warzywa - 14856 przepisów (strona:635/991)

Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami 277

brie oliwa z oliwek EV sól pieprz świeżo stary parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie pół plasterki, czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię  z odrobiną oliwy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 481

ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach  przygotowanie świątecznego  żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja  Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg karkówki 250 g łaty wołowej

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem szparagowym 223

lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 191

Dziś na blogu kolejna odsłona  drożdżowych bułeczek . Poprzednio upiekłam je z rzodkiewkami, a dziś, ponieważ sezon na botwinkę trwa, postanowiłam upiec je właśnie z tym młodym warzywem. Do ich przygotowania użyłam tym razem oleju rzepakowego.   Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Jest on również

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym 211

gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, jogurt i zakwas buraczany dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy

Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar 235

Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy na kawałki o długości mnie więcej 5 cm.  Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z buraka liściowego Mangold 204

swoim wyglądem przypomina botwinkę, ale w smaku nie jest tak kwaskowy. Jest bogaty  w kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry ! Pesto z buraka liściowego Mangold Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 pęczka

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 175

Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika 220

kalafiora dzielimy na różyczki. Ma talerzu układamy listki rukoli, na nie różyczki kalafiora i groszek cukrowy. Ser kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Sałatkę przyprawiamy, skrapiamy olejem i kremem balsamicznym

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji 246

kwiatów nasturcji olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią  ocet winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bobu 183

Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu  z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości. Inspirację czerpałam z bloga   Stare gary . Jeśli przygotujesz tę pastę, zrób zdjęcie,  zamieść

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z cukinią i tymiankiem 169

Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę   ze szparagami i papryką  i  frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 281

W domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest

Kulinarne przygody Gatity
Toskańska przyprawa ziołowa 156

szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmaryny 6 gałązek świeżej szałwii 4-5 ząbków czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 257

Tatar z górnej zrazowej z piklowanymi warzywami Dziś na blogu krótka relacja  z Lekcji gotowania z wołowiną QMP, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski, ambasador programu Dobra wołowina QMP, a  w której miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim W ubiegły wtorek 26 sierpnia wzięłam udział w "Lekcji gotowania z wołowiną". Była to nagroda

Kulinarne przygody Gatity