warzywa - 14856 przepisów (strona:655/991)

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 242

Kapusta, jest tanim warzywem a łącząc ją z odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku. Składniki : 1 główkę białej kapusty 1 cebula ok 10 dag boczku  pół kostki rosołowej pół łyżeczki kminku zmielonego łyżka siekanego świeżego koperku pieprz w ziarnach łyżka mąki sól

Mechanik w kuchni
Bananowe kuleczki 204

domu, przyjrzyj się bacznie ścieżce, którą od wielu już lat chodzimy od studni do domu." Dzban uczynił tak, jak kazał mu jego chlebodawca i zauważył wiele kwiatów i warzyw rosnących wzdłuż drogi z jednej tylko strony." Czy widzisz, o ile piękniejsza jest roślinność po twojej stronie ścieżki?" - spytał mężczyzna. "Wiedziałem, że masz pęknięcia, ale postanowiłem je wykorzystać. Posiałem więc nasiona

Weganizm infantylny
Zupa curry ze szpinakiem 209

uzyskać zupę krem. Wedle uznania przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smacznego.         Przepis inspirowany Zupą kokosową ze szpinakiem i patatami z książki Potrawy z warzyw , wyd. Olesiejuk

Weganizm infantylny
Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 229

czosnku 1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Makaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:      Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie na patelni chwilę podsmażamy poszatkowany czosnek, dopóki nie zmięknie

Weganizm infantylny
Drożdżówka z rabarbarem 196

Rabarbar - teraz to się zaczyna :) idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda, że zjadam je oczami. Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka

Niezły Młynek
Krem z pora i kulkami mięsnymi 387

Lubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę  urozmaiciłam i dodam coś od siebie :)   Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory  3 serki śmietankowe do zagęszczenia

Niezły Młynek
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 392

skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące  i wrzucamy na rozgrzanej do 180 C frytkownicy. Smażymy ok 7 -8 minut  Porada: Dzieciom polecam zdrowszą wersje z warzywami  zamiast frytek. Ja użyłam fasolki szparagowej :)  Smacznego

Niezły Młynek
Jogurtowiec borówkowy Mniam 194

upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy teraz jeść wszystko co lekkie za to bardzo smaczne i letnie, a tym własnie są  owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie.  Składniki: 500 g borówek + do dekoracji ok 100 g 800 ml jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania) 10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej

Niezły Młynek
Kanapkowa pasta groszkowa 170

Ekspresowa w przygotowaniu, delikatna, znakomita na kanapki, ale także jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki. Królowa spotkań towarzyskich - pasta groszkowa. Składniki: puszka odsączonego z zalewy groszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i gotowe :-) Przepis bierze udział

Kulinarny Pamiętnik
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 247

kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.   Przepis podstawowy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej

Kulinarny Pamiętnik
Leczo warzywne 354

koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia Przygotowanie: Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut

Kulinarny Pamiętnik
Botwinka 226

podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam na małym ogniu przez 10 minut. Botwinkę drobno posiekałam i dodałam do bulionu. Gotowałam, aż wszystkie warzywa zmiękły. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zaprawiłam zahartowanym jogurtem. Przed podaniem udekorowałam świeżym szczypiorkiem

Kulinarny Pamiętnik
Pstrąg pieczony 178

ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 540

przygotowaniu. Obok tuńczyka i ryżu (pamiętajcie ryż ma być sypki, a nie rozgotowana papka) czasami daję kukurydzy, niekiedy soczewicę lub czerwoną fasolę, w zależności od tego jaka puszka z warzywami jest w szafce. Ta sałatka nadaje się zarówno na uroczystą kolację, jak i na przekąskę do pracy, błyskawicznie znika. Polecam również mój przepis na Dietetyczną sałatkę z tuńczykiem Sałatka ryżowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy kebab z surówką 496

tzatziki Wykonanie Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawą. Odstawić w chłodne miejsce. Kapustę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Marchew i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać

Świat Smaku