Warzywa w kuchni mnie inspirują i swoimi smakami zaskakują. Dania z nich przygotowuję, przepisy na blogu publikuję, byście mogli zobaczyć co ugotowałam i jakich innych składników do nich dodałam. Będę się bardziej starała, żeby Wam się ta strona podobała. Dziękuje tym którzy tu zaglądają i z moich przepisów korzystają. To są moje pierwsze kroki jako blogerka i radość jest wielka
Moniki Smakołykiszybko przygotować jakiś sos mój wybór pada zwykle na sos imbirowy. Robi się go ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie. Nadaje się do wszystkiego: do potraw grillowanych, jako dip do warzyw, do kanapek, tortilli, często go też robię gdy mnie i mojego T. najdzie ochota na pieczone krewetki panierowane. Poza świetnym smakiem dodatkowym bonusem jest dodatek imbiru, który jest bardzo zdrowy
chwile dla mniezupy goszczą w naszym domu prawie codziennie. Robi się je szybko, świetnie rozgrzewają i zachwycają smakiem. Tym razem padło na zupę kalafiorową :) Składniki: 0,7 l. wywaru z gotowania warzyw lub wody z domową kostką rosołową warzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy jeśli nie było ich w Waszym wywarze
chwile dla mniemamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy - do smaku Gotujemy wodę z kostką rosołową, czosnkiem i przyprawami, dolewamy
chwile dla mniedałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy. Smacznego
chwile dla mnieobieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób można zrobić makaron z innych warzyw. Smacznego
chwile dla mnieduża cebula marchew 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego korzenia imbiru olej sól pieprz W dużej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut, po czym dorzucamy pokrojony szpinak i chwilę dusimy razem. Dodajemy kaszę, podlewany delikatnie wodą i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego
chwile dla mnieweekendy zwykle nie jeździmy na zakupy. T. wtedy pracuje i na ogół nie ma na to czasu. Kiedy więc dziś zastanawiając się co zrobić na obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa
chwile dla mniepółksiężyce, ogórka w plasterki. Szczypior siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę. Bon appetit
chwile dla mniepiórka 1-łyżka masła 1-cebula pokrojona w kostkę sól 0,5 szkl-kasza manna 2-łyżki mąki 3,5 l wody PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować. Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. Następnie przygotować mięso mielone. Mięso
Kuchnia Danusipaski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa również podsmażamy na tłuszczu,dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu zaprawiamy mąką. (function
Kuchnia Danusiwzdłuż na cząstki. Sałatę porwać na kawałki. W rondlu zagotować wodę, dodać wegetę i opłukaną pierś z kurczaka, gotować do miękkości. Ugotowaną i ostudzoną pierś, porwać na kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z solą i pieprzem. Następnie dodać gotowaną pierś, delikatnie wymieszać. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusikostkę. Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie odstawić, zalane świeżą wodą na 2 godz. Po tym czasie, odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno
Kuchnia Danusipieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do kurczaka, razem z przyprawami, gotować na bardzo małym ogniu, do miękkości mięsa. Ugotowanego kurczaka, oddzielić od kości, wywar przecedzić. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę. Żelatynę
Kuchnia Danusipietruszka 1 szt marchew 2 l woda, 200 g kości od schabu, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kości umyć, zalać zimną wodą i ugotować, dodać przyprawy i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do wywaru z kości i ugotować. Buraki zalać wodą i ugotować na miękko. Po ugotowaniu zakwasić. Oba wywary połączyć i przecedzić, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem (function
Kuchnia Danusi