wielkanoc - 15663 przepisów (strona:77/1045)

Ruloniki z pastą jajeczną 134

śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe na poczęstowanie gości lub do podania na większej imprezie. Wielkość ruloników zależy od wielkości i grubości plastrów szynki. Zamiast szynki można użyć plastrów polędwicy, baleronu lub salami. W poniższym przepisie znajdziesz skład na 6 rulonów – jeśli

Kulinarny S.O.S.
Mazurek z domową krówką i czekoladą 103

Wielkanoc – to nieodwołalnie mazurki Jest tak wiele smaków, rodzajów, kolorów, wyglądów mazurków, że co dom, to inna wersja. Proponuję dzisiaj przepis na przepysznego mazurka z domową krówką i czekoladą. Po prostu pychota. Przygotowania najlepiej zacząć od usmażenia krówki. Składniki na krówkę: 1 szklanka cukru kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak) 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g masła

Słodki sentyment
Jajeczka czekoladowe 97

Jajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście, bo z zająca raczej sernika nie będzie Ale kolorowe jajeczka czekoladowe? Czemu nie! Super będą się prezentować na świątecznym stole. Żeby wykonać takie jajeczka potrzebujemy foremki silikonowej. U mnie jest to foremka

Słodki sentyment
Babka o smaku rumowym 83

Babka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki . Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis pochodzi ze starych wycinków mamy z gazety o rewelacyjnym tytule „Życie na gorąco” (zapewniam Was, że na odwrotach przepisów niektóre artykuły są naprawdę „gorące” ) Ale wróćmy do babki, która jest wyśmienita. Składniki: 2 szklanki

Słodki sentyment
Mazurek z czekoladą (vege) 79

Rzeczą oczywistą jest, że Wielkanoc jajkiem stoi, ale przecież weganie też muszą coś jeść Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mazurka w wersji wegańskiej z czekoladą i suszonymi owocami. Musze przyznać, że ciasto wyszło smaczne i polecam je wszystkim na świąteczny stół Składniki: 3 szklanki maki 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki musu jabłkowego 125 g KASI (dla wegan

Słodki sentyment
Świąteczne ciastka morelowe 123

mlecznej lub ciemnej ¼ czekolady białej Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Czekoladę mleczną

Słodki sentyment
Półkule marcepanowe 98

Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki… A u nas w domu pojawiały się… marcepanowe świnki Po jednej dla każdego dziecka. Pamiętam, że czasami tata musiał po nie jechać 40 km do większego miasta, ale świnki rzecz święta i musiały być Dlatego

Słodki sentyment
Majonez domowy 122

Majonez, to dość duża bomba kaloryczna, ale kto z nas nie lubi jajek w majonezie, czy sosu tatarskiego? Czasami może zagościć na naszym stole, a szczególnie w okresie Świąt Wielkiejnocy! Majonez jest bardzo prostym sosem, pod warunkiem przestrzegania kilku zasad. Zrobienie go zajmuje tylko 10 minut. Składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Olej należy dodawać po kropli do żółtek

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z jabłkami 97

inne owoce, choć należy uważać z ich ilością, zbyt dużo owoców może za nadto obciążyć je i może ono zapaść się pod ich ciężarem. Ciasto można przygotować na Wielkanoc, to w końcu czas ciast drożdżowych i mazurków. Smacznego! Print Ciasto drożdżowe z jabłkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe ciasto drożdżowe z jabłkami. Course Desery

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek z cynamonem 102

Czas czytania: 2 min Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam gotowej masy kajmakowej, którą doprawiłam cynamonem, nadając jej korzennego aromatu. Dla przełamania słodyczy musiałam oczywiście dodać mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Dżem idealnie pasuje do tego typu deserów, a swoim kwaśnym smakiem przełamuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka jarzynowa 125

czasie, ale co tam ważne, że jest smaczna! Kto nie próbował, niech spróbuje, a kto zapomniał, jak smakuje, niech koniecznie przypomni sobie jej smak i przygotuje na Wielkanoc lub ot tak, po prostu. Sałatkę w mniejszej ilości można przygotować z warzyw z rosołu, zazwyczaj warzywa takie lądują w koszu, a to wielki błąd! Wykorzystujmy tak zwane „resztki

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane ciasteczka Matcha 118

trelami, dni coraz dłuższe, energia i siła wraca, wspaniale! Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Maślane

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka piaskowa pomarańczowa 153

Czas czytania: 3 min Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o smaku pomarańczy. Mimo, że przepis jest przepisem bardzo łatwym, to zdarza się, że zamiast puszystej i lekkiej babki wychodzi zakalec . Najczęściej dzieje się tak z powodu zbyt niskiej temperatury składników na ciasto . Najważniejszą sprawą

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek Matcha 144

Czas czytania: 2 min Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Krem do tarty jest bardzo łatwy i błyskawiczny do przygotowania. Kremy na bazie serka mascarpone najlepiej zrobić na ostatnią chwilę świeży będzie najlepszy. Proszek herbaciany najłatwiej wymieszać z rozpuszczoną białą

SprawdzonaKuchnia.pl
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe 114

krojeniem? To proste, budyniowy środek po schłodzeniu stężeje i nie będzie wypływał, a i kruche ciasto nabierze delikatności. Warto poczekać! Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Na Wielkanoc polecam oczywiście również klasyczne Polskie mazurki! Wypróbujcie mazurek pomarańczowy , jest super, lub mazurek orzechowy .Smacznego! Print Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl