warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:305/829)

Kapuśniak z chorizo 228

pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana  Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, zdjąć z patelni. Z chorizo zdjąć skórkę, pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni. Do gotującego się

Obiad gotowy
Warzywna zupa z czarnym oczkiem. 158

wodzie około 20 min. po tym czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler.  Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziołowe schabowe z wkładką 153

kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Jajecznica po węgiersku 247

ozsterj papryki masło do smażenia natka do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i również smażymy, aż papryka zmięknie. Jajka mieszamy w szklance z solą, papryką i pieprzem. Wylewamy je na warzywa i smażymy mieszając, aż jajka się delikatnie zetną. Jajecznicę podajemy od razu posypaną natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 138

mleka 1 łyżka masła 2 łyżki słonecznika łuskanego sól     Przygotowanie warstwy mięsno - warzywnej Na patelni rozgrzać olej, dodać startą na grubych oczkach marchew i seler oraz poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu, regularnie mieszając przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać wołowinę i mieszać bez przerwy przez 3-4 minuty. Dodać passate pomidorową

Jadło i czytadło
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 139

zmiel. Do mięsa dodaj przyprawy, czosnek i wodę – dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry. Sałatę porwij na takie kawałki, które łatwo będzie układać na bułce. Zrób sosy – składniki umieść w miseczkach i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, lekko posmaruj olejem. Z mięsa uformuj trzy kotlety, takiej wielkości, żeby idealnie mieściły się

Martyna Cooks
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 246

stron (kotlety nie muszą się usmażyć, dojdą podczas duszenia w sosie). Na pozostały na patelni,  po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem

Gospodyni Miejska
Słodkie spaghetti z batatem 145

powideł śliwkowych pieprz i sól oliwa lub olej Przygotowanie:  W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy.  Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę.  Gdy marchewka będzie już nieco

Bananowe Pole
Zapiekanka z cukinią i serem feta 651

odstawić na co najmniej pół godziny. W międzyczasie cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz czosnek. Na sam koniec dodać pokrojonego w półtalarki pora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Z cukinii odcisnąć sok. Do miski przesypać cukinię oraz podsmażone warzywa. Jajka wbić do miseczki, wlać

Ugotować
Placki marchewkowo-gryczane 179

łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić. Warzywa przetrzeć blenderem na jednolitą masę, dodać przyprawy, całość dodać do kaszy i wymieszać. Jajko rozkłócić w miseczce i dodać do kaszy. Wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać masę łyżką i nakładać na patelnię zsuwając ciasto z łyżki drugą łyżką. Smażyć

Czerwony Gupik
cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą 141

obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut.  Na pięć minut

Miód i pieprz
Zupa z młodych warzyw na maśle 183

pomarańczowy kolor, tak przesmażona marchew dodać do wrzącej zupy starając się pozostawić jeszcze trochę tłuszczu na patelni Gdyby masła pozostało zbyt mało to dodać jeszcze i wrzucić na nie startą pietruszkę, smażyć chwilę, potem dodać do zupy Wszystko razem pogotować do miękkości wszystkich warzyw, doprawić solą, pieprzem, magi i resztą ziół. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki. Od dłuższego czasu

Proste Potrawy
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 197

łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj

Roślinna - blog wegański
Kalmary w sosie pomidorowym 175

konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę  -  na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać  i smażyć 5-6 minut  mieszając od czasu do czasu,  aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne

Stare Gary
Zimowa zupa fasolowa 176

gotować dorzucamy jarzyny oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci

My simple kitchen