Często robię prosta sałatkę z kuskusu zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny na zimno. Wiem, że Włosi robią cos podobnego z makaronem. Oryginał nie specjalnie mnie pociągał ze względu na użycie czosnku i bazylii. Bazylii nie lubię , a czosnku ostatnio nie mogę. Wymyśliłam sobie wersję a'la Bunia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipodpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie to może raczej leżakować w lodówce ale zawsze to sezonowe warzywa i ziółka z parapetu. Potrawa akurat na lato i można przygotować wcześniej i potem tylko podgrzać. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnicurry z kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy kalafiorowe ( kremy, gęste z ziemniakami i innymi warzywami). Dziś zrobiłam gęstą zupę z samego kalafiora ( było go sporo) podając ja z makaronem zrobionym z omletu na samych jajkach. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniosiedlu atrakcje .Od 18.00 gaśnie światło i gdzieś do 2.00 w nocy go nie ma . Nikt nie wie czemu . Na wszelki wypadek kolacja była przygotowana wcześniej (Sałatka z warzyw z rosołu -- zjedliśmy ją przy świeczce). Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + r yż + m archewka z groszkiem. A , że dzięki temu miałam
Buniabaje w kuchniekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem znikła - pewnie okazała się za pospolita ( jak ktoś miał znajomych działkowców to zaopatrzył się na zapas ). Teraz wraca do łask. I racja bo jest bardzo zdrowa i smaczna ( trzeba tylko ja odpowiednio doprawić
Buniabaje w kuchnidylemat z cyklu jak to nazwać. Niby leczo , ale nie do końca. Niby giuwecz ale trochę inaczej. A może tak Giu-lecz ? :) . W każdym razie zasada podobna- duszonka z warzyw i kiełbasy - pyszna . Typowe jesienne danie jednogarnkowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo cieszy mnie pojawienie się na rynku różnorakich warzyw .Ostatnio kupiłam fioletowe ziemniaki zwane czasem chińska truflą. O fioletowych ziemniakach trochę informacji jest TU Ponieważ ,,zgarnęłam" ze sklepu resztkę tzn. maluszki i mało - wiele z nich nie wymyślę . Zrobię po prostu przyciągające oko zabawne puree. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZnacie Topinambur ? Jak znacie to podpowiadam jeszcze jedno jego zastosowanie- jak nie znacie to przedstawiam fantastyczne warzywo. Topunambur z rodziny astrowatych , zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym. Pochodzi z Ameryki Południowej. Roślina od wieków znana w kuchni rdzennej ludności andyjskiej. Wykorzystywany na surowo , pieczony i gotowany. Ze względu na swoje właściwości i łatwość uprawy ( rośnie wszędzie i zachowuje się prawie jak chwast
Buniabaje w kuchniBardzo lubię kremowe zupy. Tyle , że najeść się nimi trudno. Znalazłam na to sposób. Robię takie ,, pól kremowe" . Tzn. część warzyw po ugotowaniu wyjmuję , a resztę miksuję na krem. Potem wkładam to co odłożyłam i zupka gotowa. Z reguły na końcu posypuję wszystkie zupy usiekanym koprem lub natką pietruszki. Ale, że niektórzy ( czytaj wnuki) pluli natką na odległość wymyśliłam
Buniabaje w kuchniSałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu dodaję do sałatki. A drugą sałatkę - taką normalną jarzynową robię na Święta. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPolecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu. Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą
Buniabaje w kuchniskładników zaowocowała wspaniałym smakiem surówki. Chciałam pierwotnie przygotować białą rzodkiew ze śmietaną - czyli klasykę. Ale jak sięgnęłam do lodówki by ją wyjąć to w padły mi w oko końcówki warzyw ( papryka, ogórek, połówka marchewki)- stwierdziłam, że trzeba je przecież zużyć. Zaryzykowałam taką wielowarzywna surówkę ( z dodatkiem jabłka) i nie zawiodłam się. Surówka jest lekko ostra , słodkawo-kwaśna , wilgotna . Po prostu
Buniabaje w kuchnidanie a druga często zostaje wykorzystana do zrobienia ryby po grecku. Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam tylko cebuli i marchewki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni