warzywa - 14856 przepisów (strona:669/991)

Jajka faszerowane nowalijkami 176

twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami przekładamy do blendera, wraz z ogórkiem i rzodkiewkami, siekamy niezbyt dokładnie, powinno widać strukturę warzyw. Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem warzywnym. Jajka na Wielkanoc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kaszy gryczanej 336

wegetariańskiej. Krokiety z kaszy są bardzo sycące. Ugotowana kasza jest bardzo plastyczna, świetnie formuje się z niej krokiety, kotlety, czy też inne podobne produkty jak z ziemniaków, czy innych warzyw. Poniżej znajdziecie moje propozycje na różne krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany schab z pietruszką i miętą 200

smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka warzywna z miętą (sałata lodowa, warzywa gotowane, pomidory, ogórki, mięta i sos chrzanowy). Często grilluję plastry schabu, wystarczy schab zamarynować, a potem wrzucić na patelnię grillową lub grill elektryczny. Więcej przepisów na grillowany schab znajdziecie tutaj

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruzja na talerzu 280

szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec

Sajkofanka smaku
Boczku 210

wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Wołowina na sałacie 193

Zapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej  1 owoc avocado dressing:  połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 221

dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki

Sajkofanka smaku
Gastronomia Sztuka Kulinarna, czyli o tym jak się studiuje i gotuje 184

którym wspólnie gotowaliśmy potrawy oparte na różnych rodzajach mięsa. Ostatnio odwiedził nas również szef Krzysztof Wierzba z Polskiej Grupy Carvingowej, który uczył nas sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.  Tu moje dzieło (naprawdę ;) - Najdłużej był z nami jednak szef Wojciech Harapkiewicz, gdyż już od ubiegłej zimy przekazywał nam tajniki swojej pracy. Na wiosnę byliśmy w Pałacu nieopodal Gdańska

Sajkofanka smaku
Liebster blog - nominacja :) 172

jesteś mięsożercą to co przygotujesz mając wegan na obiedzie, a jeżeli jesteś wege, to co przygotujesz mając mięsożerców na obiedzie? Jestem mięsożercą - dla wegan przygotowałabym ukochaną jaglankę z kolorowymi warzywami na pikantnie :) 6. Ulubiony owoc - truskawki 7. Twoje życiowe motto to - Jeśli masz coś zrobić jutro, zrób to dziś oraz Nic się nie dzieje bez przyczyny 8. Jakie jest Twoje

Sajkofanka smaku
Wołowina duszona w czerwonym winie 299

robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym

Sajkofanka smaku
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 275

Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :) , które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem.  Układamy klasycznie

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 208

Zapachniało wiosną!  Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców - każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser korycińki z Korycina, świeżą

Sajkofanka smaku
Polędwiczka w sosie kurkowym 312

pobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga  Czary Gary .  Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około

Czerwona Porzeczka
Zupa z cukini z jabłkiem 203

nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Barszcz świąteczny czysty 421

pieprz mielony Kamis Przygotowanie:   Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko i doprawić

Ala piecze i gotuje