Pyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki. składniki: 2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal 3 ogórki gruntowe 3 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Ogórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą kostkę
Monia miesza i gotujeoliwie, w tym czasie przygotowujemy sos - starannie mieszamy wszystkie składniki. Cabatte przekrajmy i grillujemy w piekarniku przez 5 minut bądź na patelni grillowej. Układamy sałatę, wołowinę, ser, sos, warzywa, dociskamy i jemy - najlepiej smakuje na ciepło
Niezły Młynekporanki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski bazar, kupić świeże owoce i warzywa. Piękne śliwki uśmiechają się tak zalotnie, aż żal zostawić je na pastwę innych klientów. Dziś propozycja, która na dobrą sprawę może być słodkim obiadem, sycącym śniadaniem na ciepło bądź porządnym
W kuchni Karmel-itkiwydobywa się para - puszczam okręgi. Jesień. Słońce wstaje później, razem ze mną, aby leniwie oświetlać rozbudzone już miasto. Jesień. W kuchni ma swoje żniwo. Patison to takie jesienne warzywo! Odpowiada tej porze roku kolorem, zapachem i smakiem. Dopiero w tym roku poznałam go bliżej i nie żałuję, ba, z pewnością będę chciała kontynuować naszą kulinarną znajomość. KREM Z PATISONA
W kuchni Karmel-itkizawsze na urodziny musi być tort? Taka, ale tym razem nie słodki a wytrawny, który dla kolegów w pracy przygotowałam dla odmiany tort z warzyw i past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta. Zdjęcia pokazują gotowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikząbki czosnku - pół jabłka - kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka) - pęczek świeżego majeranku - pęczek świeżego tymianku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do posypania warzyw na blaszce) - pół łyżeczki imbiru - pół łyżeczki granulowanego czosnku - szczypta lubczyku - kilka ziaren kolendry - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżka ziarenek smaku - 2 łyżki oleju do polania blachy PRZYGOTOWANIE: Najpierw
Zainspiruj się kuchniąliście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - kilka ziarenek pieprzu czarnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie oraz paprykę myjemy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą do połowy wysokości warzyw. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu, ziarenka smaku. Dusimy aż zmiękną. Następnie kroimy parówki w kawałki i podsmażamy z cebulką
Zainspiruj się kuchniądodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja
Smaczna Pyzasierpniu byliśmy z Piotrem w Magdalence na warsztatach, które były główną nagrodą w konkursie na gotujmy.pl na szybkie danie z mrożonych owoców lub warzyw. Ja przygotowałam na konkurs lody z mrożonych truskawek . Podczas tych warsztatów każdy z nas przygotowywał różne dania, Piotrowi przypadł w udziale m.in. deser- mus czekoladowy z malinami, który był na bazie białek, czekolady i bitej śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoczątek jesieni. Smutek i melancholia w głowie. A najlepsze lekarstwo to jedzenie. Pachnące, sycące i na dodatek bardzo mocno rozgrzewające. Chili, kimchi, żeberka i żeby było bardziej zdrowo – warzywa Zupa nie jest skomplikowana. Trzeba tylko ładnie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplosuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy ser camembert i również grillujemy go z dwóch str. tak, aby ser nie wypłyną ze środka. Ser przekrawamy na połowę, dodajemy
Moniki Smakołykitakie moje danie sałatkowe, proste i w smaku wyjątkowe. Sałaty z warzywami połączyłam i łososia dołożyłam, sosem winegret polałam i oto taką sałatkę uzyskałam. Składniki: 50 g łososia wędzonego, 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki
Moniki SmakołykiPrzepis pochodzi z książki M. Tombaka " Droga do zdrowia " ... samo zdrowie. Składniki : marchew -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g Przygotowanie ; Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone . Jest
Proste Potrawyfolii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym . Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne wydawnictwo Rzeczpospolita . Tak wygląda zaraz po upieczeniu
Proste Potrawydelikatniejsze . Danie smaczne i łatwe do zrobienia :) Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią . Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego
Proste Potrawy