warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:310/829)

Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 193

dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie lub ręcznie na grubych oczkach. Wrzucamy do podsmażonej cebulki

Pyza i Surówka
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 153

pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść i będzie mniej zmywania) 1.Umy

Fiolka w kuchni
Spaghetti z cukinią i boczniakami 168

momentu zagotowania makaronu. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać. Podawać makaron posypany startym grana padano lub innym twardym serem. Szałwia lekarska Mix pietruszek naciowych ------------ Podobne: Makaron z cukinią Sos pomidorowy Kokardki z warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa porowo – szparagowa 119

wody Wykonanie: Do osolonej wody dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi. Na patelni z masłem podduszamy posiekanie pory ( aby porządnie umyć pory należy je najpierw przeciąć wzdłuż i wówczas dopiero płukać, dzięki temu pozbędziemy się piasku ). Uduszone pory dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie warzywa miksujemy. Przecieramy przez sito ( dzięki

Smaki Ewy
Duszony indyk 216

dużą kostkę, natrzeć czosnkiem i cebulą oraz obsypać przyprawami. Następnie należy podsmażyć mięso na patelni z odrobiną oleju. W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać  wodę i podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną. (mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać

The Sweet Damsel
Śniadanie. Jajka. Mini frittaty ze szpinakiem 374

popsuł Żarłoczkowi humoru. Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie. Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę na trójkątne porcje. Zwróćcie

Smaczna Pyza
Pulpeciki w sosie pomidorowym 129

drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem. Na wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia

Plate of Joy
Kaczka pieczona z pomarańczami 106

imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski a z pomarańczy wycisnąć sok. Ja otrzymałam 400 ml soku. 2 pomarańcze pokroić w plasterki, grubości około 3 mm. Na patelni rozpuścić 4 łyżki cukru, ułożyć na nich plasterki pomarańczy, podsmażyć pół minuty, odwrócić, smażyć minutę. Plasterki

królestwo garów
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 199

obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron

Czerwień i błękit
Marchewkowy krem z imbirem 192

czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą ulością warzyw, lub bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie gęsta śmietanka Przygotowanie Cebulę i czosnej posiekać - zeszklić na maśle. Zetrzeć na tarce (albo w malakserze) marchew - wrzucić na patelnię z cebulką i czosnkiem - zamieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu

Kulinarne Inspiracje
Risotto z owocami morza 141

KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę. KROK 2 Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest

smacznieinatemat
Salsa pomidorowo-paprykowa 164

tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa do podsmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion.  Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora.  Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 380

chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać. Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się

Gospodyni Miejska
SAŁATKA MIX 188

jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię   wrzucam pieczarki i podlewam   niewielką ilością wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i   duszę na małym ogniu do miękkości.   Obieram czosnek i imbir, kroję warzywa w drobną kostkę i dodaję do pieczarek. Grzyby doprawiam   pozostałymi przyprawami, a następnie

Zdrowo i kolorowo
Sałatka z brokułem 390

miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki do jednej salaterki. 6. Ser żółty kroimy

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania