wegańskie - 10389 przepisów (strona:244/693)

Chleb jaglany bez mąki 182

niedzielę eksperymentalnie upiekłam chleb bez mąki, bezglutenowy i wegański. zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii.... dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom...  chleb jaglany bez mąki Przepis: własny / 1 bochenek / składniki: 180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach) 120 g kaszy jaglanej 2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml) 200 g płatków jaglanych

tost z dżemem
Sałatka z ciecierzycy i rodzynek 138

Ciecierzyca jest uprawiana przez człowieka od ponad 6 000 roku p.n.e. W ostatnim czasie ze względu na popularność diet wegańskiej i bezglutenowej robi zawrotną karierę. Więcej o ciecierzycy przeczytacie w serwisie LokalnyRolnik.pl. Do przygotowania sałatki

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki bezglutenowe (bez jajek i mleka) 212

jajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A nie dość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam  na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego

pyszne zdrowości
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 119

tunelu i gruncie nadal dojrzewają papryki. Tym razem postanowiłam je nafaszerować kaszą gryczaną z dodatkami. To kolejne (chyba czwarte) wydanie wegańskie. Składniki : 5 papryk (użyłam pomidorowych) 50 g zmielonego kalafiora 100 ml ugotowanej kaszy gryczanej jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie leczo, Praga (3) 164

nich ratatouille, Amerykanie jambalayę, a Węgrzy leczo. To ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki 2 małe cukinie 4-5 większych pomidorów lubczyk

Qlinarnie i Qlinarnie
wegańskie lody kokosowo-czekoladowe z koniakiem 197

przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :) LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM przepis autorski // ok. 500ml lodów, (3-4 porcje) ~400ml puszka pełnotłustego (min.22%) mleka kokosowego (pozostawiona na 1-2 w lodówce) ~30g kakao naturalnego ~4 łyzki cukru pudru

chili & sugar
Lody kokosowe z borówkami (wegańskie) 184

taką kompozycją lubię desery jogurtowe, owsianki, więc czemu nie spróbować z lodami? I tak, one także podbiły serce moje i mojej rodzinki. Lody są proste w wykonaniu, są wegańskie, a w dodatku nie potrzeba mieć maszyny do lodów. Wykonałam je w standardowych formach do kostek lodu i w foremkach do lodów na patyku - moim zdaniem w przygotowywaniu lodów

Be Fit Be Strong
Makaron cukiniowy z pesto bazyliowo-cytrynowym, awokado i czerwoną porzeczką. W wersji wegańskiej z wędzonym tofu, w wersji rybn 166

maszynki i gotowe! Czy to nie jest piękne? To nie jest makaron typu ‘raw’, gdyż podgrzewam go odrobinę na patelni. Tak jakoś lepiej smakuje. Nie jest też wegański, ale bardzo łatwo można to zmienić – wystarczy zamienić wędzonego halibuta na wędzone tofu. Smakuje równie dobrze i gdyby nie fakt, że tofu jeść nie powinnam, to pewnie dzisiaj serwowałabym makaron

Fill The Bowl
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 147

ciąży oraz podczas miesiączki, działa bowiem krwiotwórczo i zapobiega anemii. Odcedzamy puszkę ciecierzycy – wody z niej broń Boże nie wylewajcie! Jeśli tylko macie ochotę, zróbcie z niej te wegańskie bezy . Ciecierzycę wkładamy do misy melaksera lub do blendera. Nasiona sezamu można, ale nie trzeba, podprażyć na suchej patelni żeby wydobyć z nich więcej aromatu. Dodajemy do ciecierzycy wszystkie składniki, poza

Karo in the Kitchen
Wegańskie kotlety mielone z zielonej soczewicy 117

Dziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :) Kotlety mielone z zielonej soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli  1 garści świeżej rukoli  1 garść świeżej natki pietruszki  1 łyżkę

Bananowe Pole
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 185

zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Te pierogi dobre są i prosto z wody i odsmażane. W wersji totalnie wegańskiej podajcie je np. ze skarmelizowaną w oleju cebulką. Jeśli należycie do mięsożerców, tak jak do pierogów z mięsem, tak i do tych możecie wytopić również skwarki z boczku. Pierogi są lekko

Karo in the Kitchen
"pulpeciki" z tofu wędzonego 204

Ostatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te - wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie :D A jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobiłam je z tofu wędzonego Polsoi , ale możecie użyć każdego innego rodzaju który jest przedstawiony na stronie producenta ;) PULPECIKI Z TOFU przepis autorski

chili & sugar
Papryki faszerowane warzywami i amarantusem 117

Tydzień temu podawałam przepis na wegańskie papryki faszerowane warzywami i pęczakiem. Dziś kolejna propozycja warzywna z amarantusem ekspandowanym, o którym zapomniałam na czas urlopu. Tym razem oprócz pomidorowych wykorzystuję papryki pomarańczowe. Składniki (na dwie porcje): 6 papryk 3 łyżki amarantusa ekspandowanego średni pomidor papryczka chili mała czerwona papryka kilka gałązek pietruszki naciowej obrana łodyga selera naciowego pół fenkułu olej pół

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie batoniki „CiniMinis” 105

Zrobiłam kolejną wegańską wersję znanego batonika. Nie wiem jak Wy, ale ja płatki CiniMinis omijam szerokim łukiem dla swojego dobra, bo uwielbiam je jeść „na sucho” i pochłaniam ogromne ilości. Składniki: na „białą czekoladę” 150 g cukru pudru 150 g masła kokosowego 170 g mleka sojowego w proszku 100 ml mleka sojowego reszta batonika

greenscarf
wegańskie kotlety z bobu z dietetycznym sosem kurkowym 186

tego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego, a całość zagęszczona mąką z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną). Polecam! :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU Z SOSEM KURKOWYM przepis autorski // jedna porcja ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~łyżka oleju ~opcjonalnie kilka łyzek mleka roślinnego jeśli masa jest tak gęsta, że ciężko

chili & sugar