Kiedyś barwiono u nas jajka łupinami cebuli. Klasycznie, ponadczasowo można by powiedzieć. Później ktoś wpadł na pomysł by przed gotowaniem w cebuli nałożyć na jajka gumki, wtedy w ruch poszła stara dętka od roweru, z której wycinaliśmy szersze gumki i w rożnych kombinacjach nakładali na jajka. Pamiętam, że niektóre jajka pod naciskiem moich niewprawionych nastoletnich rąk pękały, ale nic nie miało prawa się zmarnować, więc babcia wykorzystywała je co ciasta. Kolejnym etapem było przyklejanie na ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...