warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:103/434)

Kalafior Romanesco pieczony z soczewica 203

dużej misce mieszamy oliwę z przyprawami. Kalafior dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w kostkę a pomidorki na połówki. Warzywa i soczewicę dodajemy do oliwy z przyprawami, mieszamy.  Wykladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 15 minut, mieszamy i pieczemy kolejne 10 munut.  Podajemy z kapusta kiszona

Szkrab Je Sam
Pstrąg z patelni 202

Pstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku.   Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z  kaszą z warzywami .  Składniki: 2  pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą

magiczna kuchnia Kasi
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 222

roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo, niskowęglowodanowo, więc cukier po obiedzie nie powinien podskoczyć. Danie można przygotować w piekarniku, w parowarze, garnku z sitkiem czy w bambusowym pojemniku do parowania. Składniki na 2 porcje : 300g łososia atlantyckiego (u mnie

Dietolog
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 216

roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo, niskowęglowodanowo, więc cukier po obiedzie nie powinien podskoczyć. Danie można przygotować w piekarniku, w parowarze, garnku z sitkiem czy w bambusowym pojemniku do parowania. Składniki na 2 porcje : 300g łososia atlantyckiego (u mnie

Dietolog
Czipsy parmezanowo-warzywne 143

tartego parmezanu • 3/4 szklanki tartej cukini • 1/4 szklanki tartej marchewki Wykonanie: • Wymieszać ser z tartymi warzywami na tarce o grubych oczkach. • Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem i nakładać po łyżce przygotowanej mieszanki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 8-10 minut. • Po wyjęciu pozostawić na blaszce

To co kocham
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 289

odstępów (podrosną!). Smarujemy je oliwą z oliwek, posypujemy lekko startym parmezanem i ziołami. Pieczemy około 18 minut na środkowej półce piekarnika (do zrumienienia). Z tej porcji wyszło 6 calzone pikantnych wielkości kobiecej dłoni i 12 małych, z tuńczykiem i warzywami – obiad dla dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba

Karo in the Kitchen
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 226

pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych tegorocznych warzyw i ziół. Prosta i szybka, u nas – jako dodatek do grillowanego pstrąga. Z jogurtowym sosem –zestaw doskonały! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Pęczek koperku dzielimy na pół – połowę pozbawiamy łodyżek, siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu, mieszamy

Karo in the Kitchen
Buraki pieczone z łososiem i śmietankowym serkiem w koperku. 207

papierze do pieczenia skropionym oliwą; jednak w tym wypadku będzie trzeba je przewracać w połowie pieczenia), i wkładamy do piekarnika góra-dół na 40-60 minut w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od Waszych upodobań; ja lubię warzywa al dente. Łosoś. Kroimy go delikatnie pod kątem, wzdłuż, na małe plastry. Dodajemy pieprz, łyżkę oliwy i posiekany koperek. Można skropić delikatnie

BaRepas
Zapiekanka warzywna z serem pleśniowym 125

smaku pieprz do smaku Wykonanie: Marchewkę obrać, drobno pokroić a cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku, dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Przełożyć masę do żaroodpornych miseczek i zapiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Spring rollsy 177

jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek czosnku   3 cm świeżej chili Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy z tofu.  Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie

Łycha smaków
Krem Dyniowy z grzankami 118

wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę i wszystko razem miksujemy ( Dokładne miksowanie nie jest koniecznie, można zostawić niezmiksowane kawałki warzyw ). Doprawiamy krem według smaku podanymi powyżej przyprawami. Szybkie grzanki: Są dwa sposoby na grzanki, można je wysuszyć w piekarniku ale też można wrzucić je do tostera na 4 minuty, wyciągnąć , pokroić w kostkę i gotowe grzanki gotowe do podania. Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 168

temp do 200 stopni i włączamy termoobieg na 15-20 min żeby skórka się przyrumieniła. Gotową perliczkę zostawiamy w uchylonym piekarniku na 15 min. Jak perliczka trochę odstoi dzielimy ja na części i podajemy np z sałatką z grillowanych warzyw

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 218

czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem

Kuchnia domowa Ani
Cukinia faszerowana mozzarellą i łososiem z warzywami 247

czosnku sól pieprz bazylia oregano PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odcinamy końce i przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ. Mozzarellę, łososia i warzywa kroimy w małą kostkę i mieszamy w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Napełniamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekamy przez 20-30 minut. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje