warzywa - 14856 przepisów (strona:673/991)

Zielono mi czyli zupa-krem z zielonego groszku 193

zielonego groszku (moze byc mrozony) sol 2 lyzki masla smietana ewentualnie listki miety wykonanie: Seler, cebule i por kroimy i podsmazamy przez chwile na 1 lyzce masla. Doprawiamy sola. Warzywa przekladamy do rondelka, zalewamy bulionem, dodajemy zielony groszek i gotujemy okolo 20-25 minut. Po tym czasie mozemy odlowic troche groszku by potem pywal sobie w zupie, a reszte miksujemy

Przysmaki Karolki
Hauskove knedliki 186

minutach za pomoca lyzki odwracamy knedliki na druga strone. Po ugotowaniu wyciagamy z garnka, odcedzamy. Nakluwamy widelcem w kilku miejscach i kroimy na plastry. Podejemy ze sosem i warzywami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kurczak w sosie musztardowym 310

przez chwile na oleju, podlewamy bulionem i dodajemy musztarde. Gotujemy sos przez okolo 15 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i natka pietruszki. Mozemy zagescic go maka. Podajemy z ryzem i warzywami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Uroki lata 185

Smaki i aromaty lata uwodza nas na kazdym niemal kroku. Warzywa sa swieze i chrupiace, owoce takie soczyste i pachnace. Czasami mysle, ze nic wiecej do szczescia mi nie trzeba. Lubie rozkoszowac sie wszystkimi darami lata. I choc przed chwila przez moje miasteczko przeszla potezna ulewa i zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie

Przysmaki Karolki
To juz dzis - Kuchnia na majowke 224

konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury

Przysmaki Karolki
Czas zdmuchnac swieczki - tort 206

masa marcepanowa. Biala mase marcepanowa barwimy na zielono i odstawiamy do wysuszenia. Najlepiej zrobic to kilka dni przed upieczeniem tortu. Gdy masa wyschnie scieramy ja na tarce do warzyw na drobnych oczkach. Tort posypujemy startym marcepanem i ozdabiamy jadalnymi kwiatkami. Moga to byc kwiatki z marcepanu. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kilka wspomnien i malinowy deser 155

maliny. Orzechy siekamy i razem z platkami migdalowymi prazymy przez chwilie na suchej patelni. Po przestygnieciu wykladamy je na serek. Z reszty bialej czekolady za pomoca obieraczki do warzyw robimy wiorki, ktore wykladamy na wierzch deseru. Deser odkladamy do lodowki do schlodzenia. Smacznego! Zrodlo: Maxi cuisine N°59 czerwiec/lipiec 2010 Uwagi: Pierwotny przepis podaje by deser zrobic w wysokich szklankach

Przysmaki Karolki
Aromatyczne jablka 177

Bardzo lubie gdy moja Mama wybiera sie na dzialke. Za kazdym razem cos mi przywozi. Jesli akurat nie sa to warzywa ani owoce to zawsze ma dla mnie swieze kwiaty. Przywyklam juz do tego, ze zdobia moj salon. Zima bedzie mi tego brakowac. Tym razem oprocz kwiatow dostalam tez sporo jablek. Przyjelam je z wielka radoscia, bo od razu pomyslalam

Przysmaki Karolki
Zamiast sniezek klopsiki 178

wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu laczymy ja z twarogiem. Por drobno siekamy i podsmazamy na oliwie z oliwek. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmazamy na masle. Przesmazone warzywa dodajemy do kaszy. Wbijamy jajka oraz natke pietruszki. Dodajemy przyprawy i wszystko dokladnie mieszamy. Formujemy male klopsiki i obtaczamy je w platkach owsianych. Dla ulatwienia mozna zmoczyc dlonie przed kolejnym

Przysmaki Karolki
Jajka z rzodkiewka 198

kilka dni temu wypatrzylam na straganie polskie ogorki i pomidory. Nie szkodzi, ze ze szklarni, liczy sie fakt, ze rodzimej produkcji. A wczoraj wlasnie to szacowne grono polskich warzyw powiekszylo sie o cudne rzodkiewki. Nie moglam sie im oprzec i kupilam zaraz dwa peczki. Zaraz po przyjsciu do domu dorwalysmy sie do jednego z nich razem z Viki. Drugi powedrowal

Przysmaki Karolki
Kremowa zupa z Vichy 200

potrzebne. Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera. Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest

Przysmaki Karolki
Ciasto z rabarbarem 173

prawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale

Przysmaki Karolki
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 214

oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone

Przysmaki Karolki