mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast lnu mielonego i wody dodać jajko, a zamiast mleka roślinnego, użyć zwykłego, krowiego:) Pyszne z syropem klonowym, z agawy lub miodem! Poziom trudności
Bazując na smakuKolejna partia domowego jogurtu to tylko koszt mleka, ponieważ używa się już tego wcześniej „wyprodukowanego” samodzielnie. A oto przepis jak go przygotować: Składniki: 100 ml wegańskiego jogurtu sojowego 1 l mleka sojowego Przygotowanie: Pół litra mleka zagotować doprowadzając je do wrzenia, zdjąć z ognia i dolać pół litra zimnego mleka, wymieszać i dodać jogurt. Przykryć garnek pokrywką
greenscarfLubimy różnorodność kanapkową, więc chętnie testujemy nowe rozwiązania i alternatywy dla sklepowych sojaków. Prezentowaliśmy Wam już wegański paprykarz z marchewki oraz pastę z czerwonej soczewicy w wersji prostej oraz najprostszej . Dzisiaj przepyszna pasta z pieczonej papryki. Spróbujcie koniecznie! Pasta z pieczonej papryki Przepis na ok. 350 g Potrzebujemy: 4 czerwone papryki śreniej wielkości 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli
Bananowe PoleHulał na FB filmik z instruktażem do tych różyczek, postanowiłam się z nimi zmierzyć robiąc ich wegańską, drożdżową wersję, smakują równie dobrze co wyglądają . Aha, i jeszcze jedno: nie ma co się czarować, jest z nimi trochę zabawy, ale dla efektu wizualnego naprawdę warto czasami się pomęczyć Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego
greenscarfrozpoczęcie kulinarnej akcji Maggie - Kuchnia Indyjska II , w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegańskie curry z bakłażana i papryki wg przepisu z bloga Aimee . Tym razem danie to gotowali: Maggie , Siankoo , Panna Mawinna , Wojtek i Bartoldzik . Curry, jak każde indyjska potrawa, jest dla mnie po prostu wspaniałe. Warzywa i niesamowita ilość przypraw, oraz gęsty
Codzienne Gotowaniezapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo! Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g maki pszennej razowej 150 g brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego
greenscarfciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś ma ograniczenia dietetyczne, wersja bezmleczna jest również bardzo dobra. Po prostu
Smaczne ZdroweJuż raz robiliśmy muffinki z dynią niemniej to troszkę inny przepis, który na pewno Wam spasuje. Dodatkowo to wypiek wegański więc mamy nadzieję, że przypadnie on również osobom, które zrezygnowały z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego Składniki: - 215g mąki pszennej tortowej - 125g drobnego cukru trzcinowego - 140g musu z karmelizowanej dyni ( tutaj przepis ) - skórka starta z połówki pomarańczy - 1/3 szklanki oleju roślinnego
Kuchenne Wariacjeserniki, ale to już wiecie, a że październik zapowiedziałam jako miesiąc jabłeczników, no to tadammm: jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy jak kto woli, ważne że smaczne;-) Składniki: 600 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu ) można też zamienić na tofu naturalne 500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi) 150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej
greenscarfkokosanki, to smak mojego dzieciństwa, konkretnie mam na myśli te kupne w kształcie piramidek, roczniki około ’80 powinny kojarzyć, nakombinowałam się trochę ale udało mi się zrobić ich wegańska wersję które w 99 % smakują dokładnie tak samo (chrupiąca skórka na zewnątrz a środek mięciutki), a do tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam je w słoiku
greenscarfPrzykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziecały układ trawienny, a przede wszystkim mają niezwykły smak, nie wiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi
greenscarfZnowu manna, ale tym razem wegańska, z kakao i bananem. połowa tygodnia kasza manna z kakao i bananem podana z orzechami laskowymi Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g kaszy manny 250 ml wody (lub mleka roślinnego) łyżka lub dwie kakao średni banan jak zrobić? W wodzie rozpuścić kakao, przelać do garnka i gotować. Gdy woda będzie ciepła wsypać kaszę
tost z dżememPowoli nastaje jesień, dlatego też proponujemy wykorzystać śliwki - dary tej por roku, aby stworzyć przepyszny wegański sojowy gulasz z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki. Danie sycące i mocno rozgrzewające. Koniecznie wypróbujcie! Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g) 1 puszkę pomidorów 220 g suszonych pomidorów w oleju
Bananowe Poleniczym nie ustępującą tej z jaj. Człowiek uczy się całe życie. Są pyszne, tak samo lekkie, tak samo słodkie, tak samo znikają w zastraszającym tempie. Pieczemy, suszymy? Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie