warzywa - 14856 przepisów (strona:682/991)

Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 180

bulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie całość zagotowuję. Podaję, ozdabiając szczypiorkiem. * jeżeli mamy bulion z kostki, dodajemy surowe warzywa i kalafior. Efekt będzie ten sam. Smacznego! Pozdrawiam ciepło i słonecznie, pomimo mgły! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 183

odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 198

został do zupy.   MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu),  jarzynka, czosnek,  ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem i jarzynką przy pomocy blendera. Doprawiamy według uznania. Następnie podgrzewamy i podajemy  ze świeżo ugotowanym makaronem. A na deser...  KISIEL Z TAPIOKI O SMAKU CZARNEGO

W kuchni Karmel-itki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 231

pozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Czosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę, chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam.  Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem

W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 277

pozyskuję. Dla bardzo zabieganych - można skorzystać z zakwasu z butelki, do kupienia w wielu sklepach. ŻUR WIELKANOCNY. (przepis od mamy;) na ok. 8 porcji 1,5 l wywaru z warzyw 1/2 l zakwasu na żurek 1/2 kg pokrojonej w plasterki białej kiełbasy  3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego

W kuchni Karmel-itki
GALARETKI DROBIOWE. 349

selera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito, by pozbyć się zanieczyszczeń. Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 270

roku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 264

mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem". Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy spożywcze. Co oznacza mnóstwo więdnących warzyw, przejrzałych owoców... W tym właśnie zastraszającą ilość, w skali roku, bananów. Już wspominałam o cyklu przepisów bananowych. Jak zauważyć można, cykl nie powstał, ale kłopot z bananami nadal jest

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL KIWI. 177

daje. Skręcam na śródmiejski bazar, wpadając tym samym w wirujący tłum kupujących. Sprzedawcy przekrzykują się wzajemnie, próbując złapać klienta. Później i tak, pakując puste skrzynki po warzywach czy owocach, śmiać się będą wspólnie i plotkować, nie pamiętając o niczym. Docieram, z wielkim trudem, przedzierając się w gwarze i skwarze, do mojej ulubionej pani Jadzi, która ma niewielkie stoisko-warzywniak. Wspaniałe

W kuchni Karmel-itki
Śniadanie u Sąsiadek. 210

przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jeden rodzynek) w poranek niedzielny to prawdziwy relaks po ciężkim, męczącym tygodniu. Więcej

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 203

pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach, w sklepie ze zdrową żywnością i nic! Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców, tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe

W kuchni Karmel-itki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 168

mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo

W kuchni Karmel-itki
SZPARAGI Z SZYNKĄ ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. Oraz jak ugotować szparagi. 222

poprzednim poście posłużyła się poradami Doroty , dziś sama podaje, co robi, by szparagi były idealne. Jak ugotować szparagi? 1. Szparagi dokładnie myję pod. 2. Białe szparagi obieram obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinam twarde końcówki.      Natomiast zielonym odcinam tylko końcówki. 3. W wysokim garnku zagotowuję wodę ze szczyptą soli i cukru.     Przygotowane szparagi

W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 240

możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie  półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem

W kuchni Karmel-itki