warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:105/434)

Polska specjalność- klopsiki z kaszą | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 166

wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół. Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę i cukinie pokroić na cienkie plasterki. Cebule i pomidora pokroić na ósemki. Warzywa podsmażyć głębokiej patelni

ClauditteMissCooking
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 169

przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem. Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym na grubych oczkach tarki Zapiekaj w piekarniku przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany kurczak z warzywami 168

odgrzać w mikrofalówce. Ostatnio bardzo często przynoszę sobie takie dania do pracy  :)       Składniki: 1/2 piersi z kurczaka - przekroić na 3-4 części (można lekko rozbić) "Warzywa na patelnię" (mrożone 1/2 opakowania) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli(...)każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem, oczywiście na bazie jogurtu naturalnego

Alutka-Gotuje
Tarta ze schabem i warzywami 162

schabowy w panierce i zestaw warzyw Składniki na ciasto: - 150 g mąki - 75 g masła - 1 żółtko - 1,5 łyżki śmietany 18% - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex - 120 g schabu - 50 g śmietanki 18% - 1 jajko - 1 białko (pozostałe z ciasta) - pieprz, sól Składniki na panierkę: - 1 jajko - mąka - bułka tarta Dodatkowo(...)śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą i dorzucamy warzywa. Myśmy wcześniej warzywa dali do miski i położyli na gorącym garnku z wodą aby mieszanka się lekko odmroziła i odcisnęliśmy nadmiar wody. Masę przekładamy na podpieczone ciasto i układamy na wierchu kawałki pieczonego schabu. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż masa się zetnie

Kuchenne Wariacje
Tarta na ziemniaczanym spodzie z chipsami z jarmużu 112

ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną. Jeśli lubicie fritatty, zakochacie się w tym daniu. Tartę można podać(...)pół łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Skrop plasterki olejem, posyp oregano, rozmarynem, 4 łyżkami parmezanu i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj

Niedzielny kucharz
indyczy udziec z leśnymi grzybami 155

formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia), a następnie  wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut. W tym czasie na patelni ( z przykrywką), na łyżce(...)cienkie krążki. Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej odłożone grzyby, oraz szczyptę cukru. Całość solimy, pieprzymy, nakrywamy przykrywką i dusimy przez piętnaście minut Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20 minut

Miód i pieprz
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 191

komosą ryżową a nawet kuskusem.Pisząc informacje o płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia.  Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisemna 4-6 porcjiczas przygotowania: 1 godz.Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy  sól, pieprz(...)boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 min. lub do miękkości. Uwaga, buraki niestety farbują, więc jeśli zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu.  Wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowaną kaszę. Dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Clafoutis czyli klafuti truskawkowe 148

ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym

Z Kuchni Do Kuchni
Kalafior Romanesco pieczony z soczewica 167

dużej misce mieszamy oliwę z przyprawami. Kalafior dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w kostkę a pomidorki na połówki. Warzywa i soczewicę dodajemy do oliwy z przyprawami, mieszamy.  Wykladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 15 minut, mieszamy i pieczemy kolejne 10 munut.  Podajemy z kapusta kiszona

Szkrab Je Sam
Pstrąg z patelni 171

Pstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku.   Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z  kaszą z warzywami .  Składniki: 2  pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą

magiczna kuchnia Kasi
Jesienne wytrawne muffiny 115

miseczki. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki a paprykę w drobną kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodajemy kiełbasę, paprykę, mozzarellę, jajko. olej oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wypełniamy masą silikonowe foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 183

roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo, niskowęglowodanowo, więc cukier po obiedzie nie powinien podskoczyć. Danie można przygotować w piekarniku, w parowarze, garnku z sitkiem czy w bambusowym pojemniku do parowania. Składniki na 2 porcje : 300g łososia atlantyckiego (u mnie

Dietolog
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 189

roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo, niskowęglowodanowo, więc cukier po obiedzie nie powinien podskoczyć. Danie można przygotować w piekarniku, w parowarze, garnku z sitkiem czy w bambusowym pojemniku do parowania. Składniki na 2 porcje : 300g łososia atlantyckiego (u mnie

Dietolog
Czipsy parmezanowo-warzywne 113

tartego parmezanu • 3/4 szklanki tartej cukini • 1/4 szklanki tartej marchewki Wykonanie: • Wymieszać ser z tartymi warzywami na tarce o grubych oczkach. • Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem i nakładać po łyżce przygotowanej mieszanki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 8-10 minut. • Po wyjęciu pozostawić na blaszce

To co kocham