarzy mi się z faszerowanymi jajkami. Uwielbiam pasty z dodatkiem szczypiorku, wędzonego łososia czy najprostszą formę gotowanych jajek podanych z kleksem majonezu. Dzisiaj zachęcam Was do nadziania jajek zielonym farszem - przygotowanym na bazie miękkiego awokado i czosnku. Jajka przed podaniem ozdobiłam szczypiorkiem i rzeżuchą. Poniższy farsz najlepiej przygotować krótko przed podaniem jajek, ponieważ awokado z czasem może
UgotowaćWielkanocy pozostało już niewiele czasu, dlatego najwyższa pora na przygotowanie świątecznego menu. U mnie dziś zbiór najlepszych przepisów na jajo w roli głównej. Czy zastanawiałaś się skąd się wzięło wielkanocne jajo? Co symbolizuje i dlaczego jest podstawą świątecznego menu? Jajko jest symbolem nowego życia i odrodzenia. Już w łacinie mówiono "ab ovo", co znaczyło: od jaja, czyli od początku
Tradycyjna Kuchniadziś coś niesamowicie pysznego! Jest to tort marchewkowy z masą budyniową, Idealny na Wielkanoc i każdy inny wiosenny dzień! Mocno cynamonowy, zdrowy, z kremowym budyniem... Składniki: Ciasto : 300 g mąki orkiszowej 300 g startej marchewki 4 jajka 50 g drobno posiekanych orzechów 150 ml oleju rzepakowego 1/2 szkl. ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa
Czarnawisienka