przez cedzak płucząc zimną wodą. Rozgrzewamy wok z olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty. Smacznego
Niezły Młynekpropozycja z dynią w roli głównej, odkąd mój K. przywiózł do domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki
SMYKWKUCHNItartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy. Gotować około 25 minut, pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzeniecałości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, zwiększamy ogień
Tajskie smakiprowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła! Andrea zaprosił nas do siebie w czasie
Chilli Czosnek i Oliwasweet chili do sajgonek . fasolkę obieramy i gotujemy, a makaron przygotowujemy jak na opakowaniu. Paprykę, dymkę kroimy całość. Na talerzu wykładamy przygotowany makaron i dokładamy warzywa i krewetki Wszystko z sobą mieszamy i polewamy sosem. Miłego weekendu
cookpltrzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki
Tajskie smakioliwie do momentu kiedy będą zeszklone. Ja to robię od razu w garnku na zupę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do porów i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Dodajemy mleko, przyprawiamy a następnie miksujemy. *Jeśli chcemy urozmaicić naszą zupę możemy dodać do niej topiony serek, straty żółty ser, grzanki... Co kto lubi
Kulinarne przygody Gatityosób tyle opinii :-))). W końcu wybrałam taki z kaczuchą i z glazurowanym dołem. Teraz pora na to, aby coś upichcić, na pierwszy ogień chyba pójdzie kurczak w warzywach. A Wy macie jakieś doświadczenia z garnkiem rzymskim ? Podrzucicie jakieś fajne przepisy
Kulinarne przygody Gatityilości wywaru jaka nam zostanie i od proporcji jakie są podane przez producenta na opakowaniu) sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardo sok z cytryny Wykonanie: Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile go mamy (u mnie
Kulinarne przygody Gatityogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy
Kulinarne przygody Gatityręką :-). Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy oliwą wierzch warzywa i przekładamy na drugą stronę, smażymy. Przyprawiamy solą i ziołami. Znowu odwracamy, chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy. Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy
Kulinarne przygody GatitySzybka, pyszna i niskokaloryczna sałatka z sezonowych warzyw ! Sałatka: szparagi, szpinak i mozzarella Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 garści szpinaku sałatkowego 1 kulka mozzarelli 2 pomidory chili w płatkach sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamico Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Szpinak porządnie opłukać, odciąć końcówki i rozłożyć listki
Kulinarne przygody Gatitykroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się
Kulinarne przygody GatityDziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak . Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy
Kulinarne przygody Gatity