Fast food to ponoć bardzo niezdrowe jedzenie. Ale jak to się ma do burgerów przygotowanych od początku do końca w domu ? Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i warzyw to wychodzi z tego slow food - dokładnie wiemy co jemy i to całkiem zdrowo. Bez obaw można coś takiego podać dzieciom albo zaprosić znajomych i biesiadować wspólnie bez większych wyrzutów sumienia. Mówię
Smaczna PyzaBotwinka to taka wiosenna zupa i teraz smakuje najlepiej. Jest gęsta od dużej ilości młodych liści, warzyw, zieleniny i smakowita a ja postanowiłam wzbogacić ją jeszcze innymi wiosennymi roślinami. Kwaskowego posmaku nadał prawdziwy kiszony w domu barszczyk. Botwinkę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, ale z ziemniakami też będzie dobrze smakować jeśli ktoś się uprze na pożywniejszą wersję. Jednak według
Smaczna Pyzawymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany
Zainspirowana w kuchniwielkości brokuł - 300 ml jogurtu naturalnego - 5 jajek - 20 dag żółtego sera - biały pieprz - gałka muszkatołowa - 2-3 łyżki majonezu - sól Przygotowanie: Brokuły gotujemy w małej ilości osolonej wody (warzywa nie powinny być zbyt miękkie) po czym osączamy. Jajka rozmącamy z jogurtem, majonezem i drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy
Zainspirowana w kuchnipółtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy. Z papryk usuwamy miąższ, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Podsmażone warzywa, wędlinę i kukurydzę przesypujemy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników
Zainspirowana w kuchnipodwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna
Grunt to przepis!1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam kminkiem I sokiem z cytryny. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykrycie na małym gazie gotować około
Smaki Edytycayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam brokuły, pokroiłam por. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować
Smaki Edytycebula 5-6 pieczarek przyprawy do piersi z kurczaka * opcjonalnie Wykonanie: Przyprawiamy piersi wedlug uznania- ja lekko posolilam, dodałam pieprzu, papryki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni. Kroimy warzywa, ścieramy ser. Na wrapa układamy ser -bez sera dietetycznie :), pokrojonego kurczaka, pomidory, pieczarki I cebulkę. Składamy na kopertę. Zapiekamy na grillu lub tostownicy. Pieczemy około 5 min. Zależne od urządzenia. :) Gotowe
Smaki Edytydomowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy po powrocie… GOOGLE poszło w ruch i traf padł na pasztet z cukinii – wlazł mi w oko przepis autorstwa Gosi
Grunt to przepis!się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacurry Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasolą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym tymiankiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapanierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała