zmienić i, nawet jeśli nie jesteście na diecie bezmięsnej, wypróbować TE kotlety. Mój tato nawet nabrał się, że jest w nich mięso, ale ciii! :)) KOTLETY BROKUŁOWE Z TOFU (WEGAŃSKIE) bazowałam na tym przepisie // 7 kotletów ~kostka (180g) tofu - u mnie naturalne ~250g brokuła ~1/2 szklanki płatków owsianych ~łyżka ciemnego sosu sojowego ~sól, pieprz i inne ulubione przyprawy bułka tarta
chili & sugarteż 'wkładki'. W mojej wersji oczywiście bezmięsnej :) Użyłam wędzonych wege kiełbasek od Polsoji , sprawdziły się doskonale! Efekt końcowy i smak lecza był bardzo zadowalający :) Danie jest sycące i rozgrzewające. WEGAŃSKIE LECZO przepis autorski // 2 porcje ~200g papryki ~260g cukinii ~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g) ~100g pieczarek ~ząbek czosnku ~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ~2 wędzone wege kiełbaski ~sól ~ulubione przyprawy
chili & sugarDługo polowałam na ten rodzaj makaronu! A jak tylko znalazłam go w sklepie, wzięłam 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuję przykładowy obiad z jego wykorzystaniem - wegański :) Tofu zamarynowałam w sosie sojowym (którego chyba dałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była
chili & sugarpozostałą soją. I spaghetti jak z "Zakochanego Kundla" gotowe! :) P.S. Polecam zrobić pulpety z większej ilości składników i użyć je np. następnego dnia czy nawet zamrozić :) SPAGHETTI BOLOGNESE Z WEGAŃSKIMI SOJOWYMI PULPETAMI przepis autorski // 1 porcja ~90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji domowego tofu. Jeśli nie masz "okary" możesz użyć takiej samej ilości wcześniej namoczonej, zmiksowanej soi) ~3/4 szklanki
chili & sugarkwestii obiadu i stanie przy garach. W takie dni moim faworytem jest właśnie to danie. Szybkie, proste, tanie, sycące i rozgrzewające. Wszystko czego potrzeba :) A wystarczy tylko kilka składników! WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych
chili & sugarraczej do najzdrowszych nie należy... Jednak łatwo zrobić bardzo zdrowe trufle we własnej kuchni! I to bez użycia czekolady. Wystarczy pięć składników i mamy zdrowe, pyszne, niskokaloryczne i wegańskie trufle. Te niepozorne kuleczki kryją w sobie również i zdrowe tłuszcze - a to dzięki dodatkowi awokado. Nie jest ono jednak wyczuwalne w smaku, więc jeśli za nim nie przepadacie - nie martwcie
chili & sugaroraz 8mg żelaza (co równa się 59% dziennego spożycia). Nie jest ona jeszcze łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, ale możecie kupić ją w internecie, np. TUTAJ *klik* . BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA GRANOLA Z KASZY JAGLANEJ I CANIHUA'Y przepis autorski // średni słoik granoli ~100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach
chili & sugarCRUNCHY, tylko że o wiele zdrowsze :) GRANOLA BANANOWO-KOKOSOWA przepis autorski // ok. 350g granoli ~215g płatków owsianych Melvit (w wersji bezglutenowej certyfikowanych!) ~szklanka wiórków kokosowych ~50g miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny/syrop klonowy/z agawy) ~średni, bardzo dojrzały banan (ok. 120g po obraniu) ~50g nerkowców ~4 łyżki oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuszczamy wraz z miodem. Banana rozgniatamy widelcem. Nerkowce siekamy. Łączymy
chili & sugarmnie żadnych dodatków! Jednak komponują się idealnie z wieloma innymi składnikami i trzeba z tego korzystać :) Dzisiaj mam Was przepis na bardzo szybki, a zarazem smaczny, pożywny i sycący wegański obiad lub lunch. Przepis przygotowałam w ramach XI edycji Lubelskiego Kociołka wraz z: Edytą - www.pasjasmaku.com Martą - www.kolorowo-torcikowo.blogspot.com Małgośką- www.jedzismakuj.blogspot.com Angeliką - www.pieceofdelicioustime.blogspot.com Karoliną - www.stokolorowkuchni.blox.pl Zapraszam na ich blogi po inne szparagowe
chili & sugarinternecie. Polecam nasiona chia ze sklepu cosdlazdrowia.pl , są już przeze mnie sprawdzone oraz mają dobrą cenę, teraz możecie kupić je także ze zniżką! ;) BORÓWKOWY CHIA PUDDING NA BAZIE TOFU WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY przepis autorski // 1 porcja śniadaniowa lub 2-3 deserowe ~40g nasion chia ( cosdlazdrowia.pl ) ~150g tofu naturalnego ~150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej
chili & sugarwegańsko, ewentualnie wegetariańsko. Za mięsem nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam, więc nie był to problem, ale o ile na diecie bezglutenowej i beznabiałowej czułam się znakomicie, to na diecie wegańskiej zaczęłam się czuć coraz gorzej. Trudno się dziwić – ani kasze, ani soja nie są zalecane w Hashimoto. Na szczęście w porę trafiłam na Facebook’ową grupę „Bez cukru
Fill The Bowldanie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy
greenscarfdrożdżówki są wegańskie to oczywiste, zrobiłam je według swojego sprawdzonego przepisu, tym razem chyba za dużo „miłości” w nie włożyłam, bo wyszły gigantyczne jak chałki. Składniki (wyszło mi 8 ogromnych) 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone
greenscarfwypalające. Jeśli jesteście fanami piekielnego smaku dodajcie chilli, pieprz cayanne lub imbir, my dzisiaj zostajemy przy hot lightowej wersji curry :) Nakładać, szamać i cieszyć się orientalnym smakiem wegańskiego curry, w którym nawet mięsożerca nie odczuje braku mięsa, bo jest takie przepyszne i wyborne. Wiemy, co piszemy, bo sami przetestowaliśmy :) Życzmy smacznego! HOPLA! Maugo&Paszko
Bananowe Poleciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało
pyszne zdrowości