znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej zaś rostbeftu. Mięso podano na drewnianych deskach, bez zbędnego "ukwiecania". I bardzo dobrze ! Do steków wybrać można jako dodatki: frytki, krążki cebulowe, grillowane warzywa lub tagiatelle. My zajadałyśmy z frytkami.. bo jak już pojeść to porządnie ;) Ponadto do każdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu
kolorowotorcikowoZapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać
wyzwania kuchenneFaszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości
Poezja smakuPrzygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości
Słodka sielankawołowe, z przyprawami i formujemy Sałatka szopska przygotowywana jest z dressingiem, którego jednym ze składników jest ocet z białego wina Zupa z białej fasoli, na boczku z cebulą i warzywami i bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef
Moja smaczna kuchniaziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne 3 łyżki oliwy z oliwek do sosu + 2 łyżeczki na wierzch sosu Przygotowanie: Pomidory myjemy, usuwamy tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw, który ma ostry czubek. Pomidory kroimy na ćwiartki i partiami miksujemy w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlewamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy sól i cukier, gotujemy pod przykryciem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMieso umyc i pokroic w drobna kostke Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem Smarzymy mieso az bedzie miekkie i rumiane W tym samym czasie kroimy warzywa Gotowe skladniki ukladamy warstwowo w nalesniku zlozonym ( nalesnik chwytamy od dolu i zakladamy potem boki nalesnika skladamy do siebie tak aby nachodzily i spinamy wykalaczka) Gotowa tortille podgrzewamy
Klaudynkowa kuchniaborówki amerykańskiej - 1/2 awokado - 1/3 melona - 1/2 mango - 1/4 kalarepy -1/4 czerwonej papryki - świeże liście melisy Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Kaszę wystudź. Warzywa i owoce kroimy w plastry i w kostkę. Układamy na kaszy. Polewamy sosem. Na sam wierzch układamy świeżą melisę. NA SOS DO SAŁATKI: - 2 łyżki octu balsamicznego - łyżka soku
SMYKWKUCHNIwody 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz szczypior Kalafiora, ziemniaki i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe warzywa i wodę, przykryć i gotować na średnim ogniu 20 minut. Chwilę przestudzić, po czym zblenderować na gładką masę. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Rozlać na talerze
wyzwania kuchenneMortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć do jednej miski i zalać dressingiem
wyzwania kuchenneosolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Przygotować dressing z octu, oliwy i dwóch łyżek wody. Przyprawić i zalać nim warzywa. Można dodać również drobno posiekany szczypiorek. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę przed podaniem
wyzwania kuchennepęczka natki pietruszki 3-4 łyżki śmietany 16% sól, pieprz Cukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę i wszystko razem zmiksować. Doprawić pieprzem, solą i śmietaną. Podawać z ulubionym dodatkiem np. paluszkami pszennymi lub grzankami
wyzwania kuchenneProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego. Składniki na 2 porcje: rukola 2 pomidory garść czarnych oliwek 200 g sera feta oliwa z oliwek sok z cytryny krem balsamiczny sól, pieprz Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na połówki, a fetę w kostkę. Rukolę umyć i osuszyć, ułożyć na głębokich talerzach, dodać
wyzwania kuchenneSkładniki: 3 pomidory 15 małych korniszonów cebula 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz Pomidory pokroić na kawałki, korniszona na plasterki, a cebulę w drobna kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa i doprawić do smaku octem, oliwą i przyprawami
wyzwania kuchennełyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę w paski. Tak przygotowane warzywa ułożyć w głębokim talerzu, posypać pieprzem i solą. Następnie dodać oliwki i ser feta. Oliwę wymieszać z oregano i skropić nią sałatkę. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenne