wątróbka drobiowe - 500 przepisów (strona:9/34)

Pâté, czyli pasztet z watrobki drobiowej 141

Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z jabłkiem i wątróbką. 130

racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki  skórki z cytryny łyżeczka  pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne  400 g   makaronu

Dieta moja pasja
Pasztet drobiowo-wieprzowy 143

zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej(...)Dzień pierwszy: Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą, tylko tyle aby pokryć mięso. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę, dosolić wodę. Gotować do całkowitej miękkości mięsa, powinno się wręcz rozpadać. U mnie trwało to 1.15 g/m. Najlepiej ugotować je wieczorem aby mięso mogło poleżakować w bulionie przez noc. W osobnym garnku ugotować wątróbkę (nie solić wody

Kubki smaku
Pasztet z kaczki 157

Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego boczku por (biała część) mały seler natka

R'n'G Kitchen
WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE 127

Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa. Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad  smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką(...)Składniki:ok 1kg  cebuli600 g wątroby drobiowej łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuliolej do smażenia wątróbkisólpieprz majeranekWykonanie:Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni

Walijskie Pichcenie
Wątróbka smażona 181

przyprawy wchodzą :imbir, cytryna grys, majeranek, curry, marchewka, czosnek granulowany, kminek, kozieradka, sól, pietruszka, gorczyca oraz kolendra .U mnie akurat jest to wątróbka wieprzowa,ale może być i drobiowa .. wątróbka wieprzowa mąka  cebula przyprawa do wątróbki Rafex sól ziołowa Rafex Wątróbkę pokroić w plastry, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do wątróbki.Usmażyć z każdej strony, dodać pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Wątróbka grillowana 154

Drobiowa wątróbka usmażona na grillu smakuje wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu, czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz.Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie.Skład marynaty na 1 kg wątróbki:-1/2 szklanki oleju-łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla-1/2 łyżeczki słodkiej papryki-płaska łyżeczka soli-pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnkuWszystko razem dokładnie

Maminek kulinarny
Wątróbka z owocami w czekoladzie 232

Dzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owocowa wątróbka 143

sycąca i daje energię w chłodne dni. Tym, którzy nie są zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował się ze smakiem wątróbki i owoców. Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody

Kulinarne przemyslenia
Pasztet drobiowy 671

być ugotowany na kurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne

Zapiski Młodej Żony
Pasztet drobiowy 193

LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA:   1 cebula – średnia  3 jaja – całe  2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe  1 łyżka(...)wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości .  Wyjąć mięso z wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty mięsa. Po ostygnięciu, mięso oddzielić od kości.  W ostudzonym wywarze namoczyć bułki

Grunt to przepis!
PASZTET WIELKANOCNY 156

robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz(...)bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki  Sposób przyrządzenia:   W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut

pieprzny smaczek
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 122

białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet idealny 185

keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 jajka

My Culinary Art
Domowy pasztet 160

ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy

NA MOIM TALERZU