Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, razem z pieczarkami przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 min 5. Składniki na pesto miksujemy na pastę, jeśli jest za gęsta dolewamy oleju 6. Kiedy warzywa się zrumienią, przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy w cieple 7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodki Kompromissuper zdrowy jarmuż, który warto włączyć do diety zwłaszcza zimą, kiedy jest najlepszy, a kiedy brakuje całej gamy warzyw, którymi możemy cieszyć się latem. Całość zapieczona w kokilkach. Wszystko można przygotować dzień przed, a rano tylko wstawić do piekarnika
Milion Smakówkurkumy 1 - 2 łyżeczki soli 2 goździki kilka ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego lubczyku łyżka posiekanej natki pietruszki Warzywa z wyjątkiem czosnku obieramy i myjemy, Dzielimy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem. Skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Jeśli w piekarniku jest funkcja grilla to możemy z niej skorzystać. Następnie
Miksturownikżółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Wymieszać makaron z poledwiczką, przesmażonymi warzywami, serem i śmietaną. • Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzchu szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kochamnaczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i ostrą papryczką. Schabowe podałam z ziemniakami z wody i buraczkami
Alutka-Gotujewysmarowanego masłem. Pomiędzy fasolkę układamy ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki. Teraz na fasolkę układamy uduszone warzywa z patelni, a następnie na całości rozkładamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga. Naczynie wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie wyjmujemy gorące danie z piekarnika dzielimy na porcję, nakładamy na talerze
Miód i pieprzodstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa. Całość przelewamy do formy do pieczenia (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocagarnkach. Dlatego obiad był szybki, ale bardzo smaczny. Lubicie takie jednogarnkowe dania? Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad. Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami Składniki 500 g schabu bez kości 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor
O kuchni z uczuciemnatkę pietruszki. Dodajemy rozkłócone widelcem jajko, doprawiamy do smaku tak jak lubimy, ja wykorzystałam mieszankę ziół do sałatek i warzyw. Z masy formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety z brokułów, ryżu i sera można upiec w piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam z nadmiaru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około
Tureckie Przepisyogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G Kitchenwysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość. Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem. Smacznego
potrawyregionalnedodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę kuskus wraz z warzywami i odcedzona kukurydzą i posypujemy serem mozzarella. Mieszamy. Wstawiamy zapiekanke na 20-25 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Smacznego
ChilliJemydoprawić sosem sojowym, pastą curry i pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę chińską. Zalać to mleczkiem wymieszanym z chilli cayenne i sokiem z limonki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez 40 minut
ClauditteMissCookingbrązowego cukru 1 duży jogurt naturalny Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około 15-20 min ( aż zmięknie). Cebulę pokroić w moje ulubione piórka i wrzucić na rozgrzany olej, dodać
Jemy Pijemyrzymskim garnku, wcześniej moczymy go w wodzie przez około kwadrans i wstawiamy potrawę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około półtorej godziny (do kruchości mięsa). Po wyjęciu szynki na talerze, polecam (choć tym razem tego nie zrobiłam) warzywa, które prawdopodobnie i tak będą rozgotowane, przetrzeć przez sito/zmiksować razem z winnym sosem. Można też ewentualnie zagęścić go w rondelku
Kuchenna Kontrrewolucyabiałej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja
pyszne zdrowościmiski. W mniejszej misce przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Polej warzywa uzyskanym sosem i delikatnie zamieszaj. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami szczypiorku. Główkę czosnku przekrój na pół i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Uzyskasz w ten sposób pyszny skarmelizowany czosnek, którym możesz posmarować kromki chleba
Roślinna - blog wegańskiSezon na szparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej
Milion Smakówwarstwą płatów lasagne, wyłożyć na nie trochę pomidorów, część warzyw, posypać serem. Przykryć kolejną warstwą płatów lasagne, pomidorami, resztą warzyw, serem. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, przykryć resztą pomidorów – płaty powinny być całkowicie przykryte pomidorami, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Wiem, zdjęcia mocno kiepskie... ale .... Wiem, zdjęcia mocno kiepskie... ale .... zastawa
