taborowy przysmak czyli wątróbka drobiowa po cygańsku 232wątróbka drobiowa Czasy kiedy można było spotkać, na naszych drogach, wędrujące cygańskie tabory, odeszły już w zapomnienie. Wraz z końcem taborowej ery, zamknięty został niezwykle barwny rozdział tradycji, również tej kulinarnej. I tylko nielicznym dzisiaj jest dane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni. składniki dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej(...)duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy
Miód i pieprz
Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami - przepis 241Wątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki. SKŁADNIKI : 50 dag wątróbki drobiowej 2 gruszki szklankę mleka 2-3 łyżki
Basia w kuchni
Wątróbka drobiowa z cebulką 299Wątróbka drobiowa z cebulką, jedno z moich ulubionych dań ale typu "raz na jakiś czas" :) Przepis "wyniosłem" z domu i do dziś w żaden sposób niemodyfikowany bo jest po prostu idealny. Składniki : 0,4-0,5 kg wątróbki drobiowej 2-3 cebule mały pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki smalcu do smażenia odrobina soli i pieprzu do smaku pół szklanki(...)duszenia dodaję pietruszkę która daje ładny i delikatny posmak. Gdy woda jeszcze nie odparowała ściskam nieco wątróbkę na patelni i z boku dodaję cebulkę do podduszenia i zeszklenia. Gotową wątróbkę drobiową z cebulką solę i pieprzę tylko do smaku dopiero na talerzu a podaję ją zawsze z ziemniaczkami polanymi 1 łyżką tłuszczu ze smażenia. Rada : Wątróbki nie wolno solić przed
Mechanik w kuchni
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 268Parfait z wątróbki drobiowej Parfait z wątróbki drobiowej Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego, który uwielbia wszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Dużo radości daje zrobienie czegoś specjalnie dla drugiej osoby :-) Jest idealnym urozmaiceniem śniadań, przygotowuje się go bardzo szybko, najlepiej wieczorem i na całą(...)zamknąć w lodówce. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 25 ml brandy 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta tymianku sól, pieprz listki szałwii 150-200 g masła (o zawartości tłuszczu min.82%) ewentualnie garść suszonej żurawiny lub suszonej śliwki pokrojonej w drobną kosteczkę Wykonanie
Aromatyczne Podróże
Wątróbka drobiowa z cebulą 155Wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy
Miód i pieprz
smażone drobiowe wątróbki 191wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne
Miód i pieprz
Jak odczarować wątróbkę? 225mamy podejrzenia - bo jak coś tak taniego może być w ogóle dobre, smaczne czy po prostu akceptowalne do spożycia? A no może być - wystarczy tylko coś zmajstrować wokół tematu " wątróbka drobiowa " i odczarujemy te podroby . Potem być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki(...)przełamać ich naturalną słodycz). Dodatkowo podczas smażenia powinny dojść w najgrubszym miejscu ponieważ wyciągnęliśmy je z wody al dente. W tym samym czasie na mocno rozgrzanym oleju smażymy oczyszczoną wątróbkę drobiową - wystarczy doprawić szczyptą soli (wątróbka ma być soczysta ale nie krwista rzecz jasna). Przygotowane wszystkie składniki komponujemy na talerzu, Wątróbkę posypujemy podprażonymi razem pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi oraz
Right Behind The Kitchen
Wątróbka drobiowa z cebulką 238Wątróbka drobiowa z cebulką to pomysł na szybki, tani i bardzo smaczny obiad. Smażona wątróbka najlepiej smakuje podana z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką. Składniki na 3-4 porcje: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg cebuli sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia wątróbki Wątróbkę umyć, oczyścić i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół(...)wątróbka jest już dobrze przesmażona, - ilość cebuli możecie zmniejszyć, - uważajcie na cebulę, aby jej nie przypalić, - zarówno cebulę jak i wątróbkę najlepiej smażyć na średnim ogniu, - według mnie wątróbkę drobiową można przyprawić od razu podczas smażenia (w przeciwieństwie do wątróbki wieprzowej, którą przyprawia się pod sam koniec smażenia). Fan wątróbki
Ugotować
Przepis na wątróbkę drobiową 150jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt, iż jestem większą fanką drobiowej, niż wieprzowej, a to z dwóch podstawowych powodów – wątróbka drobiowa jest delikatniejsza i aksamitna w smaku, a druga jej zaleta – przygotowuje się ją ekspresowo ( po samym podsmażeniu, jest już praktycznie gotowa do zjedzenia ). Składniki: 500g wątróbki drobiowej 1 jabłko(...)smaki i składniki połączyły się ze sobą. W tym momencie, możemy podlać wątróbkę wodą i chwilę smażyć, powstanie nam wtedy naturalnie sos. Wasza wątróbka jest gotowa :) Artykuł Przepis na wątróbkę drobiową pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pl
Chrupiąca wątróbka drobiowa 489Smażona wątróbka drobiowa... Jedni ją uwielbiają, drudzy zaś odwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie warto ;) Potrzebne będą: 1 kg wątróbki drobiowej 6-8 cebul sól, pieprz mąka smalec lub planta do smażenia mleko do wymoczenia folia aluminiowa Warto zaplanować smażenie wątróbki dzień przed. Wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy
Pelusiowa Kuchnia
Wątróbka drobiowa z pomarańczą i jabłkami 336którzy nie lubią tłumaczą się smakiem albo brakiem pomysły jak to w ogóle zrobić. A tak naprawdę, przygotowanie dobrej, nieco innej wątróbki, wcale nie jest takie trudne. Dzisiaj polecam wątróbkę drobiową z pomarańczą i jabłkami. Połączenie tego charakterystycznego w smaku mięsa i owoców to naprawdę niezapomniane wrażenie. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 pomarańcza 200ml
Jacob Tastes
Wątróbki w cieście francuskim 315czymś o konsystencji podeszwy i nieprzyjemnym zapachu, co zostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram(...)jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem 3 ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe po ich dokładnym umyciu pokroiłem w niewielkie paski o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem szalotkę wraz z czosnkiem. Po ich lekkim
Wyprawy kulinarne
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 237Polecamy prosty sposób na tradycyjną wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza w smaku od wieprzowej i bardziej miękka. Przygotowana oczywiście z cebulą, która doda soczystości potrawie i genialnie współgra z jej aromatem. Składniki : 500g wątróbki drobiowej 2 cebule 1/2 szklanki mleka 3 łyżki margaryny 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sposób przyrządzenia : wątróbkę oczyszczamy z żyłek i przerostów, kroimy
zobacz ich smak
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 248Robiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze - jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone(...)czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku, posiekane1 cebula,posiekana1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajkomajeraneksól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2
Stare Gary
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 202Pasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36% 2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce
Miód i pieprz