Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkiJeżeli nie macie pomysłu na małe co nieco, muffinki sprawdzą się idealnie. Postanowiłam wykorzystać mandarynki w syropie, które kupiłam niedawno w jednym z marketów. Zastanawiając się
W kuchni Karmel-itkiWegański przepis, który w sumie przez przypadek jest wegański, gdyż połączenie tych składników wydało mi się po prostu niezmiernie pyszne i raczej nie miało to nic wspólnego z przejściem na wegańską dietę. Ale mam nadzieję, że osoby, które z niej korzystają zainteresuje ten przepis. :) Banany to moje ukochane owoce - są nie tylko pyszne, bogate w cenne składniki, ale też(...)bardzo dobrze sprawdzają się w wypiekach, deserach i w przygotowaniu wegańskich lodów. Tzw. "nice cream" to po prostu zblendowane zamrożone banany z dowolnymi dodatkami. Nie zawierają dodatkowego cukru, krowiego mleka czy śmietanki. Za to można dodać do nich mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Dlatego, gdy zrobiłam domowe mleko kokosowe postanowiłam, że wykorzystam je do zrobienia lodów. W domu zalegało
Cooking Monsterbrakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Tak bardzo marzyłam o przepisie na pizzę idealną(...)gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej pracy niż w przypadku normalnego, glutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec
Fill The BowlWłaśnie wczoraj zakończyłam pierwszy miesiąc praktyk. Minęły tak szybko.. Nie ukrywam, że momentami było ciężko, kiedy za oknem świeciło piękne słońce, a do plaży miałam
Be Fit Be StrongCzy macie tak samo, że gdy nadchodzi Dzień Dziecka pozwalacie sobie na coś więcej niż jeden deser? Z moim mężczyzną już od trzech lat, tego dnia
Be Fit Be StrongWitam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki
Be Fit Be StrongDzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt
Be Fit Be StrongPo pierwszym dniu praktyk nie mogę być bardziej zadowolona! Luźna atmosfera, przyjemni pacjenci oraz wspaniali pracownicy sprawili, że 7 godzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku
Be Fit Be StrongDzisiaj pierwszy dzień praktyk w nowym miejscu. Z jednej strony nie mogę się doczekać, jednak z drugiej chciałabym jeszcze trochę poleniuchować. Przez weekend niestety nie odpoczęłam
Be Fit Be StrongWegańska bita śmietana Bita śmietana jest czymś wspaniałym. Bardzo mobilna w użyciu. Pasuje zarówno do świeżych owoców, wszelakich deserów, ogórków kiszonych w ciąży, jak i do mięsa… oczywiście nie takiego dosłownego mięsa. Miałem tu na myśli, rzecz jasna, ciało partnera lub partnerki (co kto lubi), a nie zwierzęce szczątki – nie bądźmy obleśni. Do czego byśmy jej nie użyli(...)miksera), umieść wszystkie składniki w misce (z mleka kokosowego tylko „twardą” część) i miksuj przez minutkę. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut i używaj. I voilà. Twoja wegańska bita śmietana jest już gotowa. Używaj na czym chcesz lub na kim chcesz. Smacznego! Artykuł Wegańska bita śmietana pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanWegański parmezan Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, dla niedzielnych kucharzy i kucharek, chcących być jak serowar, powoduje ból głowy spowodowany trudami wykonania, natomiast dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie(...)Płatki drożdżowe – 5 łyżek Chili – szczypta Sól – 1 łyżeczka + do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko. Smacznego! Artykuł Wegański parmezan pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanwegański to produkt bez-mleczny, będący roślinnym substytutem tradycyjnego sera. Taki ser robi się z orzechów, kokosów, fasoli itp. Aby uzyskać lekko kwaskowy smak sera, można fermentować go z wykorzystaniem bakterii mlekowych (podobnie jak tradycyjny ser z mleka). Ser wegański nie przechodzi jednak etapu dojrzewania, nie będzie miał więc tak bogatego smaku, jak prawdziwy ser dojrzewający. Ser wegański jest(...)odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy Źródło przepisu: cheesemaking.com Do zrobienia sera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac
Przepisy na domowy ser i chleb