warzywa - 14856 przepisów (strona:630/991)

ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 483

warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA

Nerds Kitchen
Sushi i sashimi - recenzja 156

własnym domu. Dodatkowo opisano sposoby serwowania oraz jedzenia.  W części bardziej praktycznej mamy szereg informacji odnośnie przygotowywania sushi. Od odpowiedniego ugotowania ryżu, przez przygotowanie dodatków np. ryb czy warzyw, aż do dekoracji i odpowiedniego zwijania.  W książce jest też kilkanaście przepisów na wiele rodzajów sushi i sashimi. Wraz z nią przygotujemy m.in.: futomaki, hosomaki, oshisushi i wiele innych

Pasja Smaku
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 267

ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze

cookpl
SZKŁO... z dużych liter pisane... u mnie testowane! 159

potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab – celowo nie obtlukę mięska! W czym tkwi sekret? Sekret naczyń TERMISIL tkwi w wyjątkowych właściwościach szkła boro-krzemowego

Z Kuchni Do Kuchni
Z miłości do.. próżni bez granic ! 196

niekorzystnym procesem utleniania produktów spożywczych i rzeczy wartościowych (biżuteria, taśmy, klisze) zapobieganie roznoszeniu się zapachów w lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów

Z Kuchni Do Kuchni
Clafoutis czyli klafuti truskawkowe 173

wszystkim smakuje. Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder

Z Kuchni Do Kuchni
Piersiątka z kurczaka na parze inaczej 209

jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką.  Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 211

bądz piórka. Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół

Z Kuchni Do Kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 167

plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na całą

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka sycylijska nr 2 218

julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pokroic w paski również. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli ,kolendry,miety i pieprzu . Gotować około pół godziny. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka marynowana niezwykła na oko 219

Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego mi brakowało.Pozostawiłam na pózne popołudnie aby się już świadomie przegryzła. Gdy posmakowałam zalewy i chrupkich warzyw , to wiedziałam już że jest tak jak chciałam i nie musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 255

paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego pomidora i ulubionych oliwek, podawaj z marynowaną sałatką z warzyw, najlepiej domowej roboty. Mój gość dostał takowe propozycje, zjadł, pomlaskał, zastanowił się...zapytał o te kiełbaski owszem...ale nie pod kątem mięsa! Zapytał o suszone pomidory itd. Jak się dowiedział

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 228

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 203

Monini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam

Z Kuchni Do Kuchni
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny 309

potrawce zaczynając od gotowania rosołu. A przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do zapiekanki , z makaronem, do innych mięs. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni