warzywa - 14856 przepisów (strona:646/991)

Fasolka szparagowa z bułką tartą 181

Hura!! Sezon na fasolkę szparagową wreszcie rozpoczęty. Pierwsze danie z udziałem tego wspaniałego warzywa to fasolka gotowana na parze, delikatnie polana bułką tartą. Smakuje idealnie jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego obiadu. Czas przygotowania: 35 minut Ilośc porcji:4 Składniki: 600g fasolki szparagowej żółtej 40g masła bułka tarta Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki. Następnie umieszczamy

Kolizje Smaków
Lekka sałatka na lato 428

wszelki apety, a sama myśl o jakimś pieczonym, czy smażonym jedzeniu, nas przynajmniej, odpycha. Jednak z wielką chęcią myślimy o wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj naszła nas ochota na ser mozzarella, który jest bardzo lekki i sycący. Dorzuciłyśmy do niego to co było w lodówce i wyszła Wielka Pychota! Omomom!! Ilość porcji

Kolizje Smaków
Delikatne risotto na szybko 207

wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc

Kolizje Smaków
Pieczone ziemniaki na ostro 181

Uwielbiamy ziemniaki w każdej odsłonie. Dzisiaj kolejne danie z udziałem tego smacznego warzywa. Pieczone ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro.  Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Kolizje Smaków
Fishburger 216

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne na 10 minut. W tym czasie myjemy sałatę i rozkrajamy bułki. Po upłynięciu ustawionego czasu dorzucamy

Kolizje Smaków
Placuszki dyniowe 161

Sezon na dynie w pełni więc dzisiaj kolejne danie z tym wspaniałym warzywem. Nasza propozycja to placuszki dyniowe smażone na patelni, podawane z cukrem pudrem i śmietaną. Szybkie, pyszne danie idealne na jesienne dni.  Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g dyni startej na dużych oczkach 6 łyżek mąki pszennej Szczypta soli 1 jajko Olej do smażenia Dodatki: cukier puder

Kolizje Smaków
Bulion warzywny 162

marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3 litrów). Kładziemy na gaz. Cebule opalamy na brązowy kolor nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to podsmażamy na patelni pokrojoną w ćwiartki lub opalamy

Kolizje Smaków
Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15 419

książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2   łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę

Kolizje Smaków
Zupa ryżowa 154

porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy łyżkę magii. Mieszamy całość i próbujemy. Doprawiamy

Kolizje Smaków
Krokiety z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowane na parze 253

Dzisiejszy przepis wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym , który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo

Kolizje Smaków
Frytki z piekarnika 288

Pochodzimy ze stolicy Wielkopolski, gdzie królują ziemniaki. Jednym z najpopularniejszych dań z tego warzywa są frytki. Jednak przyrządzane w głębokim tłuszczu, nie są zbyt dobre dla naszego organizmu. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki

Kolizje Smaków
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 330

groszek i marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy tyle czasu wcześniej ile potrzebują warzywa na ugotowanie). Gulasz podajemy na ciepło z przygotowanym makaronem. Smacznego

Kolizje Smaków
Leśny mech 404

Jestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto  jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając

Kolizje Smaków
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 235

listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 161

Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę

Kolizje Smaków