warzywa - 14856 przepisów (strona:657/991)

Dlaczego warto jeść śniadania? 197

wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej) pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty liściastej (zielonej lub czerwonej); jajecznica, ugotowane brokułu lub fasolka szparagowa, 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, kubek

Truskawkowa Fiesta
Co należy jeść w upalne dni? 571

znajduje. Woli zajadać się fast foodami, gazowanymi i kolorowymi napojami. Pora to zmienić! Owoce bogate w wodę: arbuz pomarańcz grejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim owocowe i warzywne koktajle, które dostarczają nam maksymalne nawodnienie, a w dodatku odchudzają!  Zbliżają się wakacje, koniec roku

Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 424

pełnoziarnistej pizzy w wersji dla wegan. Spód był bardzo chrupiący i smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców  i białka. Mam nadzieję, że będę się tego trzymała nie tylko w wakacje. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z kalafiora 267

Dość tych przepisów, ale skuszę się na jeszcze jeden. Wkrótce napiszę jakoś teorię. Lato w pełni, więc jest mnóstwo warzyw i owoców sezonowych w bardzo okazyjnych cenach. Kupuję póki się da, bo niestety lato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior

Truskawkowa Fiesta
Gulasz Wieprzowy z Groszkiem, Rozmarynem i Miętą 219

przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy pomocy obręczy do potraw . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)   /*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini

Blondynka Gotuje
Sałatka z surowym kalafiorem 1127

Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe marchewki, buraki, a nawet kwiaty cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam

Pora coś zjeść
Gulasz z indyka i cukinii 211

plasterki (ja robię to obierkiem do ziemniaków) oraz paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Zalewamy szklanką wody, solimy, dodajemy pieprz i dusimy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Warzywa nie powinny się rozgotować. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu

Delicious Titbits
Recenzja produktów Emako - garnek ceramiczny i ostrzałka 225

pory posiadałam jedynie duże naczynie żaroodporne oraz małe naczynka do zapiekania. Garnek jest idealny do zapiekania różnych rzeczy, upiekłam w nim m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje

Fabryka pomysłów
Chińska surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 6164

pieprz, sól do smaku sos sojowy do smaku odrobina cukru do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować.  Marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej takiej z ostrzami do warzyw chińskich - by powstały długie paseczki). Całość wrzucić do miski, skropić oliwą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i sosem sojowym

Facet i noże
SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. 312

sąsiadami z góralskiej chaty obok. Już niedługo urlop. Wraz z nastaniem lata dania stały się lżejsze, bogatsze w witaminy, a przede wszystkim oparte są w głównej mierze o świeże warzywa. Do obiadu polecam pyszne sałatki i surówki - są łatwe, ale zawsze smakują przednio i urozmaicają nasz posiłek. SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. /przepis własny;/ 2-3 porcje

W kuchni Karmel-itki
Udka w kurkach 219

łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy

Mango Papaja
Grzyby. Kurczak. Obiad. Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniakami i marchewką 364

mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką, w połączeniu z kurkami , to pyszności a do tego rumiane warzywa - prawie cały obiad na blasze. Wystarczy jeszcze jakaś surówka lub micha sałaty i nakarmimy kilka osób. Zobacz przepis na Obiad z jednego garnka i inną wersję Udek nadziewanych kurkami ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Tapenada z czarnych oliwek 180

Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto , można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście są widoczne. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Falafele z ciecierzycy i bobu 287

jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek

OstryKęs
Zupa. Krem z fioletowego kalafiora 251

Fioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa

Smaczna Pyza