warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:100/434)

Zapiekanka z brokułów i kalafiora w sosie serowym (Gratin di cavolfiore e broccoli al forno) 135

Jajka rozmącić z jogurtem i startym parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać sezamem. Warzywa rozłożyć w naczyniu i zalać masą serową. Wierzch pokryć kawałkami masła. Zapiekankę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
KRÓLIK PIECZONY 127

dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie temperaturę zwiększamy do 200 st.C i pieczemy jeszcze ok 40 min,ostatnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami 219

piórka cebulę, paprykę oraz czosnek. Kuskus zalewamy 1:1 wrzątkiem i przykrywamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy mięso, kuskus, ugotowane warzywa, oraz kukurydzę, doprawiamy do smaku. Mieszamy wraz z serami i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.     Smacznego

ChilliJemy
Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią 170

Blachę skrapiamy oliwą i kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca. 4. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 203

wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Pikantna zupa z kaszą jaglaną 127

średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati,  grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,  tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie:  Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem

Kubki smaku
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 178

piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą.  Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury

Kulinarne Inspiracje
Kurczak z pieczonymi warzywami 256

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą kostkę, cukinię w talarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią.  Podajemy np. z   pieczonymi ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Kluski dyniowe z palonym masłem 134

Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy na dużą blachę od piekarnika, nakrywamy folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości (ok. 40 min. w 180°C). Zdejmujemy skórkę (powinna sama odchodzić

Poezja smaku
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami 138

Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Wypełniać papryki farszem. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać gorące. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z cukinią i marchewką 157

odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek. piec 25- 30 minut. Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić

greenscarf
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 166

średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z cukinią i pomidorami 92

tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam obieraczki do warzyw, pokruszoną mozarellę, pokrojone w plasterki oliwki i listki bazyli. Wszystko opruszyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 30 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego

Gosia gotuje
KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU 312

przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut.Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory.Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut.Podajemy gorące z ugotowanym makaronem.Smacznego

Ostra na Słodko
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 203

tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny

Zakręcony Widelec
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 163

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i

Ostra na Słodko
Udka z kurczaka w marchewce 185

przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.   Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.   Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo

Maminek kulinarny
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 264

pokrojony 2 cm paski, dodać resztę mięsa poczym wygładzić przy pomocy  widelca. Wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez około 40 minut aż do pojawienia się złotej chrupiacej skórki.  Podawać z gotowanymi warzywami może to być np groszek zielony

zielonacukinka
Awokado zapiekane z jajkiem 180

posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut).  Wyjmujemy z piekarnika i jemy :)  Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku. Lub jak ja, z warzywami, zieleniną i ewentualnie kanapką :) Smacznego

Taste Of My Day
Zębacz z sosem tatarskim 358

Dzisiaj na obiad zębacz  pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie.  Danie jak najbardziej

Smaki Edyty
Musaka 158

Dobrego Smaku i trzeba wrócić do samodzielnego przygotowywania posiłków. Piekarnik funkcjonuje dziś na pełnych obrotach. W całym mieszkaniu unoszą się kuchenne zapachy. I dobrze. Stęskniłam się za tym intymnym spożywaniem posiłków, tą prywatnością jedzenia, bez zgiełku i pośpiechu :) MUSAKA Składniki warzywne: - 2 bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry(...)innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie. Całość pokrywamy beszamelem, górę posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 - 60 minut. Przepis na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego ze strony kuchnialidla.pl Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku(...)pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podsumowując, to były bardzo intensywne ale i satysfakcjonujące dni. Sympatyczna i pracowita ekipa, pyszne jedzenie i piękna pogoda – było super! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie:) Artykuł Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland pochodzi z serwisu

karmelowy
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 175

łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1 łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się(...)rybę przekładamy na folię aluminiową, możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie oraz przygotowujemy swoje ulubione warzywa. Makaron odcedzamy, pozostawiając w garnku odrobinę wody. Wrzucamy do niego 50g masła i starte 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy

Jacob Tastes
Pieczone żeberka a la ratatouille 188

dodajemy jeszcze pomidorów, więc pozostawmy dla nich odrobinę przypraw. Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Całość pieczemy przez 90 minut (zakładając, że włączony jest termoobieg), przy czym po upływie 30 minut dodajemy posypane resztą przypraw pomidory jako ostatnią (górną) warstwę warzyw. Gotowe żeberka podajemy razem z warzywami. Uwagi Pewien „haczyk” tego dania tkwi w fakcie

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka dla leniwych 156

zapiekanki – u mnie, z racji ilości, rozłożyłem całość po równo na dwa naczynia żaroodporne. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa i makaron, Dodajemy mięso z pieczarkami oraz sos czosnkowy. Całość dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. Nastawiamy piekarnik na 180°C i – gdy zaczyna się nagrzewać – wstawiamy do środka naszą zapiekankę, ustawiając czas na ok. 35 minut. Uwaga(...)wstawiamy naczynia żaroodpornego do gorącego piekarnika, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że pęknie. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ser ładnie się stopił. Jeśli nie – dajemu mu jeszcze parę minut. Gotową zapiekankę rozkładamy na talerze, a resztę – po ostygnięciu – przechowujemy w lodówce. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Do zapiekanki możemy wrzucić, co tylko chcemy. U mnie

Proste-przepisy.pl