przyjęła się i do dziś przekąska ta to TACOS :). Przekąskę można przygotować jak dla wszystkożerców, a nawet dla wegan, gdyż składniki w niej zawarte są dostępne również w wersji wegańskiej. Dodatkowo, świetnie sprawdzi się na imprezie sylwestrowej, więc łapcie przepis i podziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości
Be Fit Be Strongnigdy nie będę chuda, cóż albo dupa albo twarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie prawdę powiedziawszy do końca sprawy, że nawet najprostsze pieczywo potrafi mieć dodatek niewegański, nie wspominając już o takich perełkach jak smalec wieprzowy (ostatnio znalazłam to składzie tortilli!). Na szczęście coraz śmielej sobie poczynam w kuchni i właśnie udało mi się zrobić idealne
greenscarfpowierzchni ciasteczka za pomocą końcówki worka cukierniczego lub wykałaczki. Do rozmazania konturów używamy małego pędzelka: maczamy go w wodzie, odciskamy z nadmiaru wody i rozprowadzamy lukier. Źródło/ Inspiracja: bronislawa70.blox.pl ------------------------------------------------------------------ Wegański lukier królewski: 4 łyżki schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy konserwowej (3-składnikowej: ciecierzyca, woda, sól) 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek
Domowa Cookierenka Agicynamonowa kaszka kukurydziana z gorzką czekoladą Terravita 70% i wegańskim serkiem kremowym o smaku gruszkowym~ Kolejna sobota z kolei spędzona na kursie cukierniczym...Tydzień temu zaczeliśmy robić domki z piernika, wiec dziś trzeba je skonczyć! Ale wcześniej nieco nudniejsza część - czyli zajęcia teoretyczne :( Wstaję więc gdy na dworze jeszcze ciemno, nie mając pomysłu na śniadanie sięgam po sprawdzoną i ulubioną
breakfast of dreamsznajdzie, to zazwyczaj jest to bardzo drogie. Dlatego przedstawiam alternatywę :) Składniki nie są drogie, a i przygotowanie nie nastręcza trudności. Krakersy bez mąki, bez oleju, bez spulchniaczy, bez glutenu, wegańskie i do tego bardzo smaczne :) Da się? Da się! :) Składniki: 1 szklanka ziaren lnu złocistego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki pestek z dyni 15 g suszonych pomidorów z czosnkiem
pyszne zdrowościSzpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula 4 ząbki
zobacz ich smakPomysł na piątkowy obiad - pierogi nadziane ziemniakami i cebulką. Danie idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej. Wbrew pozorom ziemniaczany farsz świetnie pasuje do nadziewania pierogów. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody 1 kg ugotowanych ziemniaków 4-5 małych cebul sól pieprz, np. pikantny olej Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski
UgotowaćPapryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor
My Culinary Artprzeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych migdałów 2 suszone figi
Domowa Cookierenka AgiFlaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki umyć
UgotowaćPyszne wegańskie ciasto od Weganona . Moje drobne zmiany: mniej cukru, więcej kakao i dżem cukiniowy zamiast ananasowego/morelowego (akurat taki miałam, może być inny). Smacznego! Składniki: 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/2 szklanki dżemu 1/2 szklanki ciemnego cukru 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 2 szklanki startej cukinii (bez nasion) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka
Qlinarnie i Qlinarniedłuższego czasu przymierzałam się do wegańskiego ciasta francuskiego, które zresztą w oryginalnej wersji (z prawdziwym masłem) uwielbiałam, no ale weganizm to weganizm, nie ma zmiłuj ;-). Jedyną alternatywą dla masła mi dostępną jest masło kokosowe, lub ojej kokosowy jak kto woli. W procesie schładzania zachowuje się inaczej niż „prawdziwe” masło, ale rozpracowałam i to. Tak więc do dzieła, potrzeba
greenscarfjeszcze 15 minut. Ostudzić Przełożyć do formy na tartę Krem Składniki: 500 ml mleka sojowego 4 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło, choć olej daje świetny kokosowy aromat) 10 g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki miodu (syropu) owoce do dekoracji Przygotowanie: 400 ml mleka zagotować z miodem, cukrem
pyszne zdrowościCiebie Dorota). A teraz masz czas na przygotowanie kremu, a potrzebować będziesz Krem: 100 g naturalnego tofu (można całkowicie zrezygnować, konsystencja na tym nie straci) 250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego 60 g cukru (użyłam dark muscovado) 30 g cukru pudru (dodałam w trakcie, bo doszłam do wniosku że zbyt wytrawnie się zrobiło 1 banan 150 g płatków owsianych 3 łyżeczki
greenscarfminutach dodać posiekana upieczona pietruszkę i marchewki, poddusić około 3 minut razem, dodać sok pomidorowy i zblendować wszystko na gładki sos). Sos wlałam na patelnię, ułożyłam klopsiki, posypałam wegański parmezanem (tak, tak istnieje takie cudo, dla chętnych dam namiar na sklep) i zapiekłam 10 minut w 200 C w piekarniku. Smacznego
greenscarf