warzywa - 14856 przepisów (strona:620/991)

Pieczona dorada w pomarańczach 199

postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty i marchewkę bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw, z tym, że im drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo

Wyprawy kulinarne
Makaron z sosem dyniowym 250

Dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Szkoda, że jeszcze mało doceniane ... zwłaszcza w małych społecznościach. Ale wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu, nie były ogólnodostępne. Dziś znajduję je w każdym większym sklepie w moim nie dużym mieście. Zwykle dynię wykorzystywałam do ciast, dziś powędrowała do makaronu. A czy wiecie, że 25 października jest Światowym Dniem Makaronu

kolorowotorcikowo
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 285

okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie. Pierwszą wersję znajdziecie tutaj klik . Ta jest równie smaczna jak poprzednia. Kto jeszcze nie robił musi jak najszybciej zrobić by zadowolić podniebienia domowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
Makaron w sosie winno serowym z żółtym pomidorem. World Pasta Day 212

czyli zrobienia jakiegoś makaronowego pysznego dania. Po takiej niespodziance nie mogłam odmówić. Podjęłam wyzwanie czego wynikiem jest dzisiejszy przepis. W ubiegłym roku ten dzień świętowałam pyszną Uszkami pełnoziarnistymi z warzywami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 345

jajka. Zblendować. Dodać siemię lniane i otręby. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć, rozsmarować koncentrat, posypać przyprawami i wyłożyć warzywa. Piec ponownie ok. 15 minut w 180 stopniach. Pizza z kalafiora na Instgramie

Czarnawisienka
Nototenia na parze z cytrynowym sosem 177

dolnego pojemnika szybkowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Focaccia 147

Focaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka  Rozczyn

prawdziwe jedzenie
Kotlety nie schabowe, czyli kotleciki jajeczne 207

teraz moje 7 zasad: 1. Dużo ruchu 2. Zdrowe odżywianie 3. Nie liczymy kalorii. 4. ŚNIADANIE jem jak królowa! 4. Słodycze tylko domowej roboty 5. Dużo warzyw i owoców 6. Woda, herbata zielona/czerwona - podstawa! 7. Pokochaj siebie. Teraz, jaka jesteś. Później będzie jeszcze lepiej:) CZAS NA PRZEPIS! Składniki na placuszki jajeczne (ok. 10 małych kotlecików) : 5 jajek (4 ugotować, jedno

Czarnawisienka
Wiosenne tosty francuskie 233

Serek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko pojawiły się w sklepach świeże, od razu popędziłam do marketu i kupiłam rzodkiewkę i ogórka. Szczypiorek mam w domku. Rośnie spokojnie w kuchni na parapecie. Za oknem coraz zieleniej, żyć się chce, pachnie trawa

Czarnawisienka
Burgery z kaszy jaglanej i marchewek 422

odrobinie oleju. Kotleciki mogą wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek

Czarnawisienka
Zielony makaron ze szpinakiem i... sałatą! 218

Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu, solimy. W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, sałatę i przeciśnięty czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprz. Smażymy aż warzywa się "skurczą". Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i blendujemy, ewentualnie doprawiamy. Na makaron układamy sos i posypujemy słonecznikiem. Zielony makaron ze szpinakiem i... sałatą

Czarnawisienka
Placuszki cukiniowe 212

dzień wykorzystuję, kurczaka i ryby przeważnie jem na obiad, a białe serki i jogurty uwielbiam. Poniższy przepis jest idealny na II Fazę czyli naprzemienną - P+W (białko+warzywa). Nie jestem na tej diecie, ale śledząc mój jadłospis zdarzają się u mnie dni całkowicie białkowe lub naprzemienne. Placuszki z całego serca polecam. Są to jedne z moich ulubionych. Idealne na śniadanie

Czarnawisienka
Dietetyczne pancakes z kaszy jaglanej 276

Wszelkie naleśniki.. pancakes.. owsianki.. kojarzą mi się z jesienią. W wakacje królowały kanapki, owoce i świeże warzywa. Nie było czasu na delektowanie się kawą i pancakes w długi, niedzielny poranek. Przychodzi teraz ogromnymi krokami jesień. Zimno, ale kolorowo. Ciemno, ale z klimatem. A u mnie..szykują się nowe przepisy.. rozgrzewające i poprawiające humor podczas jesiennej chandry

Czarnawisienka
Roladki z cukinii nadziane białym serem i orzechami 248

Idealne na przekąskę między posiłkami. Orzechy sycą, twaróg dostarcza białka, pieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw. Składniki: 1 żółta cukinia 2 duże garści orzechów ziemnych FELIX 100 g sera białego chudego Oleju roślinny Pieprz, bazylia Przygotowanie: Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy

Czarnawisienka
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 357

skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka . Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo ale nie mamy całego dnia

Czarnawisienka