królestwo garówmnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane warzywa pokroić na grube frytki. Pokrojne warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i skropić olejem. Wymieszać i następnie oprószyć tymiankiem i przyprawą do sałatek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut na funkcji termoobieg. W międzyczasie kilka razy przemieszać drewnianą łopatką
Monia miesza i gotujestosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Zwykle brokuła gotuję na parze. Tym razem postanowiłem upiec go w piekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły 2 łyżki klarowanego masła 3 łyżki mąki
W SMAKmiksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać
UgotujmyTo.plrozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor. Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta
Kitchens Alphabetdodajemy sól i pieprz, czosnek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem. podsmażamy dynię z papryką i pomidorem
Bon Appetit MałgorzatyUłożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec
Stare Garydokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)! ***** Peas and carrots (fresh
Projekty ze smakiemcebula, majonez, ketchup, musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli
Magiczne Życie Martywegetą. Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone. Następna warstwa to pieczarki. Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka
Kuchnia Danusiłyżki oleju2 łyżki oliwyPanierka:1 jajko4 łyżki bułki tartejPrzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oreganoPrzepis:Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb i obtaczamy w rozbełtanym
Emcia Pichcipomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć.Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem
Ze smakiem i z pasjąszyki, wówczas możecie upiec je w piekarniku. Co prawda nie będą one miały tego smaczku z grilla, ale również będą dobre. Kiedyś zrobiłam taki trik, że podpiekłam szaszłyki w piekarniku, po czym położyłam je na grill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów(...)zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla zostało jeszcze trochę czasu, to pamiętajcie by przykryć szaszłyki folią i najlepiej schować
Smakowy Rajwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu. 300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo(...)minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki. Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół
Di gotujepiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa(...)muszą być miękkie. Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać. Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać. kurczak w sosie marchewkowym
O kuchni z uczuciemlubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych
Kulinarne przygody Gatitytymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku plus kilka do marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku(...)mięso. Następnie posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą być zbyt małe kawałki bo podczas duszenia znikną one w naszym naczyniu
Viola cooks with passionłyżki kwaśnej śmietany 4 jajka 1 jajko roztrzepane do smarowania ciasta sol,pieprz Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 1cm Cebule obrać i pokroić w ósemki. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, przyprawami (tymiankiem i kolendra) oliwą i solą. Przełożyć(...)blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i piec przez około 35 minut. W czasie pieczenia można kilka razy zamieszać. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przypieczone. Gdy warzywa będą upieczone, dodać do nich świeże zioła (natkę pietruszki i kolendrę), doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokroić na kwadraty 10-15cm, brzegi (ok 1cm) posmarować roztrzepanym jajkiem, środkową część ciasta
Codzienne Gotowanieletnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki(...)mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne 2 kolby świeżej kukurydzy 1 większa lub 2 mniejsze papryki czerwone 2 cukinie zielone 1 cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach lub pieprzu kajeńskiego 2 ząbki czosnku Kolby kukurydzy oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez
Pełny talerzSzparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie
My Chcemy Jeśćjakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka(...)płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe
Mania Gotowaniainna...bo jest zapieczona razem z ziemniakami i składa się z kawałków kurczaka, pieczarek oraz sera żółtego - wychodzi taka a'la zapiekanka. Do tego można podać osobno sałatkę z warzyw i koniecznie ulubiony sos. Rewelacja! Składnik: (na 4 porcje) 5 ziemniaków 1 filet z kurczaka 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego 3-4 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Bazylia(...)kurczaka, następnie rozkładamy pieczarki i wszystko posypujemy serem (powinien nam powstać taki mały kopczyk 😉). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min., aż se się ładnie roztopi. Podajemy z ketchupem lub sosami, np. czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw. Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Kuchnia MagdaLeny